Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

Animafestovo obiteljsko kino & piknik: Nacrtajte se na Zrinjevcu
06/05/16

Na sjajnu festivalsku atmosferu ne morate čekati sve do početka festivala! Možete je osjetiti i ranije, na nizu besplatnih projekcija u gradskim parkovima što ih Animafest Zagreb daruje publici na obiteljskim kino-piknicima, a za koje se lani tražila ‘dekica više’. Ove će ih godine Animafest organizirati čak pet, od čega dvije na Zrinjevcu, a tri u parku Ribnjak.

Pripremite stoga na vrijeme dekice & piknik-košarice i rezervirajte termin za najljepša kina u gradu, ona u gradskim parkovima!

Prvi Animafestovi piknici zakazani su za 28. i 29. svibnja u parku Zrinjevac, a započinju programom za najmlađe već od 17 satiradionicom 'Filmska početnica', namijenjenom djeci od 5 do 10 godina, u suradnji s udrugom Restart.

Na njoj će djeca moći upoznati osnovne elemente filmskog i medijskog stvaralaštva, odnosno osnove filmske montaže i fotografije. Koje su sve mogućnosti i načini slaganja priče, što je kadar, kako nastaje i koje su mogućnosti otiska te kako se zabilježava vrijeme? Sve to i puno više najmlađa će publika besplatno saznati u dva termina radionice, od 17 i 19 sati. Broj polaznika je ograničen, pa su prethodne prijave nužne – poslati ih možete do 27. svibnja na adresu [email protected].

Potom vam Animafest u subotu 28. svibnja od 21:30 na Zrinjevcu daruje projekciju najboljeg filma lanjskog festivala po izboru publike – bajkovitu Pjesmu mora redatelja Tomma Moorea, vizualno-glazbenu atrakciju koja je očarala publiku i kritiku diljem svijeta, a u Zagrebu izazvala ovacije.

Priča je to o posljednjem djetetu-tuljanu, Saoirse, i njezinu bratu Benu, koji odlaze na epsko putovanje kako bi spasili svijet čarolije i otkrili tajne svoje prošlosti. Progoni ih sova vještica Macha i niz drevnih i mitskih stvorenja, no Saoirse i Ben utrkuju se s vremenom kako bi probudili Saoirseine moći i očuvali svijet duhova od nestajanja.

U nedjelju 29. svibnja nakon popodnevnog piknika Zrinjevac se od 21:30 pretvara u vremeplov i nudi vam priliku da pogledate bisere zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma, a sve povodom obilježavanja 65 godina rođenja hrvatske animacije. Na programu je stoga i prvi hrvatski animirani film, Veliki miting Waltera i Norberta Neugebauera iz 1951, a slijede tri za Oscar nominirana ostvarenja hrvatske animacije – Tup-tup Nedeljka Dragića, Lutka snova Boba Godfreya i Zlatka Grgića, te Igra Dušana Vukotića. Na programu je, konačno, i jedini hrvatski Oscarom nagrađeni film, također Vukotićev – Surogat.

Hrvatski oskarovci ujedno su i najava jednog od niza iznimno atraktivnih programskih blokova ovogodišnjeg Animafesta, onog posvećenog utjecaju Oscara na animaciju.

Podsjetimo, najpovoljnije festivalske iskaznice u prodaji su do 22. svibnja, a nude vam ulaz na sve festivalske projekcije i više od 300 filmova za samo 150 kn. Koji od njih odgovaraju vašem ukusu i interesu, rado će vam tijekom prvog Animafestova vikenda na Zrinjevcu odgovoriti sam Oscar, Surogat i festivalska maskota Mandlek, stoga ne propustite spakirati piknik-košaricu i 28. i 29. svibnja se nacrtati na Zrinjevcu!