Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
hr | en

Trijumf europske animacije na Animafestu – belgijsko-francuskom filmu Usvajanje odobreno Grand prix i Nagrada publike!
08/06/13

Gunnar Strøm, profesor s norveškog Sveučilišta Volda, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, te Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor i autor animiranih i eksperimentalnih filmova, članovi su ovogodišnjeg Animafestova žirija, koji je glavnu nagradu festivala – Grand prix – dodijelio belgijsko-francuskom filmu Usvajanje odobreno autora Laurenta Boileaua i Junga. Posebno priznanje žiri je dodijelio francuskom filmu Slika autora Jean-Françoisa Laguionieja. Publika je podijelila mišljenje žirija te je također nagradila Usvajanje odobreno. 

Međunarodni odbor Regionalnog foruma za razvoj projekata (pitching forum) u sastavu Jasmina Kallay, Martina Petrović i Mike Robinson najboljim projektom u razvoju proglasili su švicarsko-hrvatski animirani dokumentarac Chris The Swiss, autorice Anje Kofmel. 

Nakon što se u riječkom Art-kinu Croatia od 14. do 16. lipnja prikaže izbor filmova s ovogodišnjeg Animafesta, sljedeću porciju autorske animacije, Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014. zakazujemo za 3. do 8. lipnja 2014. godine.

‘Za inovativnu upotrebu animacije kako bi ispunio stranice svoje osobne povijesti i napravio snažnu, autentičnu i ljupku autobiografiju, Grand prixom nagrađujemo film Usvajanje odobreno’, objasnio je žiri svoju odluku o dobitniku glavne nagrade Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2013. Zagrebačka je publika još jedno pokazala da voli i poznaje suvremenu animaciju te je, poput stručnog žirija, nagradila Jungov film Usvajanje odobreno. Autor je, iznenađen i iskreno dirnut, zahvalio publici, žiriju i Animafestu te je zaključio da mu se potraga za identitetom naposlijetku – isplatila.

Usvajanje odobreno autobiografska je priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojem su 42 godine, policija je pronašla na ulicama Seula kada mu je bilo 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina Jung se odlučio prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i možda uspio naći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio. Usvajanje odobreno krasi vrlo originalna animacija, sve crteže potpisuje Jung, dok je za režiju zaslužan Laurent Boileau. 

Među devet filmova Velikog natjecanja sakrio se još jedan biser koji je oduševio članove žirija. Film Slika francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja dobitnik je posebnog priznanja žirija, koji ga je nagradio zbog ‘upotrebe animacije kako bi se objasnile i istražile mogućnosti i bogatstvo vizualne umjetnosti’.

Slika slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja njegov je četvrti dugometražni animirani film. Laguionie je najpoznatiji po svom kratkometražnom filmu, sada već klasiku, The Maid and the Cellist, koji je osvojio Grand Prix u Annecyju 1965. godine, dok je Rowing Across the Atlantic nagrađen Zlatnom palmom filmskog festivala u Cannesu 1979. godine. Slika je divna i inovativna animirana bajka u kojoj je radnja smještena u nedovršenu sliku koja visi u napuštenom ateljeu, a protagonisti su – likovi sa slike.

Međunarodni odbor Regionalnog foruma za razvoj projekata (pitching forum) u sastavu Jasmina Kallay, Martina Petrović i Mike Robinson najboljim projektom u razvoju proglasili su animirani dokumentarac Chris The Swiss, autorice Anje Kofmel. U produkciji Chris The Swissa sudjeluje i hrvatska producentska kuća Nukleus. Uz nagradu Zlatni Zagreb, autorici je Animafestov fond osigurao financijsku potporu u iznosu od 3 tisuće eura za daljnji razvoj projekta koji će biti predstavljen i na koprodukcijskom forumu Cartoon Movie u Lyonu u ožujku iduće godine. Autorica čiji je film izabran između šest drugih projekata iz centralne i istočne Europe kroz crtež će ispričati istinitu biografsku priču u kojoj se isprepleću dvije zemlje, Hrvatska i Švicarska, te dokumentarne i animirane sekvence. 

‘Imali smo veliku čast pregledati šest projekata koji sežu od ambicioznih i neodoljivih do šarenih i dirljivih. Nakon dugog vijećanja odabrali smo projekt koji ima kvalitetu da nas zaintrigira, pokrene i promijeni. Dobili smo priču koja nas ne dira samo na emotivnoj razini, već i postavlja važna pitanja te se referira na jedno turbulentno vrijeme iz nedavne prošlosti.’, objasnio je svoju odluku odbora Mike Robinson u ime odbora kojeg su činili i Jasmina Kallay i Martina Petrović.

Animafest Zagreb 2013 u Rijeci 

Izbor iz programa Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb prikazat će se i u riječkom Art-kinu Croatia od 14. do 16. lipnja. Za svečano otvorenje riječkog programa odabran je belgijsko-francuski film iz Velikog natjecanja Ernest i Celestina redatelja Stéphanea Aubiera, Benjamina Rennera i Vincenta Patara. Uz šarmantnu priču o prijateljstvu medvjeda i miša, Program za djecu i mlade donosi i jedan od najgledanijih animiranih filmova u estonskoj povijesti Lota i tajna mjesečevog kamena i japanski film Na Makovu brdu čiji scenarij potpisuje najveći živući manga-umjetnik i jedan od najvažnijih svjetskih animatora, Hayao Miyazaki, a režiju njegov sin Goro Miyazaki. Svjetska panorama u Art-kino donosi animafestovca i dobitnika nagrade na prošlogodišnjem festivalu, Dona Hertzfeldta, s trilogijom Kako divan dan.

Animafest i u Rijeci slavi 100 godina norveške animacije programom Suvremenici u sklopu kojeg će se prikazati najbolje norveške kratkometražne produkcije od 1913. do danas, dok će u dugometražnom programu u Rijeci biti prikazana dva filma: Oslobodite Jimmyja i Kurt postaje zao. Program Cartoon d'Or prikazuje najbolje svježe europske kratkometražne filmove među kojima i prošlogodišnjeg pobjednika Animafesta Zagreb Oh Willy...