Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

William Kentridge dobitnik je Nagrade za životno djelo Animafesta Zagreb 2023
16/02/23

Jednoglasnom odlukom Vijeća Animafesta Zagreb, dobitnik nagrade za životno djelo je William Kentridge iz Južnoafričke Republike, do danas osamnaesterostruki počasni član i doktor poznatih umjetničkih akademija i sveučilišta u Americi, Africi i Europi, nosilac visokih ordena, nagrada i časti raznih država i svjetskih zaklada, umjetnik čiji univerzalni opus obuhvaća od dječje književnosti, preko crteža, grafika, tapiserija i skulptura, glume, autorstva kratkih igranih filmova, lutkarskih predstava, kazališne i operne režije i scenografije, preko zahtjevnih transmedijskih projekata i performansa do začudnih postignuća u domeni autorskog animiranog filma, dijelom izvedenog osebujnom tehnikom ugljena na papiru koja njegovim „crtežima u pokretu“ daje poseban pečat.

Rođen 1955. godine u Johannesburgu, Kentridge 70-ih studira političke nauke da bi se potom bavio glumom, režijom i dizajnom u johanesburškom kazalištu. U tim godinama crtež i igra postaju osnova umjetničkog izričaja, ali i način otpora prema stvarnosti rasne segregacije i postokolonijalnog naslijeđa. Razvijajući od kasnih 80-ih posebnu tehniku animacije kojom filmove radi kao seriju crteža ugljenom u kojoj za segmente snimki u osnovi koristi isti crtež koji djelomično višekratno briše pa ponovo riše na način da tragove obrisanog ostavlja jasno vidljivima, Kentridge gradi prepoznatljiv rukopis i osebujnu palimpsestnu poetiku.

Nakon serije kratkih animiranih filmova u kojima kroz amblematski kreirane likove Soho Ecksteina i Felixa Teitelbauma s jasnim autobiografskim elementima, progovara o dinamičnoj društveno političkoj stvarnosti svoje domovine uz goruća pitanja preispitivanja vremena prije i nakon apartheida koji mu donose međunarodnu slavu, Kentridge nastavlja s radom na velikim projektima koji osim specifičnih eksperimentalnih multimedijalnih instalacija uključuju i iznimno zahtjevne teatarske inscenacije. William Kentridge, vodeće je ime suvremene svjetske umjetničke scene čija se djela danas nalaze u stalnim postavima najvažnijih muzeja i galerija, a kazališne inscenacije u najslavnijim opernim i kazališnim kućama.

Vijeće Animafesta, duboko poštujući sveukupnost i nedjeljivost umjetničke misli i djela velikog majstora, osobito ističe posebnost i svevremensku magiju njegovih animiranih filmova dodjeljujući Nagradu za životno djelo Svjetskog festivala animiranog filma Zagreb 2023. za taj segment artističkog rada, ali i za primjenu animacije unutar čitavog dijapazona svog likovnog stvaralaštva čime je William Kentridge značajno proširio prisutnost „osme umjetnosti“ na svjetskoj galerijsko muzejskoj sceni i izgradio platformu za mnoštvo novih poklonika.