Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

Animafest 2014 zatvara se programom najboljih filmova!
08/06/14

U nedjelju navečer Animafest 2014. zatvara svoja vrata, no tek nakon što na tradicionalno prepunoj projekciji u 20 sati u Kinu Europa prikaže Best of Animafest - nagrađene filmove Festivala. Posljednja je to prilika da poklonici najboljih svjetskih animiranih filmova pogledaju: južnokorejski film Ljubavne igre Yumi Joung - dobitnika Grand Prixa, Nedjelju 3 njemačkog autora Jochena Kuhna - dobitnika Nagrade Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće, Ziegenort Tomasza Popakula ovjenčanog Nagradom Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije, Analni sok Sawako Kabuki sa Sveučilišta Tama - dobitnika Nagrade Dušan Vukotić za najbolji studentski film, Stonogu i žabu - Najbolji film za djecu autorice Ane Hmeljevske, Katachi dvojca Kijek / Adamski - najbolji film Natjecanja namjenskih filmova te, dakako, favorita publike Boles Špele Čadež.

Tijekom cijele nedjelje u svim festivalskim kinima prikazuju se i drugi programi: publika još može vidjeti McLarenove klasike, dva Natjecanja filmova za djecu, Francuski lutka-film, tri dugometražna filma: ParaNorman, Kraljevstvo pernatog kralja i Pirati! Banda nepoželjnih, najbolje lutka-filmove u povijesti u programu Majstori lutkari, program glazbenih videospotova Kino za uši, retrospektivu mađarskog sveučilišta MOME i studentske panorame. U nedjelju do 13 sati otvorena je i izložba Lutka u hrvatskom animiranom filmu, a Animafest u Vašem kvartu - Čudesni svijet Animafesta s besplatnim projekcijama za najmlađe dolazi u Centar za kulturu Trešnjevka. Programu s kojim je Festival započeo i prije službenog otvaranja pripast će čast da ga i isprati - na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti do ponoći se mogu vidjeti pobjednici natječaja za site-specific animacije Animation Goes MSU!

Animafest 2014. završava u Zagrebu i 16 hrvatskih gradova kojima se proširio zahvaljujući projektu "Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino!" nastalom u suradnji Festivala i Hrvatskog audiovizualnog centra, no tek počinje u gradu koji ga već godinama željno iščekuje nakon završetka zagrebačkog izdanja.