Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Konferencija za novinare
26/05/09

U Medijateci Francuskog instituta, održana je 26. svibnja novinska konferencija na kojoj su organizatori  19. svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb predstavnike medija pobliže informirali o sadržaju i relevantnim novostima nadolazećeg festivala. Ovogodišnje, dugometražno izdanje će se održati od 2. do 7.lipnja u prostorima kina Europa i Movieplex.
Publika će uz bogati program od čak 47 filmova, imati prilike doživjeti festival i uz iznimno zanimljiva popratna događanja – diskusije, okrugle stolove, radionice za djecu i izložbe.

Umjetnički ravnatelj festivala, Krešimir Zimonić, najavio je deset filmova u Velikom natjecanju koji konkuriraju za Grand Prix Animafesta, osvrnuvši se na činjenicu da su svi filmovi, uključujući i one izvan konkurencije, iznimne kvalitete i interesantnog sadržaja koji ljubitelji animacije ne bi smjeli propustiti. „Glavna je karakteristika Animafesta stavljanje naglaska na autorsku animaciju. Nisu nam toliko biti tržišni uspjesi filma, koliko autorov umjetnički izraz. U natjecateljskom djelu programa imamo filmove dviju žena što je još uvijek rijetkost u dugometražnom animiranom filmu - američki film «Sita pjeva blues» Nine Paley te «9,99 $» izraelske autorice Tathie Rosenthal. Osobno bih izdvojio još i  - argentinski film «Masni Boogie» Gustava Covae koji je završen neposredno prije Animafesta, na kojem će biti europska premijera filma.“

Još jedan film Velike konkurencije je i „Mary and Max“ oskarovca Adama Elliota koji prati neobično prijateljstvo između usamljene osmogodišnje djevojčice iz predgrađa Melbourna i 44-godišnjeg Židova iz New Yorka. Kvalitetu ovog filma potvrdilo je i posebno priznanje na Berlinaleu u konkurenciji „Generacija 14 plus“, a također je otvorio Sundance Film Festival. Glasove likovima ovog filma su posudili  poznati glumci Toni Collete , Phillip Seymour Hoffman I Eric Bana.

Izvršna producentica, Vjera Matković, osvrnula se program izvan konkurencije, posebno istaknuvši filmove programa Noćno kino - „Afro samuraj: Uskrsnuće“ za kojeg je muziku radio slavni RZA i članovi Wu Tang clana te „Mi smo strejndžeri“ autora M dot Strangea, koji je specifičan zbog svojeg neobičnog načina ispreplitanja tradicionalnih i kompjuterskih tehnika. Izvršna producentica  je istaknula i zanimljiv ,edukativan dječji program koji je podijeljen u 2 tematske cjeline; „Ja, moje tijelo i mediji“ te „Prostor i energija“  koji je napravljen u suradnji sa medijskom psihologinjom Martinom Peštaj. 


Unutar  Posebnih projekcija, Matković  je istaknula  i dokumentarac Gabrielle Zucchellia „Quirino Cristiani: tajna prvih animiranih filmova“ :  „To je film o autoru prvog dugometražnog animiranog filma koji je, nažalost, izgubljen u požaru, tako da je ovo jedinstvena prilika da se više sazna o liku i djelu ovog velikog inovatora.“

Olinka Vištica, producentica festivala, predstavila je niz autora koji će ove godine biti prisutni na festivalu. Između ostalih, spomenula je i masterclass poznatog američkog crtača Billa Plymptona, autora filma „Idioti i anđeli“ kojeg ćemo gledati u sklopu Velikog natjecanja. Osim Plymptona, u Zagrebu ćemo ugostiti  i Priita i  Olgu Pärn , Gustava Covau, Pedra Riveru, Nik Phelpsa,  Jacques Rémy-Girerda i druge.

Poseban gost Animafesta, čiju ćemo retrospektivu imati prilike vidjeti u sklopu programa Majstori animacije je renomirani francuski autor  Michel Ocelot.  Ovaj svestrani autor, koji osmišljava svoje filmove u cijelosti, od scenarija do crteža, svojim radom je zadužio svjetsku animatorsku scenu. „ Francuski kritičar Pascal Vimenet koji je napisao i uvodnik u Ocelotovu retrospektivu  ističe da ovaj iznimno plodan autor zauzima počasno mjesto u panteonu animiranog filma.“ 
U sklopu retrospektive Michela Ocelota, osim presjeka njegovih reprezentativnih djela dugometražne i kratkometražne filmske forme, u prostorima Medijateke Francuskog instituta do 7.lipnja možemo pogledati izložbu njegovih crteža.

Animafest Pro, festivalski program namijenjen profesionalcima s područja filma i animacije, predstavila je  Jasmine Bašić, voditeljica programa. Uz prezentaciju šest projekata u razvoju s područja istočne Europe, Animafest Pro obogaćen  je i diskusijama na temu financiranja animiranog filma (voditelj: Mike Robinson, savjetnik u Cartoon Media). Diskusije će biti otvorene za javnost.

U sklopu dječjeg programa organiziran je i okrugli stol na temu  Edukacije putem animacije, prvenstveno fokusiran na učitelje i pedagoge, urednike televizijskih i radijskih emisija za djecu, te sve one koji utječu na izbor edukativnog sadržaja namijenjenog djeci i mladima. Cilj okruglog stola je skrenuti pozornost na animaciju kao medij putem kojega se mogu dotaći razne teme iz nastavnog kurikuluma, ali jednako tako i osjetljive teme o kojima djeca i mladi teško govore.

Osim bogatog filmskog djela, Animafest je pripremio i dvije zanimljive izložbe. Pritt Pärn, dobitnik nagrade za životno djelo prošlogodišnjeg Animafesta, zajedno sa suprugom Olgom Pärn, u galeriji ULUPUH izlaže radove njihovog  zadnjeg animiranog filma “Život bez Gabrielle Ferri”. Film ćemo imati prilike vidjeti u Velikom natjecanju,  a izložba koja se otvara 2.lipnja traje do  zatvaranja festivala.


Druga izložba u sklopu programa je i Strah(ovi) od tame, izložba radova 6 vrhunskih crtača koji su napravili istoimeni animirani kino-hit.  Blutch, Charles Burns, Marie Caillou, Lorenzo Mattotti i Richard Mc Guire, te autor animiranih poveznih špica filma Pierre Di Sciullo, izlažu u mračnoj, hororu primjerenoj  kuli Lotrščak od 29.5. do 7.6.

 

Akreditacije se podižu u Press centru u kinu Europa od 2. lipnja, a novinari su obavezni podizati karte za sve projekcije na Info pultu u kinu Europi i to do sat vremena prije početka projekcije. Akreditacije ne vrijede za projekciju filma Up koja će se održati u srijedu 03. lipnja u 22h u kinu Moveplex.

Sve informacije o filmovima, prikazivanjima i popratnim događanjima možete saznati i na www.animafest.hr