Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

ODRŽANA NOVINARSKA KONFERENCIJA
24/05/11

Svjetski festival animiranog filma ANIMAFEST ZAGREB (31. 5. - 5. 6., kino EUROPA i TUŠKANAC) i ove će godine prikazati najbolje od suvremene animirane produkcije autorskog filma: u šest festivalskih dana u sedam će se festivalskih programa prikazati sveukupno 69 filmova, od toga 22 dugometražna i 47 kratkometražnih.

Dvadeset i prvo izdanje festivala ANIMAFEST ZAGREB (31. 5. - 5. 6.) u glavnim će programima prikazati najbolje filmove svjetske dugometražne animirane produkcije iz posljednje dvije godine. Popratni programi sastavljeni su od visokobudžetnih hitova poput SIMPSONA, KORALINE I TAJNE OGLEDALA TE ILUZIONISTA, a novi program KINO ZA UŠI audiovizualni je spektakl sastavljen od kultnih glazbenih filmova iznimne važnosti za animirani film i pop-kulturu. Uz zahtjevnije autorske filmove pripremljen je i bogati program za mlađu i malo stariju djecu. Posjetitelji zagrebačkih kina EUROPA i TUŠKANAC i ove će godine šest dana uživati u filmskim naslovima koji su pomno birani za vjernu ANIMAFESTOVU publiku, ali i za sve ostale ljubitelje animacije. Od zvjezdanih posjetitelja ANIMAFESTA izdvajamo renomirane autore poput PAULA DRIESSENA, DAVIDA SILVERMANA, GARRYA BARDINA i ALEKSEJA ALEKSEJEVA.


Zagreb, 24. svibnja 2011. Jutros je u Maloj dvorani Kina Tuškanac održana najavna konferencija za novinare povodom 21. izdanja Svjetskog festivala animiranog filma ANIMAFEST ZAGREB. Okupljene su pozdravili i s bogatim festivalskim programom ukratko upoznali umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić, producentica Vjera Matković i koordinatorica Animafestova programa za djecu, Tina Tišljar. Prisutnima su se predstavili i autori dugometražnih animiranih projekata s ovogodišnjeg Animafestovog Pitching Foruma: Darko Bakliža i Dino Krpan (Cvrčak i Mrvica) te Helena Bulaja (Mechanical Figures - Inspired by Tesla), a svjedočili smo i premijeri festivalske špice mladog autora Dalibora Barića.

Vjera Matković predstavila je naslove iz programa VELIKO NATJECANJE i SVJETSKA PANORAMA. Izdvojila je film Phila Mulloya Doviđenja, Gospodine Christie, crnu komediju bez imalo političke korektnosti, prvi srpski dugometražni animirani film, Technotise: Edit I Ja Alekse Gajića, uspješnicu studija Folimage – triler Život jednog mačka, ljubavnu priču Chico i Rita Oskarovca Fernanda Truebe i Javiera Mariscala  ispričanu uz fenomenalni džez-soundtrack, prvi nezavisni animirani kineski film, Piercing I redatelja Liu Jiana i već skoro kultnu Metropiu Tarika Saleha.

Iz SVJETSKE PANORAME, programa koji prikazuje naslove koji pomiču granice animacije, Vjera Matković istaknula je željno iščekivani najnoviji film Jana Švankmajera, Preživjeti život (teorija i praksa), koji u Zagrebu premijerno gledamo, te primjere eksperimentalne animacije: filmove Zagonetni predznaci Leóna Prozaka Carlosa Sante iz Kolumbije, Midori-Ko japanskog autora Keite Kurosake te Gravitacija je bila posvuda Brenta Greena. U ovom će se programu prikazati i jedini domaći dugometražni film na festivalu: Duga Joška Marušića.

Daniel Šuljić, novoizabrani umjetnički ravnatelj Animafesta, predstavio je filmove iz programa KINO ZA UŠI. I sâm glazbenik – svira gitaru u bendovima Stampedo i The Welcomin' Committee In Flames - najavio je audiovizualni spektakl kultnih glazbenih filmova iznimne važnosti za animirani film i pop-kulturu: psihodeličnu Žutu Podmornicu Georgea Dunninga bogato začinjenu glazbom Beatlesa, Pink Floyd - Zid Alana Parkera, igrani film s kultnim petnaestominutnim animiranim segmentom, te znanstveno-fantastični Heavy Metal Geralda Pottertona u kojem praše Black Sabbath, Nazareth i DEVO.

Projekcijom filma Sylvaina Chometa (Trojke iz Bellvillea), Iluzionist, u utorak se svečano otvara 21. ANIMAFEST ZAGREB. Film se prikazuje izvan konkurencije, u sklopu POSEBNIH PROJEKCIJA, gdje mu društvo čine Simpsoni Davida Silvermana - koji će film osobno predstaviti zagrebačkoj publici - te Koralina i tajna ogledala Henrya Selicka kojeg će publici predstaviti brend menadžer Mark Shapiro iz Studija LEICA, produkcijske kuće filma.

Tina Tišljar, koordinatorica iznimno popularnog programa koji se iz godine u godinu širi i brojem filmova i gradom, najavila je ANIMAFEST ZA NAJMLAĐE. Popratni dječji program kratkometražnih filmova bez titlova namijenjen najmlađim Animafestovcima rađen je u suradnji s ljubljanskim festivalom animiranih filmova Animatekom, a održava se pod pokroviteljstvom Raiffeisenove Bubašpare. Animafest će prikazati i serijal ANIMIRANI UMOVI, filmove kratkog metra namijenjene tinejdžerskoj publici kojima je redatelj Andy Glynne pokušao dočarati doživljaje ljudi s različitim psihičkim poteškoćama. Tijekom trajanja festivala po zagrebačkim će se kvartovima održavati brojne RADIONICE za najmlađe ljubitelje animacije.

Okupljenim novinarima predstavili su se i autori domaćih dugometražnih animiranih projekata koji su primljeni na ovogodišnji Animafestov Pitching Forum: Darko Bakliža i Dino Krpan predstavili su Cvrčka i Mrvicu, svoj film u nastajanju na kojem surađuju s međunarodnom ekipom koju čine i cijenjeni ruski animator, veliki prijatelj Animafesta, Aleksej Aleksejev te domaći ilustrator svjetskog glasa Svjetlan Junaković. Helena Bulaja predstavila je Mechanical Figures – Inspired by Tesla, dokumentarno-animirani projekt u kojem veliki broj svjetskih umjetnika, poput Marine Abramović i Laurie Anderson, lamentira o mističnoj osobnosti velikog Nikole Tesle.

Premijerno je prikazana i već tradicionalna festivalska špica koju je - vidno inspiriran psihodeličnim animacijama Žute podmornice, estetikom Terrya Gilliama i simbolima Zagreba - radio talentirani i iznimno perspektivni domaći autor Dalibor Barić.

Na samom kraju Vjera Matković zahvalila je festivalskim sponzorima: Hrvatskom audiovizualnom centru, Gradu Zagrebu, programu MEDIA i B.net-u.

Podsjećamo, o najboljim filmovima 21. Animafesta odlučivat će žiri u sastavu: Paul Driessen - animator svjetskog glasa čija je plodna karijera počela krajem šezdesetih godina i to radom na slavnom filmu o Beatlesima Žuta podmornica, David Silverman - američki animator najpoznatiji po režiji Simpsona i Dunja Janković - hrvatska ilustratorica i strip-crtačica koja se bavi kolažima i glazbom.

Spomenimo i nagrade festivala ANIMAFEST ZAGREB 2011: Grand Prix za najbolji film iz natjecateljskog programa i 3.000 EUR, nagrada Zlatni Zagreb za najbolji filmski projekt u razvoju i 3.000 EUR te Nagrada publike za najbolji dugometražni film iz Velikog natjecanja.