Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Četvrtak na Animafestu: Kurikularna reforma, animirani suši i lijek za impotenciju
08/06/16

Da se animirati može baš sve što padne pod ruku, pokazuju najmanje dva filma iz Animafestovih programa. Jedan je od njih Only Lovers Leave to Die hrvatskog autora Vladimira Kanića, koji se poigrao rastopljenim bombonima, konfetima i kikirikijem, a drugi dječji Konigiri-kun u kupovini Mari Miyazawe, koja je animirala – suši!

Kako je točno pripremila suši i druge zalogajčiće koji u filmu imaju ljudska obilježja, redateljica filma, Japanka Mari Miyazawa ekskluzivno će Zagrepčanima pojasniti na radionici animiranja sušija u četvrtak u 17.30 u restoranu Ginger Sushi. Film s animiranim sušijem, Konigiri-kun u kupovini, moguće je pogledati u četvrtak u kinu Tuškanac u 12 sati i u petak u Tuškancu u 10 sati, u sklopu Natjecanja dječjeg filma.

U četvrtak će dječjem filmu biti posvećeno i predavanje i okrugli stol „Animacija u ranom i predškolskom odgoju“, u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) od 12 do 15 sati, u sklopu kojeg će medijska psihologinja i selektorica Animafestova Natjecanja filmova za djecu Martina Peštaj govoriti o tome kako birati animirane filmove za predškolce, a među ostalima, Iva Balenović i Helena Burić, članice Stručne radne skupine za rani i predškolski odgoj, pojasnit će koje je mjesto filmske umjetnosti i animiranog filma u Kurikularnoj reformi u predškolskom odgoju.

Sasvim drugačija tema publiku će dočekati u kinu Europa u 22 sata. Redateljica Penny Lane snimila je doku-animirani film Do jaja!, čija je šokantna priča djelomično istinita, a odnosi se na eksperiment liječenja impotencije transplantacijom testisa jaraca u Kansasu 1917. Film je na festivalu Sundance nagrađen posebnom nagradom žirija za montažu. Istaknimo u četvrtak i dugometražni anime Carstvo leševa Ryotara Makihare u 17.30 u Tuškancu, ili Klasike Oscara u 15.30 u Europi.

Centralni program, natjecanje kratkometražnog filma, u četvrtak uključuje naslove Prije ljubavi Igora Kovalyova, Petrova šuma Martine Meštrović, čak tri ratna filma (Ne želim umrijeti tako mlaaaaad, Kraj igre i Kraj – ženski zatvor u Hohenecku) te Knjigom na knjigu Leija Leija i Locus Anite Kwiatkowske-Naqvi.

Oni koji žele proširiti znanja o animaciji neka u 15.30 navrate u ZPC na predavanje o kolumbijskoj animaciji koje će održati članica žirija za kratkometražni film Cecilia Traslaviña. U 18 sati u Medijateci Francuskog instituta bit će predstavljena knjiga Oliviera Cottea History of Animation te knjiga Corrie Francis Parks Fluid Frames.

I Tehnički muzej pridružuje se slavljenju animacije, projekcijom prvog hrvatskog računalno animiranog filma autora Tomislava Mikulića, koji će publika moći pogledati u Kinodvorani u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, u 19 sati.