Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

Što je zajedničko game developmentu, Zrinjevcu i Alisi? Animafest!
13/06/15

Sjajna open-air projekcija na Zrinjevcu od 30. svibnja ponovila se i ovog petka: Zagrepčani i njihovi gosti ponovno su iznijeli brojne dekice na travu središnjeg gradskog parka i pod vedrim nebom uživali u projekciji filma. Ovog je puta prikazana animirana bajka iznimne vizualizacije Azur i Asmar francuskog velikana animacije i dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo Michela Ocelota. Navedeni je film, perzijska bajka s radnjom smještenom u 15. stoljeće, na Animafestu prikazan zahvaljujući suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. Projekciji je prethodilo čitanje slikovnice Alisa u zemlji čudesa, izdanje Planetopije koje je ilustrirao poznati hrvatski ilustrator Zdenko Bašić.

Bila je to samo jedna od brojnih aktivnosti četvrtog dana 25. Animafesta Zagreb. Drugi dio popratnih događanja bio je u znaku videoigara. Tijekom dana završila je radionica njihove izrade koja je od ponedjeljka trajala na FER-u, a u Tuškancu su hrvatski game developeri održali posjećeno predavanje te govorili o iskustvima rada u navedenom sektoru. Ante Vrdelja (Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara) kazao je kako, bez obzira na činjenicu da domaća game development industrija izvozi 99 posto proizvoda, izostaje razumijevanje i potpora državnih institucija. Lovro Nola (škola za game-dizajn Machina) govorio je o mogućnostima samozaposlenja u game development industriji i poželjnim vještinama developera i animatora, te iznio iskustva iz vlastite karijere. Davor Hunski iz najuspješnijeg hrvatskog developerskog tima Croteam dao je povijesni pregled hrvatske game development scene, predstavio rad Croteama te istaknuo studij animiranog filma kao dobro polazište za rad u industriji. Svi su govornici izrazili vjerovanje da će suradnja hrvatskog game development sektora i Animafesta u narednim godinama biti još intenzivnija, s obzirom na neupitnu povezanost game developmenta i animacije.

Tijekom dana festivalske je goste organizacija festivala povela na tradicionalni izlet, čije je odredište ovog puta bio Camp Zagreb u Rakitju. Neki su od njih u prirodi napunili baterije za Q&A sesije koje su uslijedile tijekom dana. U petak se naime među ostalim razgovaralo nakon programskog bloka Velikog natjecanja – kratkometražni film, i to s Markom Meštrovićem (Levitacija), Shunsukeom Saitom (Mali vrt), Maryam Kashkoolinia (That's Mine!), Eve Deroeck i Mélanie Tourneur (Looper) i Evertom de Beijerom (Lucy).

Večer je zaključio koncert kazališnog benda Chishche Lishche u festivalskom klubu Vinyl.