Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

Subota na Animafestu!
04/06/10

Retrospektivom jednog od najvažnijih autora nezavisnih animiranih filmova, Georgesa Schwizgebela u 11 sati započinje program u kinu Europa. U 16 sati očekuje vas čak petnaest filmova iz programa Hrvatska panorama koji uključuje mlade animatore, ali i one sa jako dugim stažom u animaciji, poput Nedjeljka Dragića i uratka iz serije filmova 'Rudijev leksikon'.

U 18 sati na programu je sedam filmova u produkciji Acme Filmworksa – kratka i duga forma, koji predstavlja najbolje i najkompletnije radove koje je Acme proizveo u posljednjih dvadeset godina. Veliko natjecanje na rasporedu je u 20 sati te uključuje šest filmova među kojima je i 'Sapun za ruke' - priča o dječaku na pragu puberteta i njegovoj obitelji, autora Keija Oyame koji nam se ujedno i pridružio na festivalu. Termin u 22 sata predviđen je za svečanu dodjelu nagrada.

U kinu Tuškanac dan započinjemo Studentskim natjecanjem u 11 sati. Među devet filmova nalazi se i onaj autorice Michaele Müller 'Miramare', hrvatsko – švicarske produkcije o pogledu na život na sredozemnim granicama Europe, gdje se turisti žele opustiti, a “ilegalni” useljenici zgrabiti priliku za bolji život.

Program Majstori animacije u 14 sati donosi retrospektivu kanadskog autora Frédérica Backa, međunarodno priznatog i renomiranog umjetnika, karikaturista, učitelja i aktivista. U 16 sati na rasporedu je program Hrvatska animacija 1960 – 61; Borivoj Dovniković Bordo i ove godine predstavlja izbor radova majstora hrvatske animacije. Projekcija iz posebnog programa 'Gosti iz galaksije' Dušana Vukotića na rasporedu je u 18 sati. Ovaj film dokaz je koliko je hrvatski oskarovac bio sklon SF-u i zamišljanjima drugih svjetova. Jacques Drouin dio je programa Majstori animacije koji je na rasporedu u 20 sati, a isti sadrži dokumentarni film o istoimenom autoru, njegovom životu i radu te služi kao svojevrsni uvod u dva njegova najvažnija filma, 'Pejzažist' i 'Otisci'. Jedanaest filmova iz Velike panorame u 22 sata zadnji je program koji vas očekuje te večeri.
 
Movieplex otvara svoja vrata u 11 sati Obiteljskim programom, posebno oblikovanim za djecu različitih dobnih skupina i njihove roditelje, dok je u 13 sati na rasporedu dugometražni film 'Žablje proročanstvo' francuskog studia Folimage. U 16 sati na rasporedu je specijalna projekcija 'Fantastičnog gospodina Foxa', autora Wesa Andersona kojemu je ovaj film ujedno i prvi izlet u animaciju. Filmovi za djecu studija Folimage na rasporedu su u 18 sati, dok vas u 20 sati očekuje čak trideset i jedan film iz studija Aardman. U 22 sata na rasporedu su filmovi iz Velikog natjecanja.

Od popratnih događanja očekuju vas razgovori s autorima iz Velikog i Studentskog natjecanja u 13 i 15 sati.  U 18 sati na programu je predavanje Christiana De Vite 'Fantastično putovanje: od scenarija do filma', razrada fabule 'Fantastičnog gospodina Lisca'. De Vita je dvije godine radio na razvoju i vizualizaciji Andersonova jedinstvenog likovnog stila i ideja o adaptaciji ove priče.