Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

Animacija u galerijama
24/04/14

Animacija u galerijskim prostorima zastupljena je dvama zanimljivim izložbama. Hrvatska panorama lutka-filma u sklopu središnjeg tematskog programa Animafesta 2014. upotpunjuje se Izložbom hrvatskog lutka-filma koju u Galeriji ULUPUH (Ulica Ivana Tkalčića 14, UTO-SUB 10-20 h, NED 10-13 h) kuriraju Božidar Trkulja, afirmirani autor ove tehnike, i Daniel Šuljićumjetnički ravnatelj Animafesta.

Izložba predstavlja lutke i modele korištene u izradi deset hrvatskih lutka-filmova, među kojima se nalaze oni iz programa Animafesta 2014., ali i ekskluzive poput još nedovršenih ili tek dovršenih radova Jure Grando: Štrigun iz Kringe Martina Babića, Tajni laboratorij Nikole Tesle Bruna Razuma, Arktički pirat Davida Peroša Bonnota i Visina Sanje Šantak. Posebna gošća izložbe slovenska je autorica Špela Čadež, čiji se film Boles, nagrađen s više od 30 nagrada u proteklih godinu dana, prikazuje u Velikoj panorami Animafesta 2014., dok će njeni raniji filmovi biti prikazani u programu 3 x 3. Nakon rijetkih klasika iz vremena Zagrebačke škole crtanog filma, animacija lutaka u Hrvatskoj tek je sredinom 2000-tih godina stupila u svoju renesansu. Izložba hrvatskog lutka-filma u Galeriji ULUPUH, koja se otvara u srijedu 4. lipnja, pruža izvanredan uvid u ovaj zanimljivi trend domaće animacije.

Triptih Lee Vidaković (r. 1983) Sestre, lutka-film koji se prikazuje u Studentskom natjecanju Animafesta 2014., popratit će, pak, istoimena izložba u Galeriji Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, PON-PET 13-19 h, SUB 11-13 h) koja se otvara 3. lipnja. Izložba, prethodno postavljena na Kraljevskoj akademiji umjetnosti KASK u Gentu te u kapeli grada Koksijdea, uključuje sinkroniziranu projekciju triptiha i minijaturni model sobe koja je u filmu samo naznačena, a posjetitelju izložbe u cijelosti pružena na voajersko promatranje kao mogući ključ razumijevanja filma.

Izložba otkriva inspiraciju melankolijom flamanskih slikara, ali funkcionira i kao eksperiment koji istražuje mogućnosti pripovijedanja izvan kadra - proširenu kinematografiju i animirani film u galerijskom kontekstu. Lea Vidaković, multimedijalna umjetnica podrijetlom iz Vojvodine, zagrebačka je diplomantica koja živi i radi u Belgiji.