Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

Četvrtak na Animafestu: Vizualni put u pakao, piknik i jam session
08/06/17

Brojnim Animafestovim uglednim gostima četvrtak 8. lipnja svakako će ostati u posebnom sjećanju jer ih Festival vodi na tradicionalni animatorski piknik izvan grada. No kako ni publika ne bi „gladovala“ do poslijepodnevnog povratka zvijezda festivala s izleta, tu su Studentska natjecanja 2 (11:00 Kino Europa) i 3 (17:30 Kino Tuškanac), Natjecanje filmova za djecu 2 (Kinoteka 11:30) i 3 (Kinoteka 9:30), kao i program Cartoon d'Or (Kino Tuškanac 11:00) s pet filmova nominiranih za europsku nagradu za najbolji kratki animirani film. To su postapokaliptična Peripheria Davida Coquard-Dassaulta, povijesna drama iz užeg izbora za Oscare (10 filmova) Pod tvojim prstima (2015) Marie-Christine Courtès o tri žene s područja Indokine smještene u francuskom kampu, kao i pobjednik ovog izbora Yùl i zmija Gabriela Harea. Španjolski Alike Daniela Martíneza Lare i Rafaela Cana Méndeza podsjeća pak na najbolje Pixarove kratke radove u prikazu odnosa oca i sina, dok danski Machine Sunit Parekh-Gaihede inovativno koristi CGI referirajući se na stop animaciju u tematiziranju odnosa jednoga para.

Nikako se ne smije propustiti ni bogat program koji ukazuje na vezu stripa i animacije – prije svega tu su filmovi hrvatskih strip-autora koji su se okušali i u mediju animacije (Kino Europa 15:30), kao što su Milan Trenc, Darko Kreč, Joško Marušić, Nedeljko Dragić, Krešimir Zimonić, Danijel Žeželj i drugi. Potom su tu kratkometražne adaptacije stripova u kustoskom izboru Daniela Šuljića (Kino Tuškanac 13:00), Jensa Meinrenkena (Kino Tuškanac 20:00) i Amida Amidija (Kino Tuškanac 22:00). U Kinu Tuškanac u 15:30 mogu se vidjeti i najbolji filmovi programa Novi talenti Višegradskog foruma animacije, a u Kinoteci se u isto vrijeme reprizira Plymptonova Osveta.

No prava eksplozija nastupa u poslijepodnevnim satima, s nekima od središnjih događaja Animafesta 2017. U 17:30 u Kinu Europa u društvu s oskarovcem Michaëlom Dudokom de Witom gledamo njegovu dirljivu ljubavno-obiteljsku fantaziju robinzonske premise Crvena kornjača koju je napravio u suradnji sa svjetski poznatim studiom Ghibli Hayaoa Miyazakija. Pa premda veliki Miyazaki nije radio na filmu, umjetnički producent de Witu je bila jedna druga legenda japanske animacije – Isao Takahata, autor Groblja krijesnica. O toj suradnji, kao i o drugim aspektima svoga dugometražnog remek-djela de Wit, pobjednik Animafesta s filmom Otac i kći (2002), će govoriti nakon projekcije.

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma 4 koje slijedi odmah iza Crvene kornjače u Kinu Europa (20:00) svjetsku premijeru imat će Aerodrom švicarsko-hrvatske animatorice Michaele Müller, majstorice crtanja i slikanja na staklu koja tom tehnikom opisuje tjeskobnu vrevu zrakoplovnih luka, suptilno pripovijeda bojama i pokazuje zašto je diljem Europe smatraju jednom od najboljih predstavnica ove zahtjevne animacijske metode.       

Kino Europa zatvorit će vrata za taj dan nakon projekcije još jednog filma iz Velikog natjecanja dugometražnog filma – Pod poplavom Joela Benjamina, koji pripovijeda o jednom prkosnom pater familiasu na američkom Srednjem Zapadu, koji, balansirajući između svoju obitelji, ne želi napustiti vodom poharanu djedovinu. I ovoj će projekciji prisustvovati redatelj, s kojim je nakon nje zakazan razgovor.

Posljednju priliku da vide kontroverzni kineski gangsterski neo noir Ugodan dan!, zbog političkih pritisaka izbačen s Annecyja, gledatelji Animafesta imat će u 22 sata u Kinoteci.

U 19 sati Pakito Bolino, jedan od osnivača marsejskog nezavisnog kolektiva Le Dernier Cri, u Art Parku održava radionicu sitotiska, a potom slijedi vizualni put u pakao: film Divlje religije – apsurdni miks stilova 30 umjetnika iz 11 zemalja, nadahnut zavjetnim slikama iz katedrale La Major. Svetogrdne, razvratne i animanarhične, Divlje religije nezaobilazne su za animacijske avanturiste i ljubitelje neograničenih filmskih obzora.

Na kraju dana u Vinylu će za klavir sjesti već spomenuti vlasnik zlatnog kipića Michaël Dudok de Wit, a instrumenata će se prihvatiti i drugi animatori na Animafestovom Jam Sessionu. Doista – četvrtak za pamćenje.

Kako je izgledala srijeda na Animafestu možete pogledati OVDJE.