Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

Masterclass: Bill Plympton i razgovori s autorima
03/06/09

Kino Europa, sutra, u četvrtak 4. lipnja postat će središtem animacijske radionice pod voditeljskom palicom Billa Plymptona, autora hvaljenog filma Idioti i anđeli koji ove godine konkurira za Animafestov Grand Prix .

Bill Plympton diplomirao je grafički dizajn na Državnom sveučilištu Portland, a karijeru je počeo crtajući stripove za New York Times, National Lampoon, Playboy i Screw. 1987. godine nominiran je za Oscara s kratkim filmom Your Face. Nakon što je producirao brojne kratke filmove prikazane na MTV-u i festivalu Spike and Mike's okrenuo se dugometražnoj formi te je od 1991. snimio je devet dugometražnih filmova od kojih je šest animiranih među kojima su i Mutant Aliens te I Married A Strange Person. 2005. ponovno je nominiran za Oscara za kratki film Guard Dog.

Posjetitelje Materclassa uvest će u svijet animacije u samom trenutku njenog nastanka: od ideje, do skice, od skice do crteža i tko zna... možda sutra, u kinu Europa, nastane i temelj za neki novi film. Plympton je najavio da će ne samo upoznati publiku sa svojim starijim filmovima, već i nacrtati portrete prisutnih.

Također najavljujemo razgovor s autorima filmova: sutra vas pozivamo da dođete u Medijateku Francuskog instituta i sudjelujete u konverzaciji s Tomom Mooreom, autorom filma Tajna Kellsa te Billom Plymptonom.
Razgovori će započeti u 12:30.