Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
hr | en

Introspektivne radove mladih animatora krase zrelost i autorski pristup
25/05/12

Svježinu i mladost četrdesetogodišnjem Animafestu svakako će donijeti program Studentskog natjecanja u kojem ove godine gledamo 33 filma.Odgovoran selektorski posao odlično su obavili: Vanja Andrijević, producentica i direktorica Bonobostudija iz Hrvatske, Andrea Martignoni, kompozitor i dizajner zvuka iz Italije, i Miloš Tomić, multimedijalni umjetnik i animator iz Srbije.   

Zreliji mladi autori

Kao pozitivan zajednički nazivnik studentskih radova selektori su izdvojili zreliju introspekciju, koja je uvijek pomalo prisutna u radovima mladih autora. Filmske škole nastoje što više potaknuti studente na razvoj estetskog I narativnog stila koji se manje obraća komercijalnoj produkciji i širokim masama, a više je autorskog, umjetničkog izričaja. Možda i zbogekonomske krize koja je smanjila budžete škola te ih orijentirala na osobniji estetski I umjetnički sadržaj, često obilježen i društvenom angažiranošću. Među takvim školama ove se godine istakla Umjetnička akademija Turku iz Finske koja je proglašena najboljom školom animacije 2012. godine. Oaza divljih i enigmatičnih prizora, apsurdnog humora, nadnaravnih opažanja i filmova tajanstvenih završetaka, Turku će u Studentskom natjecanju predstaviti svoje tri najnovije uspješnice.  

Predstavnici finske Akademije Turku  

Rojenje, rad Joni Männistö opisuju kao "najgoru noćnu moru podebljanu deset puta", ali ta jeziva i intenzivna priča svejedno je ljubimica festivalskih krugova, među kojima pronosi dobar glas umjetničke škole Turku i kući se počesto vraća s rukama punim nagrada. Sanni Lahtinen zamijećena je već sa svojim diplomskim radom Prsa puna ladica, lutka-animacijom koja je osvojila nagradu za najbolji film na festivalu animacije u Istanbulu. Na Animafestu će biti prikazan njen novi film Tko se usuđuje? o građanima koji su se okupili odati počast svome vođi, ali besraman zvižduk ih u tome ometa. Još jedna originalna kreacija škole Turku je Rosy Cheek Hete Bilaletdin, priča o monotonom ritmu grada, šalici kave i opakoj glazbi.  

Najbolje iz Baden-Württemberga  

Filmska akademija Baden-Württemberg iz Ludwigsburga u Njemačkoj, jedna od najcjenjenijih u svijetu animacije, osim u posebnom programu nekoliko svojih filmova predstavlja i u Studentskom natjecanju. Posjet Conrada Tamboura tragikomičan je film o starici koja, na užas svoga sina, u gluho doba noći kuha za svoje davno preminule prijatelje, dok istinitu priču o Engelbertu Dollfussu, čovjeku koji želi slijediti europski način života 30-ih godina namećući vlastitu fašističku diktaturu u Austriji, donosi Benjamin Swiczinsky u filmu Heldenkanzler. Minimalistička crna komedija o usamljenosti i samoći, Teške glave, svojoj je autorici Heleni Frank donijela nagradu za najtalentiraniju dansku nadu i ulaz u konkurenciju kratkih filmova na Berlinaleu 2011. godine. Još jedan višestruko nagrađivani diplomski rad film je Trbuh mlade britanske animatorice i ilustratorice Julie Pott, ujedno I kruna njenog dosadašnjeg rada na animiranim videoradovima među kojima se ponosno izdvajaju vizuali za MTV i nastupe bendova poput Bat For Lashes i The Decemberists.  

Norveški film dviju hrvatskih autorica

Studentska konkurencija donosi i jedan norveški film koji su radile dvije domaće autorice: Ivana Bošnjak i Lea Vidaković. Prekrižene haringe govore o djevojci i mladiću čiji su životi i svakodnevni rituali oblikovani strahom i iluzijama. Kada bi imali priliku upoznati se, bili bi savršeni par i savršeno bi ispunjavali jedan drugoga. Uvijek zanimljivu japansku animaciju u borbi za najbolji studenski film predstavlja Masaki Okuda i njegov Dječak žvaka kojeg svi u školi mrze, ali koji je našao način kako pobjeći u svijet mašte: u svom balonu od žvakaće gume. Iz Estonije stižu dva filma koja odlično iskorištavaju mogućnosti lutka-animacije: Doručak na travi Erika Alunurma i Mlin autorice Anu-Laure Tuttelberg. Doručak na travi ima jako dobre preporuke: naime montažu filma radili su veliki autori animacije i dobitnici Animafestova Grand prixa, Priit i Olga Pärn, a film će biti prikazan i u službenoj konkurenciji Annecya.  

Tročlani žiri dodjeljuje nagradu Dušan Vukotić  

Kome će od njih biti uručena Nagrada Dušan Vukotić za najbolji studentski film i tri posebna priznanja odlučit će tročlani žiri Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova u kojem će sjediti njemački redatelj Andreas Hykade, kanadski producent Marc Bertrand i dugogodišnja direktorica Animafesta Margit Antauer.