Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

Otvaranje izložbe Od stripa do filmskog platna - belgijski strip i animacija
31/05/10

Draga publiko,

ovim vas putem pozivamo na jedan u nizu popratnih sadržaja ovogodišnjeg Animafesta - izložbu Od stripa do filmskog platna - belgijski strip i animacija koja će biti otvorena sutra, u utorak 01. lipnja u 11 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14.

Slavni rasadnik francusko-belgijskog stripa, Francuska zajednica Belgije već je gotovo četiri desetljeća poznata po svojim izvrsnim filmskim autorima-animatorima. Često se zaborave mnoge i uobičajene veze između stripa i animacije. Primjerice, Franquin, Morris i Peyo prvo su se probili u filmskoj animaciji, a tek su kasnije njihova imena postala poznata preko stripa Spirou.

Slaveći Hergéovu 100. obljetnicu rođenja, sjetimo se samo lutka-filma Rak sa zlatnim klještima Claudea Misonnea koji je nastao prema istoimenom strip-albumu Tintin - bilo je to točno prije 60 godina, a upravo je taj film prvi u dugom nizu adaptacija stripa za veliko platno. Tijekom 50-ih godina izdavači Le Lombard i Dupuis otvorili su svoje animacijske studije Belvision i TVA-Dupuis. Uz pilot-serije, Belvision u sljedeća dva desetljeća potpisuje nekoliko stopostotnih belgijskih dugometražnih animiranih filmova: Tintinov zamak prema Hergéu, Flauta šest Štrumpfova prema Peyoovu stripu ili Daisy Town, jednu od pustolovina Luckyja Lukea nastalu pod Morrisovom supervizijom. Organizacije kao što su Odec Kid Cartoons ili Graphoui kasnije će prilagođavati stripove za televiziju. Spomenimo samo da je Graphoui uspio napraviti adaptaciju Hergéova stripa Quick i Flupke.

Danas kada su velike belgijske izdavače apsorbirale strane kuće, čiji audiovizualni odjeli koriste njihove kataloge stripa za televizijske serije, uključuje se nova generacija autora u oba medija koji razvijaju osobna i originalna djela. Primjerice Benoît Feroumont ili dvojac Vincent Patar i Stéphane Aubier pripremaju svoj prijelaz prema dugometražnom filmu, a neki poput Williama Hennea, Thierrya Van Hasselta ili Erica Blésina nadilaze ograničenja stripa i animacije te rade na granicama dramske i likovne umjetnosti. Pustolovina od stripa do filmskog platna se nastavlja...

Izložba je izvorno postavljena u lipnju 2007., a zagrebačko gostovanje omogućili su Služba za međunarodne poslove Valonije i Bruxellesa te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bruxellesu.