Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

Animirani junaci u pohodu na Split
03/06/09

Svjetski festival animiranog filma – ANIMAFEST jedina je filmska manifestacija u Hrvatskoj u potpunosti posvećena animiranom stvaralaštvu. Tri desetljeća postojanja, idealan spoj tradicije i suvremenosti, profesionalizam i kvaliteta formula je uspjeha ANIMAFESTA koji svakim izdanjem uvijek iznova privlači i okuplja mnoge generacije stručnjaka, ljubitelja i poklonika svih žanrova i kategorija animacije.

Ovogodišnji program festivala posvećen je dugometražnom animiranom filmu i obuhvaća više od 30 vrhunskih ostvarenja svjetske animacije namijenjenih raznim dobnim skupinama (od 7-77). Zbog iznimne važnosti festivala za hrvatsku kulturu i umjetničku animaciju, velikog interesa publike diljem Hrvatske i činjenice da većina filmova prikazanih na festivalu rijetko dođe u hrvatska kina, i ove smo godine odlučili organizirati gostovanje ANIMAFESTA izvan Zagreba. Naime, nakon i više nego uspješnog splitskog izdanja 2007., ove godine ANIMAFEST gostuje kako u Splitu, tako i u Rijeci.

Tako će se splitsko izdanje ovogodišnjeg ANIMAFESTA održati od 12. do 14. lipnja u tek otvorenoj i renoviranoj Kinoteci Zlatna vrata, Pučkog otvorenog učilišta u Splitu, koji je ujedno i suorganizator splitskog izdanja, te na atraktivnoj lokaciji otvorenog kina Bačvice. Program uključuje 6 dugometražnih i 8 kratkometražnih filmova, mahom uspješnica svjetske animacije.

RASPORED:

ANIMAFEST SPLIT, 12. – 14. LIPNJA KINOTEKA ZLATNA VRATA / LJETNO KINO BAČVICE

Petak, 12. lipnja 18.00 KINOTEKA ZLATNA VRATA Nocturna*Víctor Maldonado/Adrià García Španjolska/Francuska, 2007, 35 mm, 83'
Zbog čega je noć tako tajnovita? Što se krije iza neobjašnjivih stvari koje se dogode kada padne mrak? Je li moguće da netko negdje brine da se sve odvije baš kako bi trebalo? Timov strah iznjedrio je opasno čudovište čiji je jedini cilj uništiti svaki izvor svjetlosti.

20.00 KINOTEKA ZLATNA VRATA SVEČANO OTVARANJE Mia i Migou* Jacques Rémy–Girerd / Francuska / 2008., 35 mm, 92' Drugi dugometražni film afirmiranog autora Jacquesa Rémya-Girerda prati malenu djevojčicu Miju koja u potrazi za ocem, radnikom na izgradnji hotelskog kompleksa u srcu tropske šume, nailazi na magično šumsko biće Migoua. Naizgled naivna priča o avanturama i prijateljstvu djevojčice i dobrog duha ozbiljan je apel za očuvanje planeta i obiteljskih vrijednosti.

Subota, 13. lipnja 18.00 KINOTEKA ZLATNA VRATA
Michel Ocelot - program kratkih filmova Francuska, 1980.-1992., 73 minute Kolaž kratkih filmova klasika svjetske animacije, Michela Ocelota, primjerenih dječjem uzrastu.

21.00 LJETNO KINO BAČVICE
Mary i Max / Mary and Max Adam Elliot / Australija / 2008., 35 mm, 92'
Oscarom nagrađeni Australac Adam Elliot donosi nam gorko-slatku priču o neobičnom prijateljstvu između usamljene 8-godišnje djevojčice iz predgrađa Melbourna i 44-godišnjeg pretilog Židova iz New Yorka. Film istražuje najrazličitije teme, od autizma, pretilosti, kleptomanije do parenja pasa i agorafobije na zabavan i jedinstven način. Glasove simpatičnim Mary i Maxu posudili su poznati glumci Toni Collete i Phillip Seymour Hoffman.

23.00 LJETNO KINO BAČVICE
Sita pjeva blues / Sita Sings the Blues Nina Paley / SAD / 2008., 35 mm, 82'
Nina Paley uspjela je u svojem dugometražnom prvijencu vješto ispreplesti višestruku pripovjedačku strukturu i različite vizualne stilove te time stvoriti zabavnu i dirljivu viziju indijskog epa Ramajane za koju je nagrađena Velikom nagradom na festivalu u Annecyju. Ispričan iz ženske perspektive, uz glazbene snimke slavne Annette Hanshaw, film paralelno prikazuje osobne elemente bolnog razvoda same autorice.

Nedjelja, 14. lipnja 18.00 KINOTEKA ZLATNA VRATA
Tri razbojnika* Hayo Freitag / Njemačka / 2007., 35 mm, 79' Poučna priča o Tiffany, djevojčici bez roditelja, koju sasvim slučajno sa sobom odvode zastrašujući razbojnici... Njihov odnos razvija se u sasvim neočekivanom smjeru. Tri razbojnika osvojila su ne samo malenu Tiffany već i nagradu publike festivala u Annecyju.

Filmovi označeni zvijezdicom primjereni su djeci.

21.00 LJETNO KINO BAČVICE
Imigranti Gabor Csupó / Mađarska/SAD / 2008., 35 mm, 87' „Imigranti“ su komična i gorka priča o potrazi za američkim snom, koji za glavne protagoniste, najbolje prijatelje Rusa Vladislava i Mađara Josku, prerasta u pokušaj prilagodbe šokantnim kulturološkim razlikama. Film jednog od autora i producenta "Simpsona" , "The Rugratsa'' i ''Duckmana'', ilustratora Zappinog albuma ''The Lost Episodes'' koji ne smijete propustiti.

Nakon projekcije slijedi festivalski party na otvorenom.

U SLUČAJU KIŠE, UMJESTO U LJETNOM KINU BAČVICE, PROJEKCIJE ĆE BITI ODRŽANE U KINOTECI ZLATNA VRATA U ISTOM TERMINU.

ULAZNICE
Ulaznice za Animafest 2009 u Splitu se mogu kupiti na blagajnama Kinoteke Zlatna vrata i Ljetnog kina Bačvice sat vremena prije početka svake projekcije. Cijena ulaznica: Kinoteka Zlatna vrata – 15 kn Ljetno kino Bačvice – 20 kn. Animafest paket ulaznica (za sve projekcije) + poklon: festivalski katalog – 80kn

KINOTEKA ZLATNA VRATA