Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Animafestova špica nagrađena na FHAF-u
23/02/11

Drugo izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma u dva dana trajanja predstavilo je najbolje radove nacionalne produkcije animiranih filmova. Festival je zatvoren u nedjelju u kinu Europa svečanom dodjelom nagrada.
 

Prema odluci ocjenjivačkog suda, koji su činili filmski teoretičar Nikica Gilić, ilustrator Svjetlan Junaković i britanski animator Phil Mulloy, Nagradu za najbolji namjenski film osvojila je špica Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb u režiji Darka Bakliže

Nagrada za najbolji scenarij dodijeljena je Ireni Jukić Pranjić za film 'Ornament duše', koji je ujedno osvojio i Nagradu za najbolju režiju, Nagrada za najbolji dizajn pripala je Marku Tadiću, autoru filma 'I speak true things', Nagrada za najbolju glazbu dodijeljena je Hrvoju Štefotiću za film 'Pas/Zec' autora Nebojše Slijepčevića, dok je Nagrada za najbolju animaciju otišla u ruke učenika šibenske Osnovne škole Juraj Šižgorić za film 'Trnoružica'.

Ocjenjivački sud najboljim je dječjim filmom proglasio 'Žablji zbor' u produkciji Centra za mladež i FKVK-a Zaprešić, 'Gregor' Petre Zlonoge proglašen je najboljim studentskim filmom, a najboljim je autorskim filmom proglašen film 'U lancima' Danijela Šuljića.

Grand prix ovogodišnjeg Festivala hrvatskog animiranog filma osvojila je Ivana Jurić za film 'Soba'. Žiri je posebnu pažnju posvetio individualizmu umjetničkog izraza i hrabrosti umjetničke vizije. Stoga je film 'Soba' svojim pristupom animaciji, dizajnu, erotici, humoru i postupku provokacije postao najbolji i najvažniji film ovog festivala, obrazložio je u ime ocjenjivačkog suda Nikica Gilić.

Tomica Simović, skladatelj glazbe za oko 180 filmova Zagrebačke škole crtanog filma, dobitnik je ASIFA-ine nagrade za životno djelo, a Miljenko Dörr, realizator specijalnih efekata za animirane filmove, dobitnik je ASIFA-inog Posebnog priznanja.