Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

Predstavljeno jubilarno 20. izdanje Animafesta Zagreb!
25/05/10

Povodom održavanja 20. izdanja Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, točno tjedan dana uoči njegova početka, danas je u kinu Tuškanac održana konferencija za novinare. Umjetnički direktor Krešimir Zimonić i festivalske producentice Olinka Vištica i Vjera Matković predstavili su program i najavili  sve dosad nepoznate novitete ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

"Veliko natjecanje uključuje 39 naslova i širok raspon animacijskih tehnika: od klasične primijenjene u filmu 'Moj put' Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića do izuzetno originalnog rješenja i spoja eksperimenta i animacije u filmu 'Reci nešto, molim te' irskog autora Davida O'Reillyja. Preporuka za potonji film zasigurno je i informacija da je osvojio nagradu Cartoon d'Or za najbolji europski animirani film 2009. U programu je i američki 'Jako se ponosim tobom' Dona Hertzfeldta, intimni dnevnik prožet crnim humorom. Herzfeldt je nova nada autorskog animiranog filma, a spomenuti film osvojio je Grand Prix na festivalu u Sundanceu. 'Stroboskopski šum~', austrijski film autora Manuela Knappa, primjer je pravog eksperimentalnog filma koji direktno utječe na ljudska osjetila. Jedan od najnagrađivanijih filmova u natjecanju svakako je 'Muto', animirani uradak jednog od najpoznatijih talijanskih uličnih umjetnika, Blua. U programu su još i novi film kultnog estonskog animatora Priita Pärna i njegove supruge Olge, 'Ronioci na kiši', zatim 'Tussilago', zanimljiv animirani dokumentarac Šveđanina Jonasa Odella, Oskarom nagrađeni francuski film 'Logorama' Ludovica Houplaina te mnogi drugi". Tako je najavila Veliko natjecanje Vjera Matković.  "Nagrada koja se dodjeljuje obrazovnoj instituciji za najbolji izbor prijavljenih filmova selekcijska komisija Studentskog natjecanja ove je godine dodijelila Umjetničkom sveučilištu u Tokiju", dodala je Matković.

Kao što je već najavljeno, osim natjecateljskog programa i panorama, ovogodišnji Animafest uključuje i popratne programe: Majstori animacije, Iz svjetskih studija, Fokus: švicarska animacija te nekoliko posebnih programa.

"Jedan od posebnih programa prezentacija je projekta Cartoon East. Cartoon je međunarodna neprofitna organizacija sa zadaćom pružanja podrške europskoj industriji animacije, ponajviše uz pomoć jedine europske nagrade za kratki animirani film, Cartoon d'Or. Šest festivala iz regije: Animafest Zagreb, Animateka Ljubljana (Slovenija), anim'est Bukurešt (Rumunjska), Balkanima Beograd (Srbija), Međunarodni festival animiranog filma u Banjoj Luci (Bosna i Hercegovina) te FestAnča Žilina (Slovačka) povezali su se u program Cartoon East. Svaki festival nominirao je jedan kratki animirani film iz svoje zemlje, a  tijekom Animafesta žiri Velikog natjecanja i Studentskog natjecanja nagradit će jedan od nominiranih filmova koji će se natjecati za nominaciju za Cartoon d'Or", pojasnila je Olinka Vištica.

Animafest Pro i ove godine uključuje niz dodatnih sadržaja: razgovore s autorima filmova iz konkurencije, prezentacije knjiga te predavanja stručnjaka koji se na razne načine bave animacijom: od Fernanda Galrita, profesora animacije koji istražuje odnose pokretne slike, performansa i likovne umjetnosti do Christiana de Vite, glavnog crtača knjige snimanja na filmu "Fantastični gospodin Lisac" Wesa Andersona. Radionice Toon Boom svima zainteresiranima nude mogućnost upoznavanja s najsuvremenijim alatima za postizanje iznimnih vizualnih rezultata kao i istraživanje naprednih tehnika animacije.

"Bitna je informacija da će ove godine Animafest posjetiti preko 120 gostiju, od autora filmova do pojedinaca koji su na različite načine uključeni u animaciju. Na festival stiže Georges Schwizgebel, višestruko nagrađivani redatelj niza animiranih filmova i jedan od najistaknutijih švicarskih umjetnika uopće čije radove imamo prilike vidjeti u programu Fokus: švicarska animacija. Stiže i Nigel Davies iz studija Aardman te Ron Diamond, osnivač produkcije Acme Filmworks (oboje su članovi žirija Velikog natjecanja), Koji Yamamura, cijenjeni japanski animator i profesor na Umjetničkom sveučilištu u Tokiju, spomenuti Christian de Vita, autori Olga i Priit Pärn, Amerikanac Chris  Landreth, dobitnik Oskara za film 'Ryan' 2004, Hubert Tison, producent koji će u ime Frédérica Backa preuzeti Nagradu za životno djelo te mnogi drugi", ukratko je predstavila goste Olinka Vištica.

Popratna događanja uključuju i dvije izložbe: Od stripa do filmskog platna – Belgijski strip i animacija održat će se od 1. do 6. lipnja u Galeriji ULUPUH, a daje presjek radova Francuske zajednice Belgije, slavnog rasadnika francusko-belgijskog stripa, koji je već gotovo četiri desetljeća poznat po svojim izvrsnim filmskim autorima-animatorima.
Izložba Dušan Vukotić  Vud – čovjek koji se igrao posvećena je našem čuvenom redatelju, scenaristu, animatoru, crtaču i karikaturistu: kroz igračke, knjige, male sitne detalje imamo priliku zaviriti u tajne uma ovog velikog umjetnika. Izložba će se održati od 2. do 13. lipnja u Kuli Lotršćak, a podijeljena je u pet cjelina, od kojih je svaka dizajnirana i opremljena Vukotićevim predmetima, fotografijama, knjigama, dokumentarnim zapisima i filmovima.
 
Animafestovi dani završit će koncertima i zabavama na Strossmayerovu šetalištu koji su organizirani u suradnji s festivalima Stross martre i Cest is d' Best.