Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Srijeda na Animafestu: Svjetska premijera hrvatskog fantasyja, radikalni studenti i Rosto
07/06/17

Srijeda je 7. lipnja i Animafest 2017 u potpunosti se zahuktao. Među brojnim atraktivnim događajima ovoga dana izdvaja se retrospektiva nizozemskog redatelja, glazbenika i vizualnog umjetnika Rosta (15: 30, Kino Europa) u programu Majstori animacije. Umjesto razgovora s autorom, Rosto će u petak 9. lipnja u 10:30 održati masterclass u Kulturno informativnom centru. Inspiriran darkerskom i gotičkom metal glazbom, Rosto je u animacijskom izrazu sklon nadrealizmu i hororu te rekombinaciji različitih tehnika. Kako je glazba uvijek bila pokretačka snaga njegovih filmova, Rosto je surađivao s mnogim međunarodnim glazbenicima poput The Metropole Orkest, The Residents i The Wreckers. Glazba i protagonisti posljednjeg bili su mu inspiracija pri početku rada na tetralogiji, od koje je do sada završio tri rada: Thee Wreckers: No place Like Home (2008), Lonely Bones (2013) i Splintertime (2015). Među drugim Rostovim animiranim radovima ističu se The Rise and Fall of the Legendary Anglobilly Feverson s kojim je 2002. napravio prvi značajniji globalni proboj, Jona/Tomberry (2005) te naročito Čudovište iz Nixa (2011), njegov najambiciozniji projekt – 30-minutni animirani mjuzikl na kojem je radio 6 godina u 3 zemlje, dok su glasove likovima posudili i Terry Gilliam te Tom Waits.

U srijedu se pruža i prva prilika za gledanje dugometražnih hitova: Crvene kornjače (Kinoteka, 20:00)robinzonske, obiteljske ljubavne fantazije spektakularnih vizuala oskarovca Michaëla Dudoka de Wita nastale u suradnji sa studiom Ghibli; Osvete legende američke animacije Billa Plymptona (22:00, Kino Europa) koja u njegovom prepoznatljivom karikaturalnom stilu pripovijeda duhovitu i uzbudljivu priču iz losangeleskog podzemlja; te Mojih pasa Jinjina i Akide – korejskog obiteljskog filma zahtjevne tematike (17:30 Kino Europa, 22: 00 Kinoteka). U tematskom programu Strip i animacija prikazuje se izbor kratkometražnih filmova berlinskog kustosa i povjesničara umjetnosti Jensa Meinrenkena (Kino Tuškanac, 22:00).

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma 3 (Kino Europa, 20:00) svjetsku premijeru imat će Posljednji izazov hrvatskog majstora lutka-filma Božidara Trkulje. Riječ je o humornom fantasyju s klasičnom žanrovskom lepezom likova, ujedno i prvim filmom Studija za stop animaciju Zagreb filma. U istom se natjecanju  mogu vidjeti i: antiutopijski SF Želim da Pluton opet planet, švedska stop-animacija zapanjujućih tekstura Zaboravljeni razlog, Lov Alekseja Aleksejeva koji cilja na ljubitelje tradicionalnog geg-crtića te sjetna posveta majci u tehnici crtanja pijeskom Mama mi je ćaknuta. Tu je i Martin plače, smješten u svijet popularne videoigre Grand Theft Auto.

U Kinu Europa od 11 sati prikazuje se Studentsko natjecanje 3. U smislu originalnosti, pozornost treba skrenuti na izraelski film Drugim riječima, jedinstveni spoj igranog filma i animacije koji postiže efekt dekonstruiranih ličnosti oca i kćeri, te na japanski rad Prozivka koji neobičnim odabirom perspektive i materijala koje nanosi na lutku izvanredno posreduje učeničku tremu. Potom je tu Kamuflaža – svevremenski nadrealizam u kojem se motivi starog Istoka i antiutopijske suvremenosti spajaju s hibridima ljudi i životinja te alegorijskim rascvalim vrtom koji pojavnu inspiraciju vuče iz otomanske umjetnosti i stvaralaštva Hieronymusa Boscha. "Stranac" u mojoj glavi Petre Balekić, inspiriran je fabulom Camusova Stranca, no prava mu je tema relativnost sjećanja.

Jarkim bojama postimpresionizma i primitivizma koristi se pak mađarski Vulkanski otok kako bi simbolički komentirao strastvene, destruktivne i posesivne muško-ženske odnose. Poljski film Mačkica zanima se revoltiranom separacijom jedne vagine od svoje vlasnice. Gokurosama prati pak dogodovštine zaposlenika japanskog trgovačkog centra prije početka radnog vremena, dok je Juliette belgijski makabrističko-erotski horor.

U Kinu Tuškanac prikazuje se Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 (13:00) koje se moglo vidjeti i na otvaranju festivala, kao i Veliko natjecanje kratkometražnog filma 4 s filmovima poput Aerodroma švicarsko-hrvatske majstorice slikanja na staklu Michaele Müller, Sive buke slavnih autora Panike u selu Aubiera i Patara, stop-animacijske horor priče iz Meksika Cerulie te feminističkih Nemogućih figura i drugih priča II Marte Pajek. U istom kinu u 17:30 na rasporedu je Natjecanje studentskog filma 2 s još jednim feminističkim filmom Penelopa, kojemu kontrira studija maskuliniteta Dečki za igru, a tu su i apsurdistički 678, duhoviti edukativni film Klitoris u kojemu jednu od „glavnih uloga“ igra Sigmund Freud, te nekonvencionalna dobitnica Nagrade Dušan Vukotić iz 2014. Sawako Kabuki s novim filmom Summer's Puke is Winter's Delight. Francuski Stol pak snažno podsjeća na zlatne dane Zagrebačke škole.

U 20 sati na programu je posebna projekcija ovogodišnjeg Animafesta – film Ptice poput nas Faruka Šabanovića, prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film, dobitnik Posebnog priznanja za razvoj na Animafestovom pitching forumu 2007. U filmu producenta Adnana Ćuhare dovršenom ove godine likovima glasove posuđuju Jeremy Irons, Alicia Vikander i Jim Broadbent.

Natjecanja filmova za djecu 2 i 3 na rasporedu su u Kinoteci od 9:30 i 11:30 sati. U dvorani Chilloutka s raspravama o animaciji i psihologiji te animaciji i novim medijima nastavlja se i završava znanstveni skup Animafest Scanner IIII. U 15:30 u Kinu Tuškanac bit će prikazana i retrospektiva škole The Animation Workshop iz danskog Viborga, vodeće animacijske institucije te zemlje koja je 1980-ih pokrenuta u bivšim vojnim barakama.

Od 18:30 u Medijateci Francuskog instituta odvijat će se promocije triju nakladničkih poduhvata s područja animacije. Svoje nove knjige predstavit će Maureen Furniss (A New History of Animation), američka povjesničarka animiranog filma, dobitnica Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije i Ben Mitchell (Independent Animation: Developing, Producing and Distributing Your Animated Films), redatelj animiranih filmova, strip-autor i izvršni urednik portala Skwigly; dok će Simon Bogojević Narath prezentirati grafički roman Saturn's Circle. Na Open Airu u Art Parku od 22 sata predstavlja se pak japanski eksperimentalni filmaš Makino Takashi. Od 23 sata u Story Supercafeu kreće još jedan festivalski party.

Kako je izgledao utorak na Animafestu možete pogledati OVDJE.