Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

Na ovogodišnjem Animafestu čak 40 hrvatskih filmova
15/04/14

Četrdeset hrvatskih filmova, koliko će ih od 3. do 8. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol prikazati 24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014. čini deset posto njegova ukupnog programa. Izniman uspjeh predstavlja ulazak osam filmova u međunarodne natjecateljske i četiri u panoramske programe. Ovakav rezultat hrvatskih autorica i autora naročito je značajan kada se u obzir uzme kako su u Veliko i Studentsko natjecanje, Natjecanje namjenskih filmova te Veliku i Studentsku panoramu odabrana samo 144 filma od 1725 prijava iz 73 zemlje svijeta. Filmove ovih programa odabrale su nezavisne međunarodne selekcijske komisije u sastavu André Eckardt (Njemačka), Abi Feijó (Portugal) i Marina Kožul (Hrvatska) - Veliko natjecanje i Velika panorama; Alexis Hunot (Francuska), Tamaki Okamoto (Japan) i Slave Lukarov (Hrvatska) - Studentsko natjecanje, Studentska panorama i Natjecanje namjenskih filmova. O vedroj budućnosti nacionalne animacije govori i činjenica da su hrvatski predstavnici mahom umjetnici mlađih generacija. 

U Velikoj panorami prikazuje se film Petre Zlonoge Glad (Hunger) - nakon odlično prihvaćenih studentskih radova, ovo je Zlonogin prvi profesionalni film, rađen u tehnici olovke i tuša na papiru. U Velikoj panorami može se vidjeti i Cura koja je voljela bajke (The Girl Who Loved Fairy-Tales) Čejen Černić, autorice podjednako aktivne u dokumentarnom, igranom i animiranom filmu. U minimalističkom okružju koje pomalo podsjeća na Dona Hertzfeldta Černić raščarava bajkovito razmišljanje protagonistice, dok Zlonoga svoj naslovni motiv varira u nizu imaginativnih prizora koji ukazuju na prisutnost tog, široko shvaćenog nagona u cjelokupnoj prirodi. Za Nagradu Dušan Vukotić (najbolji studentski film) borit će se David Lovrić s diplomskim filmom Slom (Breakdown) kojeg će nakon Animafesta vidjeti i publika festivala u Annecyju. Film Davida Lovrića, koji se osim animacijom uspješno bavi i stripom te ilustracijom, prati antropomorfni lik s glavom slona pred kupaonskim ogledalom. Finili su Mare bali (The Dance is Over Maria) Natka Stipaničeva iz Studentske panorame donosi postapokaliptičnu priču o svakodnevici dvoje ljudi na izoliranom otoku. Za Finili su Mare bali Stipaničev je primio nagradu Oktavijan za animirani film 2013. godine. Povratak (Comeback) osječke autorice Jelene Oroz, također u programu Studentske panorame, prikazuje neočekivani susret i ulogu koju u njemu ima jedna kokoš. U Natjecanju namjenskih filmova konkuriraju radovi Evotv: Jesen Kristijana Petrovića, proslavljenog, između ostalog, i animiranim najavama za nagradu Oscar, te Zagreb u EU Saše Budimira, suradnika na brojnim domaćim animiranim projektima.

Još pet hrvatskih filmova, od kojih je jedan koprodukcija sa Slovenijom, prikazuje se u međunarodnoj konkurenciji Natjecanja filmova za djecu: Ivana Guljašević zastupljena je radovima Drveni neboder (Wooden Skyscraper) i Nosorogov oglas (The Rhino's Ad), Manuel Šumberac predstavlja se s U sjeni (In the Shadow), Katrin Novaković s Iz dubine (From the Deep), a film Koyaa - Roža djelo je slovenskog autora Kolje Sakside. Filmove ovog programa predložile su navedene selekcijske komisije, a završni odabir obavila je medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, dugogodišnja suradnica Animafesta. 

I u velikom tematskom programu posvećenom lutka-filmu hrvatski će autori imati značajno mjesto. Uz najbolje lutka-filmove u izboru 45 globalno uglednih stručnjaka iz cijeloga svijeta i panoramu francuskog lutka-filma bit će prikazana hrvatska panorama ove tehnike s ukupno osam filmova. Od klasika poput Branka Ranitovića (Srce u snijegu), Mate Bogdanovića (Gliša, Raka, Njaka) i Zlatka Boureka (Farsa), preko autora srednje generacije poput Davida Peroša Bonnota (Soldat), do mlađih generacija - Božidara Trkulje (Priča s početka vremena), Zdenka Bašića (Guliver), Lee Kralj Jeger (Na prvi pogled), Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Simulacra). Filmove hrvatske panorame lutka-filma odabrao je umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić.

Najbolje od cjelokupne dvogodišnje produkcije kratkometražnog hrvatskog animiranog filma predstavlja Hrvatska panorama s devet filmova. I u Hrvatskoj panorami vidljiva je ravnomjerna generacijska raspodjela koja ukazuje na kontinuitet domaće animacije, pregršt talenta i kvalitetan pedagoški rad. Filmovi Hrvatske panorame su: 1000 (r. Danijel Žeželj), Bla (r. Martina Meštrović), Najmanji (r. Tomislav Šoban), Skriveni talent (r. Miran Miošić), Fliper (r. Darko Vidačković), Skretničar (r. Davor Međurečan), Požuda (r. Irena Jukić - Pranjić), Bei mir bist du schön (Za mene ti si najljepša, r. Darko Bakliža) i Zlatkine žute minute (r. Krešimir Zimonić). Također ih je odabrao Daniel Šuljić

Podsjetnik na velikane i ove nam godine nudi Borivoj Dovniković Bordo s izborom hrvatskih animiranih filmova iz godina 1964-1965. Jedanaest djela klasika poput Zlatka Boureka, Zlatka Grgića, Borisa Kolara, Pavla Štaltera, Ante Zaninovića, Nedeljka Dragića... prikazuje se u ovoj retrospektivi koja je tradicionalno dio programa Majstori animacije. Pogledajte još jednom Posjet iz svemira, Vau-vau, Muzikalno prase i druge. 

S više od 400 filmova u svim programima Animafest 2014. nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, velikog tematskog programa lutka-filma, znanstvenog skupa Animafest Scanner s globalno uglednim stručnjacima i bogatog popratnog programa koncerata, izložbi i razgovora s autorima. Hrvatska animacija i ove je godine dio  toga bogatog slavlja u čast animiranog filma - dio na koji smo posebno ponosni.