Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
hr | en

Od Tetrisa za pse do rađanja fašizma: Animation Goes MSU!
20/05/16

Zajednički projekt Animafesta Zagreb i Muzeja suvremene umjetnosti, Animation goes MSU! postalo je tradicionalno uvodno događanje u glavni program Svjetskog festivala animiranog filma. Tako će i ove godine, peti put, s medijske fasade Muzeja suvremene umjetnosti javnost od 24. svibnja do 11. lipnja imati priliku upoznati selekciju svjetskih site-specific animiranih radova.

Četrnaest ovogodišnjih radova na međunarodnom su natječaju odabrali Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, i Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a. Većina će biti prikazana premijerno, karakterizira ih raznolikost autorskog pristupa – od narativnosti i figuracije do eksperimenta i apstrakcije, a pristižu iz Njemačke, Kine, Estonije, Slovenije, SAD-a, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Zagrebačkoj publici prvi će se put predstaviti mladi tajvanski autor s adresom u New Yorku, Po-Yen Wang, koji u svojem radu Xeroxed Destinations tematizira posljedice masovnog turizma na urbane krajolike i svjetsku kulturnu baštinu, koja je agresivnom eksploatacijom u svrhu turizma izgubila svoje prvobitno značenje. Autor u trokanalnoj site-specific animaciji povezuje 3D-animaciju i fotografiju koristeći se prizorima poznatih turističkih atrakcija u Americi, Europi i Aziji kao malim dijelom rotirajuće turističke mašinerije.

Maja Kalogera, koju je publika lani upoznala kroz rad Dragi Claude, u novom radu Gledajući TV u Parizu na posebno zanimljiv način predstavlja slojevitu animaciju u čijem gornjem sloju umjetnica dovodi u vezu interferencije u prijmu TV-signala s potezom kista svojstvenim impresionizmu.

Medijsku fasadu pokretom i plesom u potpunosti će zaokupiti višestruko nagrađivana njemačka umjetnica Melanie Beisswenger, američka umjetnica Tracy Miller Robbins (također poznata zagrebačkoj publici) u trokanalnoj site-specific animaciji poetično prikazuje odraz ženskog duha, dok mlada estonska umjetnica Terje Henk u svoj svijet uvodi posebnom jednostavnošću, u radu nazvanom From here to there.

Meteor sonata, rad kineskog autora Dinga Shiweia povezuje animaciju i fotografiju, dokumentirajući životni ciklus i referirajući se na prolaznost života, dok nas Ranko Anđelić, redatelj i animator koji živi na relaciji London–Sarajevo, u vlastiti imaginarni svijet ispunjen stranputicama uvodi tipografijom, u radu Stutter.

U sferi eksperimentiranja posebno je zanimljiv rad grupe autora Exquisite Glitch. Riječ je o promjenjivom kolektivu koji čine umjetnici, programeri, suradnici, moderatori i botovi, okupljeni oko ideje igre Exquisite Corpse, u kojoj svaki sudionik zajednice kreira fragment završnog, zajedničkog rada bez uvida u cjelinu. Njihov E/G#9 : loop animacijski je i društveni eksperiment baziran na animiranom filmu (prvi dio The First Circus, 1921) Tonyja Sarga.

U istraživačkom eksperimentu E/G#9 sudjelovalo je 50 autora, od kojih je svatko reinterpretirao linearne sekvence animacije kroz statični dvodimenzionalni format digitalne slike ne poznajući ostatak filma ni tehnike svojih kolega.

Nastavljajući se na tehniku 3D-animacije, umjetnik Slobodan Tomić u radu Rađanje fašizma serijom animiranih sekvenci prikazuje arhitektonski prostor u interakciji s marionetsko-robotskim figurama koje utjelovljuju vojnike i civile. Scene su minimalistički reducirane, izmjenjuju se u različitim ritmovima jakog crno-bijelog kontrasta, naglašavajući osjećaj usamljenosti i tjeskobni predosjećaj fašističkog terora.

S druge strane, splitski umjetnik Goran Radošević stvara imaginarni grad ispunjen bezličnim stanovnicima, otvarajući pitanje posljedica suvremenog načina života, dok Ivan Renić radom Mesh_5 tematizira otuđenje uzrokovano naglim napretkom.

Nakon njezina nedavnog sudjelovanja na festivalu Light City u Baltimoreu, naša publika imat će priliku vidjeti novi rad američke umjetnice Corrie Francis Parks, koja često izlaže u javnim prostorima. Radom Bay Bingo, rezultatom istraživanja jednog od najvećih prirodnih zaljeva na istočnoj obali SAD-a, Chesapeake Baya, autorica u koautorstvu s Kelley Bell, prikazuje podvodni biljni i životinjski svijet.

Danas vjerojatno ne postoji osoba koja barem jednom nije igrala Tetris. Damir Grbanović i Lea Vučko autori su duhovite i domišljate priče pod nazivom Petris o dva psa koji provode vrijeme igrajući upravo ovu kultnu kompjutorsku igru.

Osobito zanimljiv i dinamičan rad narativnog karaktera, Lunatic autora Borisa Hergešića, univerzalna je priča o ljudskom ponašanju za vrijeme punog mjeseca. Protagonist Stickman stanovnik je velegrada koji izlazi u noćni provod kako bi umanjio neželjeni utjecaj punog mjeseca. Reakcija je to i na stres uzrokovan nemilosrdnim tempom potrošačkog društva i zadanih pravila ponašanja.

Nakon svega rečenog teško je ne zastati pred medijskom fasadom MSU-a, gdje je do kraja Animafesta moguće uživati u polusatnoj projekciji najboljih site-specific animacija ovogodišnjeg natječaja Animation goes MSU!

O radovima više pročitajte OVDJE.