Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

U ULUPUH-u i Schiri: čudesa s Akademije medijskih umjetnosti u Kölnu
02/06/16

Jedno od posebnih događanja u sklopu 26. Animafesta kojem se posebno veselimo bit će izložba radova studenata Akademije medijskih umjetnosti u Kölnu - KHM (Njemačka), jedne od dviju škola animacije koje Animafest predstavlja ove godine.

Njemački studenti predstavit će ukupno sedam radova nastalih u posljednjih nekoliko godina, dio u Galeriji ULUPUH s kojom Animafest već tradicionalno surađuje, priređujući ili ugošćujući prateće izložbe animiranog filma, a dio u novotvorenoj Galeriji Schira na adresi Preradovićeva 13.

Anna Mahendra predstavit će svoju skulpturu Wayfaring Wanderer of the Worlds, Diana Menestrey videoinstalacije Obstructions i Anomalies, Jonas Hansen videoigru Duel42, Nieves de la Fuente Gutiérrez instalaciju s hologramom, skulpturom i videoigrom Reliquia de las disciplinas geográfi cas, Pauline Flory videoinstalaciju Sur la table i Igor Shin Moromisato projekciju u prostoru pod nazivom Catador.

Posljednjih nekoliko godina očigledan je porast galerijskih radova koje u sebi uključuju animaciju. Kako je porastao broj odsjeka na kojima studenti mogu studirati animaciju, tako je porastao i broj umjetnika koji animaciju koriste kao dio svog izraza.

Također, sve je više galerista koji u svojim portfeljima nude i takve radove, koji nisu mišljeni za gledanje u kinu nego za galerijske prostore. Većinom su to instalacije koje su ponekad interaktivne. 

Ove godine Animafest konačno ima priliku prezentirati izložbu galerijskih instalacija koje koriste i animaciju. Akademija medijskih umjetnosti u Kölnu,  njihov Odsjek za animaciju koji se posvećuje upravo susretu animacije i svijeta likovnih umjetnosti, savršen je izbor za takvu prezentaciju.

Dio izložbe u Galeriji Schira bit će otvoren u ponedjeljak 6. lipnja u 12 sati a dio izložbe u Galeriji ULUPUH  u utorak, 7. lipnja u 11 sati. U objema galerijama izložba će se moći razgledati od 10 do 20 sati, zaključno sa subotom, 11. lipnja.  Ulaz je slobodan.