Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

RAPSODIJA U DEVET BOJA – DUGOMETRAŽNO NATJECANJE ANIMAFESTA 2017
25/04/17

Veliko natjecanje dugometražnog filma Animafesta 2017 od 5. do 10. lipnja donosi devet vizualnih poslastica iz Kine, Japana, SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Švicarske, Koreje i Belgije.

Među odabranima je i dirljiva ljubavno-obiteljska fantazija robinzonske premise i ekološke poruke iz svjetski poznatog Studija Ghibli Crvena kornjača, čiju režiju potpisuje oskarovac i pobjednik Animafesta Michaël Dudok de Wit. Novi film najuspješnijeg nizozemskog animatora koji je njime ponovno zaslužio nominaciju za "zlatni kipić" neodoljivim će bojama tropskog ambijenta zasigurno privući Animafestove posjetitelje svih animiranofilmskih ukusa.

Nominiran za Oscara bio je i Moj život kao tikvica Claudea Barrasa, film o gorko-slatkom životu u domu za nezbrinutu djecu ostvaren upečatljivom stop animacijom. Ispunjen toplim emocijama i dječjim nepodopštinama koje nadvladavaju tešku situaciju uz vedre poruke zajedništva i vitalnosti, Moj život kao tikvica također je doživljaj za cijelu obitelj. Još jedan robinzonski film, ali smješten u okružje opustjela primorskog gradića, je Louise by the Shore Jean-Françoisa Laguioniea, kojega Animafestova publika pamti po uistinu spektakularnoj pojavnosti Slike prikazane 2013. Svojim očaravajućim pastelnim bojama Laguionie ovoga puta pripovijeda o baki koja se u osami prisjeća svoga života te uživa u prirodi i razgovorima sa psećim ljubimcem.

Djevojka bez ruku, adaptacija bajke braće Grimm iz kista Sébastiena Laudenbacha, ističe se pak animacijom kakvu rijetko susrećemo u dugom metru – višeslojan i raznorodan, kada je riječ o likovima često reduciran i skicozan crtež nadvio se nad koloristički bogatije pozadine fovističkog stila. U ovom kutu svijeta Sunaoa Katabuchija, rađen prema istoimenoj mangi, pravi je pak odabir za ljubitelje anime. Smješten u Hirošimu i Kure uoči i tijekom Drugog svjetskog rata, ovaj antiratni film i laicima i poklonicima anime pružit će posve izvorno, a opet tako poznato iskustvo.

Kineski crnohumorni gangsterski neo-noir Have a Nice Day koji na Animafest stiže iz glavnog programa Berlinalea prava je gozba za ljubitelje žanrovskog filma. Riječ je o kritičkom komentaru na suvremenu Kinu zavijenom u poetiku inspiriranu radovima Tarantina, Guya Ritchieja, braće Coen i Wonga Kar-Waija. Korejski Moji psi Jinjin i Akida (r. Cho Jong-duck) obiteljski je film o ozbiljnim temama poput posvajanja, alkoholizma, praznovjerja i fundamentalizma, no usprkos tome nije lišen humora, toplih boja i dječjih avantura.

Nakon Preljubnika prikazanog 2015., velikan nezavisne animacije dvaput nominiran za Oscara i veliki prijatelj Animafesta Bill Plympton vraća nam se sa svojim osmim dugometražnim animiranim filmom Revengeance koji je napravio s Jimom Lujanom. Kao i obično, Plympton je u potpunosti rukom, u svom prepoznatljivom karikaturalnom stilu nacrtao priču o bivšem bajkeru i hrvaču, sada američkom senatoru koji u prljavi posao uvlači nespretnog očalinka Roda. Na američkom tlu, ovoga puta onom srednjeg Zapada, smjestila se i jedna prkosna obitelj farmera iz filma Where it Floods Amerikanca Joela Benjamina.

POPIS FILMOVA