Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

SRIJEDA NA ANIMAFESTU: SVJETSKA PREMIJERA, GLINAMACIJSKI UŽASI I PARTY PROFESORA BALTAZARA
06/06/18

Treći festivalski dan na Animafestu 2018 ponovno će otvoriti mladi ranoranioci u Kinoteci – u dva Natjecanja filmova za djecu (uzrasti 7-10 i 10-14 godina), uz razgovore s autorima i analizama filmova, kriju se i neki nezaobilazni radovi poput Gladnog vučića, Mravljih poslova i Plodova oblaka. Od 15:30 na rasporedu je Obiteljski program s filmovima „O ljubavi“ (uzrast 6+). Od 17: 30 slijedi dugometražni hit Obiteljskog programa Buntovni stihovi (uzrast 7+) koji za fabularnu potku uzima potpuri klasičnih bajki Crvenkapice, Snjeguljice i Tri praščića, pridodajući im vragolasti obrat. Film Jana Lachauera i Jakoba Schuha nastao je prema omiljenoj dječjoj slikovnici Roalda Dahla, koju je ilustrirao Quentin Blake. Od 20 sati Animafestova publika ima drugu i posljednju priliku vidjeti znanstvenofantastični mjuzikl talijanskog redateljskog kvarteta, i još jednu modernizaciju klasične bajke u dugometražnom filmu Mačka Pepeljuga. Program Kinoteke zaključuju najbolji filmovi iz povijesti latvijske animacije u segmentu Baltik u fokusu.

Kino Tuškanac otvorit će dva Velika natjecanja kratkometražnog filma (4 i 1) u 11 i 13 sati s filmovima kao što su Kako se kalio čelik Igora Grubića, koji se predstavlja u žestokoj 4. konkurenciji s Negativnim prostorom nominiranim za Oscara, Alternativnom šetnjom legendarnog Ivana Maksimova i Rostovim Reprizama, kao i s duhovitim, „uriseidlovskim“ Gnuovima, erotičnim Lavom Saše Svirskog i zapanjujućom mješavinom tehnika s temom rumunjskog dadaizma Veličanstvena slučajna smrt Sergiuja Negulicija. U prvom programu Velikog natjecanja gledamo podjednako crowd-pleasere poput spota Mark Lotterman – Happy s koreografijom egipatskih gusaka i glazbom nemalo nalik stilu Nicka Cavea, filma o Woodyju Allenu i duhovitih Junaka argentinskog majstora Juana Pabla Zaramelle, kao i art favorite Pad Borisa Labbéa i Lagunu Mathieua Labayea i Hannah Letaïf.

Slijedi projekcija najboljih filmova iz povijesti čuvenog Kalifornijskog instituta za umjetnost (CalArts), dobitnika Nagrade za najbolju školu animacije u 15:30. U programu koji je kurirao Alexander Stewart, profesor eksperimentalne animacije na CalArtsu posebno se ističe film Crvotočine Stephena Hillenburga, koji se nakon ovog diplomskog filma proslavio kreiranjem hit animirane serije Spužva Bob Skockani. Također je nezaobilazan Putnik Michaela Pattersona, kasnije animatora spota za pjesmu Take On Me benda A-Ha.

U Natjecanju studentskog filma 2 od 17:30 natječe se i Hrvatica Katarina Jukić s Paranojom paranoje, rame uz rame s vizualno raskošnom Ugodom Weronike Banasińske, produkcijski bogatim filmovima s NFTS-a i CalArtsa Suočavanje i Sjeveroistočno kraljevstvo te psihodeličnom i „potencijalno epileptičnom“ minijaturom Dana Safonova Moždani kabel 12197. Nakon projekcije slijedi razgovor s autorima. U još jednom Baltičkom fokusu od 20 sati red je na Estoniji, animacijski najslavnijoj predstavnici baltičkih država, s filmovima velikana kakvi su Olga i Priit Pärn, Riho Unt i drugi. Poslastica za ljubitelje strave i užasa primjereno je na rasporedu u kasnovečernjem terminu od 22 sata, a daje se kultni Kolodvor u Seoulu Yeona Sanghoa, fabularni prethodnik igranog filma Vlak za Busan istog redatelja i istog podžanra zombi apokalipse.

U Kinu Europa Natjecanje studentskog filma kreće u 11 sati s filmovima kao što su Mulj Kiliana Vilima o jednom neobičnom liftboju, simpatično minimalističkim Curama Caori Murate, vizualno monumentalnim Uzdahom nad uzdasima Gim Bo-seonga, šokantnim Roštiljom Jenny Jokele, pixel-art filmom BUM umjetnice Zyn, raskošno obojenom Srčanom čakrom s temom new agea Angele Stempel te drugim filmom Pauline Ziolkowska Nazdravlje!, koja je dvostrukom kvalifikacijom u ovo natjecanje ostvarila fantastičan uspjeh. Slijedi Svjetska panorama 2 u 13 sati, iz koje ovdje izdvajamo tek "zvučne" filmove veterana Paula Driessena Porijeklo zvuka te rad Miloša Tomića Muzičke traume. Potom su na redu klasični filmovi Zagrebačke škole iz 1970. godine u izboru Borivoja Dovnikovića, a nakon toga još jedna „posljednja prilika“ – ovoga puta za tajvanski dugometražni omnibus Pseći život.

Nakon posebno jakog Velikog natjecanja 3 (s filmovima kao što su začudna distopija originalne pojavnosti Konačnost zove, groteska s erotskim motivima Sirene i nosorozi, novi film slavnog stripaša i animatora Vincenta Parronauda Smrt, tata i sin, emotivni Obon o preživjeloj žrtvi Hirošime i njezinom odnosu s ocem, narativni ambijentalni spot poeovskih prizvuka Eluvium - Regenerative Being, duhoviti Mužjaci i minijatura o dječjem plaču Kmeee) i razgovora s autorima slijedi svjetska premijera Kapetana Mortena i Kraljice paukova Kaspara Jancisa iz legendarnog estonskog studija Nukufilm - alegorija o odrastanju ispričana kroz doživljaje osmogodišnjeg dječaka koji magijom biva smanjen na veličinu kukca i prisiljen kormilariti svojom omiljenom igračkom. Kaspar Jancis prisustvovat će, dakako, svjetskoj premijeri svoga filma i razgovarati s publikom nakon projekcije, a dolazak u Kino Europa najavio je na ručno rađenom motoru koji se pojavljuje u filmu te s drugom filmskom „rekvizitom“.

Program u Art Parku „Tri noći potpunog užasa“ nastavlja se radionicom glinamacije i projekcijom filmova Leeja Hardcastlea, viralne zvijezde stop-animacijskog trash gore humora. Radionica za odrasle na rasporedu je u 19, a projekcija kratkih filmova, glazbenih spotova i filmskih parodija u 22 sata, uz ekskluzivan pogled na nove, još neprikazane horor-filmove animirane plastelinom.

Jedan od središnjih događaja Animafesta 2018. odvit će se od 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Na svečano obilježavanje 50 godina serijala Profesor Baltazar dolaze ugledni gosti koji će govoriti o višestrukom značaju lika čudesnog profesora. Prikazat će se i kratki film sa sjećanjima autora serije. U Muzeju za umjetnost i obrt još od 2. lipnja traje i Radionica animiranog filma „Profesor Baltazar slavi rođendan!“ za djecu stariju od 8 godina pod vodstvom Antonije Veljačić.

U Institutu Balassi danas završava Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner V s izlaganjima na temu animacije i horora te upotrebe animacije izvan okvira animiranog filma, a svoje će pronalaske izložiti Nag Vlademersky, Jorgelina Orfila, Martina Tritthart, Ana Carolina Estarita Guerrero, Francisco Ortega-Grimaldo, Millie Young, Georges Sifianos i Midhat Ajanović.