Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

Chris Robinson dobitnik je Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma 30. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb
04/12/19

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelit će Chrisu Robinsonu, jednom od najpoznatijih animacijskih kritičara, novinara i popularizatora animacije i umjetničkom ravnatelju Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi.

Kanadski  proučavatelj animacije Chris Robinson jedan je od stilski najoriginalnijih i najprovokativnijh stručnjaka u povijesti ovog područja, a pročuo se jedinstvenom i eklektičnom časopisnom kolumnom Svodnik animacije (Animation Pimp), iz koje je nastala i istoimena knjiga (kolumna je kasnije preimenovana u Veselje i prijezir u animaciji /Cheer and Loathing in Animation).

Podjednako uspješno vladajući različitim metodama i stilovima kritičkog i znanstvenog pristupa, ovaj istraživač i popularizator animacije veoma upješno pokriva veoma širok raspon kanadskih i svjetskih tema u knjigama Estonska animacija: između genija i potpune nepismenosti (Estonian Animation: Between Genius and Utter Illiteracy, 2003); Neopjevani junaci animacije (Unsung Heroes of Animation, 2006); Kanadska animacija: u potrazi za mjestom za događanje (Canadian Animation: Looking for a Place to Happen, 2008); Balada o mršavku: u potrazi za Ryanom Larkinom (Ballad of a Thin Man: In Search of Ryan Larkin, 2008), Iskopani animatori (Animators Unearthed, 2010)  i Japanska animacija: vrijeme iz uma (Japanese Animation: Time out of Mind, 2010), no i dalje ostaje jedan od najpoznatijih animacijskih kritičara i novinara, u tiskovinama i na internetu, pri čemu stalno otkriva nešto novo i daje svježa gledišta na kanonske teme.

Uređuje i glasilo ASIFA-e, a uspješan je i kao umjetnički direktor Festivala animacije u Ottawi. Svestran i višestruko nadaren, Robinson se brzo prometnuo u jedan od najvažnijih glasova u proučavanju animacije, pa je ova nagrada zamišljena kao priznanje dosadašnjih postignuća. Poticaja na nova istraživanja Robinson očito ne treba, jer posjeduje iskonsku strast najvećih ljubitelja animiranog filma.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma bit će mu uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu 8. lipnja 2020. Chris Robinson bit će i glavni izlagač na Međunarodnom znanstvenom skupu 'Animafest Scanner VII 2020' koji će se održati od 8. do 10. lipnja u sklopu Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2020.