Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Svečano otvoren 33. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2023
05/06/23

Ceremonijom svečanog otvorenja u Kinu SC večeras je započeo 33. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2023 u sklopu kojega će od 5. do 10. lipnja u kinima SC i Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac i drugim gradskim lokacijama biti prikazano mnoštvo umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja. Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od vodećih festivala animacije u svijetu otvorila je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec.

Zahvaljujući Animafestu Zagreb se nalazi na svjetskoj mapi animiranog filma. Iznimno smo ponosni što smo kao grad domaćin festivala globalno značajnog karaktera. Posebno nam se sviđa festivalski slogan "Z... znači Zagreb" koji nas upućuje i podsjeća na isprepletenost i spoj Animafesta i Zagreba kroz vrijeme. Festivala koji živi u tkivu grada, koji se kroz protekle godine odvijao na mnogim gradskim lokacijama, za koji možemo reći da diše s gradom na mnoge načine. Iz iskustva ranijih godina sa sigurnošću možemo reći da ćemo vidjeti najbolje radove suvremene svjetske animacije i nove trendove te da zbog svega onoga što festival svim generacijama nudi i pored filmskom programa Animafest pruža mnoge mogućnosti i za raspravu i obrazovanje. Otvorenost festivala svim generacijama čini njegovo veliko bogatstvo. Što se tiče teme SF-a i specifično AI-ja, ako su umjetnici zabrinuti umjetnom inteligencijom, zamislite koliko su zbog nje tek zabrinuti političari. Čestitam organizatorima, umjetnicima i animatorima koji ulažu energiju i talent u stvaranje ovog sjajnog festivala. Proglašavam 33. Animafest otvorenim – rekla je Dolenec.

U dvorani Kina SC izaslaniku ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, državnom tajniku Krešimiru Partlu, visokim predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima Grada Zagreba i medija te uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se i Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

Konzultirao sam se s AI savjetnikom, ChatGPT-om, i odmah mi je odgovorio, vidi se koliko je inteligentan, "najbolji festival animiranog filma". Animafest Zagreb već godinama spada u A kategoriju glavnih svjetskih festivala animiranog filma. To je veliko postignuće i čast i nije se dogodilo igrom slučaja. Iz godine u godinu organizatori festivala dokazuju da zaslužuju tu titulu i na tome vam iskreno čestitam. U protekle četiri godine usprkos pandemiji i ostalim nedaćama HAVC je sufinancirao više od 50 kratkih animiranih filmova. Plodovi se beru i ove godine. Veseli nas što se u sklopu VN kratkometražnog filma prikazuju četiri hrvatska filma. Nakon velikog nedavnog uspjeha filma Cvrčak i mravica, u proizvodnji su trenutno dva duga animirana filma, Kristalni planet (Kristalni otmičari) Arsena A. Ostojića i Svi operateri su trenutno zauzeti, autora ovogodišnje Animafestove ilustracije i špice Dalibora Barića. Animafest je autorima i ekipama ogromna odskočna daska za daljnji život filma, pa tako svima njima želim uspješan život prikazivanja, nama čim dojmljiviji susret s filmovima, a ekipi uspješan festival – kazao je Marcich.

Od prošle godine kada smo slavili pola stoljeća i zatvorili jednu debelu knjigu, do ove kada smo otvorili prvu stranicu sljedećih 50 godina desio se AI i tko zna što nas čeka dogodine. Imali smo 15 prijava s AI-jem, od kojih smo dvije uzeli u glavnu konkurenciju i još nekoliko u popratne programe. Gledali smo kvalitetu filmova. Prvi film u večerašnjem programu je AI. Vidjet ćemo kako će se ta nova tehnologija razvijati. Uživajte u festivalu. Ponovno je jako puno filmova, 300, i 400 gostiju. Tu smo gdje trebamo biti – naglasio je Šuljić.

Dragi prijatelji animacije, jako mi je drago da vas vidim u ovako punoj dvorani. Mislili smo da će prošla godina biti rekordna po broju gostiju, ali očito se demantiramo svakim novim izdanjem. S naše produkcijske strane moramo pozdraviti sve one koji nas financijski podupiru, prije svega Grad Zagreb i HAVC, a onda i gomile ljudi dobre volje koji nas prate u svakom trenutku. Sa svoje strane moram istaknuti Lah Contemporary koji nam je ustupio djela Williama Kentridgea i predivnu gospođu Kranjčar iz Galerije Kranjčar gdje imamo Kentridgeovu izložbu. Šaljemo veliko srce od Animafestova tima i nadam se da ćemo se dobro zabavljati ovih tjedan dana – napomenula je Orlić.

Izgleda da se svi boje umjetne inteligencije osim nas koji ovaj festival radimo jer nema tih robota koji mogu zamijeniti naš tim, naše nevjerojatne ljude. Puno vam hvala, voli vas tetka – dodala je Milić.

Na svečanom otvorenju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2023 Williamu Kentridgeu, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma Suzanne Buchan i Nagrada za najbolju školu animacije Nacionalnoj školi filma i televizije (NFTS) iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Kada smo polovicom prosinca prošle godine s nestrpljenjem, strepnjom i uzbuđenjem čekali odgovor našeg ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo o njegovom dolasku ili možebitnom nedolasku u Zagreb, u cijelom svijetu u tijeku su bile četiri njegove samostalne opsežne izložbe, u Los Angelesu, Milwaukeeu, Gstaadu i Londonu. Ako u današnje vrijeme postoji umjetnik za kojega se može reći da je univerzalan, onda naš ovogodišnji laureat sasvim sigurno ima puno pravo na to. – zaključila je predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer (obrazloženje).

Primajući nagradu William Kentridge zahvalio se sljedećim riječima: Dobiti Nagradu za životno djelo uvijek me čini pomalo nervoznim. Mislim si "što to oni znaju o mome zdravlju što ja ne znam". Kada sam se kasnih 1980-ih u doba Hladnog rata i još uvijek velike podjele počeo baviti animiranim filmom, Animafest je već imao ime i prisutnost središnjeg mjesta svjetske animacije. Zbog toga je divno dobiti nagradu baš od ovog festivala. Uvijek je postojalo pitanje o viđenju svijeta kao činjenice ili kao procesa. Animacija je način viđenja nefiksiranog svijeta, svijeta u transformaciji. Sa svima vama ovdje koji razumijete takav svijet osjećam veliku solidarnost. Retrospektiva Kentridgeovih animiranih filmova na rasporedu je u utorak 6. 6. u 15:30 u Kinu SC (slobodan ulaz). Istoga dana u Galeriji Kranjčar u 13 sati bit će svečano otvorena izložba njegovih radova Circulus vitiosus, a južnoafrički velikan u srijedu 7. 6. održat će masterclass (13 sati, Kino SC) i performans (22:30, Kino SC) na kojem će izvesti svoju verziju dadaističkog komada Kurta Schwittersa Ursonate.

Ova nagrada pripada svima s kojima sam tijekom godina surađivala koliko i meni. Ako imate vremena, dođite na deseti Animafest Scanner. Ako dođete, shvatit ćete koliko se puno razmišlja o stvaranju animiranog filma i važnosti posla koji radimo jer animacija je supermoć – istakla je Buchan, kojoj je nagradu uručio član festivalskog Vijeća Nikica Gilić (obrazloženje). Buchan je glavna govornica znanstvenog skupa Animafest Scanner X koji se u utorak i srijedu 6. i 7. 6. od 9:30 do 16:40 sati odvija u Teatru &TD uz otvoren ulaz svim zainteresiranim posjetiteljima.

Nagradu za najbolju školu animacije, koju dodjeljuje Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma u sastavu Hana Tintor, Jasminka Bijelić Ljubić i Daniel Šuljić (obrazloženje: https://bit.ly/43Gv7oJ), preuzeo je Robert Bradbrook, voditelj tamošnjeg studija animacije.

Naši se filmovi dovršavaju u siječnju jer nam je akademska godina drukčija od drugih zemalja. To znači da je Animafest prvi festival u godini na koji prijavljujemo nove filmove, ali oni tada uglavnom još nisu dovršeni. Ali svake godine selekcijska komisija u njima nešto vidi i riskira prihvaćajući ih nedovršene. Stvarno smo ponosni što ste nam drugu godinu zaredom dali ovu nagradu – poručio je Bradbrook, koji će govoriti i uoči retrospektive NFTS-a koja je na rasporedu u srijedu 7. 6. u 15:30 sati u Kinu SC uz slobodan ulaz.

Nakon predstavljanja članova svih žirija te festivalske špice autora Dalibora Barića i glazbenika Tonija Starešinića, ceremoniju je uveličala i projekcija Kentridgeova filma City Deep uz glazbeni performans uživo Alena i Nenada Sinkauza te Maje Rivić. Prikazan je i Kentridgeov rad Drawing Lesson 47 (An Interview with the Artist) kao dovitljivi način sažetog predstavljanja njegova rada. Ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 i razgovorom s prisutnim autorima: Laenom Sanchesom (PLSTC), Alom Nunu (glavna animatorica filma Prodavači leda), Susanne Jirkuff (Gdje živim), Leom Vidaković (Obiteljski portret), Sofijom Melnjik i Mariusom Kirstenom (Mariupolj. Stotinu noći, redateljica i autor zvuka), ALIMO-m (Paralelna zemlja) te Delphine Hermans i Michelom Vandamom (Marrons glacés). Razgovor je vodio filmski kritičar i politolog Boško Picula.