Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Subota na Animafestu: Pobjednički filmovi pod zvijezdama, nova hrvatska animacija i majstorski tečajevi velikana
11/06/22

Ceremonija dodjele nagrada Animafesta Zagreb 2022 počinje u Kinu SC u 20 sati, a već u 21:30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac bit će pod zvijezdama prikazani pobjednički filmovi. Ulaz je slobodan, a prvih 200 posjetitelja očekuju i besplatne kokice. Budite s nama, nestrpljivo očekujte pobjednike i pogledajte izbor najboljih među najboljima.

A uoči večerašnjeg vrhunca animacijskog slavlja u Zagrebu i proglašenja najboljih, subota je u potpunosti ispunjena filmovima za djecu, kako u kinu Tuškanac, tako i u gradskim centrima za kulturu (sve potpuno besplatno), masterclassovima velikana (Paul Driessen, Marta Pajek, Aya Suzuki) i velikim predstavljanjem nove domaće animacije Hrvatskoj i svijetu. Također se mogu „uhvatiti“ i reprize propuštenih dugometražnih bombona, ali i ovogodišnjih retrospektivnih hit-programa Zagrebačke škole i filmova nagrađenih Nagradom publike iz festivalske prošlosti.

Kino Tuškanac do 17 će sati (a s početkom već u 10) biti posvećeno djeci i mladima – najprije Natjecanje filmova za djecu 3–6 godina, potom od 11 sati za uzrast 7–10 godina, pa Nagrada publike 4 s filmovima primjerenima svim uzrastima (Ježeva kuća, O Ivanu Ludom, Izgubljeno i nađeno), Obiteljski program 1 u 13, a 2 od 14 (sa srednjometražnim filmovima Giuseppe, Ne-ne u svemiru, Nebeski Anri i Operacija Djed Mraz). U 15:30 možete pogledati izbor iz novije češke animacije za djecu u selekciji festivala Anifilm iz Libereca (dio mreže AFN). Ulaz je slobodan na sve navedene programe. Nagrada publike 1 u 17 sati možda je i najsnažnija selekcija ovog posebnog programa s filmovima iz prvih dvaju desetljeća Animafesta. Od 19 sati još se jednom može vidjeti impresivni dugometražni francuski Prijelaz realiziran slikanjem uljem na staklu, a s alegorijskom temom emigracije i sazrijevanja.

U Teatru &TD bogat govorni program donosi jedinstvena predavanja Aye Suzuki (10 sati) (japansko-britanska redateljica i umjetnica layouta i knjiga snimanja radila je s Netflixom, Disneyjem, Warner Brothersom i Paramountom, ali i na filmovima poput Otoka pasa Wesa Andersona), Marte Pajek (11 sati) i za Oscara nominirane animacijske legende Paula Driessena (12 sati). U 15:30 Novo bugarsko sveučilište predstavlja izbor iz svojih studentskih i diplomskih filmova. Dan u &TD-u. Večer u &TD-u završit će projekcijama Velikog natjecanja kratkometražnog filma 3 i 4 (17 i 18:30).

Dobro jutro Kinu SC poručit ćemo u 10 sati programom „Bonjour Cannes 1958“ Zagrebačke škole, nakon čega u 11:30 sati slijedi izbor iz rane hrvatske animacije. Riječ je o izvrsnom programiranju, jer nakon ovog bloka naših klasika slijedi predstavljanje nove domaće produkcije u Natjecanju hrvatskog filma 1 i 2 (13 i 15 sati), uz prisustvo najvećeg broja naših stvaraoca svih generacija i, naravno, razgovore s njima. U 17:30 pogledajte vizualno i zvučno fascinantne dugometražne Desetke sjevera Kojija Yamamure.

Subota je i najbogatiji dan programa Animafest u Vašem kvartu. Natjecanje filmova za djecu (7-10 godina) prikazuje se u 11 sati u Narodnom sveučilištu Dubrava, ono za uzrast 3-6 godina u 19:30 sati u KNAP-u (Moslavački parkić). U KUC-u Travno mogu se od 11 sati vidjeti Giuseppe i Ne-ne u svemiru.

U Medijateci Francuskog instituta održat će se od 10 do 14 sati Radionica animiranog filma za djecu pod vodstvom Mitchelle Tamariz.