Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
hr | en

CARTOON D’OR – krema europske kratke animirane produkcije
25/05/11

Cartoon d’Or prestižna je europska nagrada za kratki animirani film. Utemeljena je 1991. i do danas jedina je isključivo europska nagrada za animaciju. Svake godine nagrađuje najbolje od najboljeg, jer se mogu natjecati samo nagrađeni filmovi s 29 partnerskih festivala. S te kratke liste žiri izabire pet filmova koji se prikazuju tijekom Cartoon Foruma kako bi se svake godine promoviralo pet redatelja i samo jedan od njih primio nagradu Cartoon d’Or.

Prvi Cartoon d’Or osvojio je tada nepoznati britanski redatelj Nick Park za film Životinjsko carstvo (Creature Comforts). Uslijedila su mnoga sjajna imena: Sylvain Chomet, Jacques-Rémy Girerd, Mark Baker, Michaël Dudok de Wit, Abi Feijó, Virgil Widrich, Marc Craste, Joanna Quinn, Luis Cook i David O'Riley.

Na Animafestu će biti prikazana krema kratkometražne animirane produkcije, pet filmova koje je odabrao žiri u sastavu Joanna Quinn, Valérie Schermann i Géza M. Tóth  među kojima je KROKODIL Kaspara Jancisa, dobitnik nagrade Cartoon d’Or za 2010. godinu, nagrađivan na festivalima u Ljubljani, Beogradu i Tallinnu, dobitnik Oscara za najbolji kratki animirani film 2010. – LOGORAMA koji su režirali François Alaux, Hervé de Crécy i Ludovic Houplain, te BIJESNI ČOVJEK, redateljice Anite Killi, ovjenčan nagradama u Annecyu, Ottawi, Aspenu, Melbourneu, San Sebastianu, Chicagu i Clermont-Ferrandu.