Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

Andreas Hykade: Majstor animacije sa sjajnim osjećajem za ritam
01/06/12

Andreas Hykade jedan je od najuspješnijih njemačkih i svjetskih autora u posljednjih dvadesetak godina, koji je pozornost skrenuo već s prvim filmom Živjeli smo u travi 1995. godine. Na Animafestu je dosad skupio već dvije nagrade: film Kržljavi osvojio je Zlatni Zagreb za inovativnost 2008, a film Ljubav i krađa posebnu nagradu žirija 2010. godine. Ove godine sjedit će u žiriju natjecanja studentskih i namjenskih filmova.

Jak i prepoznatljiv likovni svijet reduciranog crteža prožetog sjajnim osjećajem za ritam i animaciju zaštitni su znakovi Hykadeova stila. Usprkos jednostavnosti u likovnosti, svi njegovi filmovi su veliki, iako u isto vrijeme uspijevaju zadržati i intimne momente. U svemu tome presudnu ulogu igra zvuk, izrazito važan element kod Hykadea i glavni sastojak grandioznosti. 

Uz umjetničku animaciju bavi se i videospotovima, kao i serijalom za djecu Tom i kruh s marmeladom od jagoda i medom (Tom und das Erdbeermarmeladebrot mit Honig). Spotovi za Gigia D'Agostina dobar su primjer navedene teze o velikim rezultatima postignutim vrlo pojednostavljenim sredstvima. Iako je likovno reduciran na liniju - kao poznati talijanski serijal La Linea - ipak posjeduje coolness-faktor velikog urbanog kluba.

Za spot 10 kleine Jägermeister poznatog njemačkog benda Die Toten Hosen nagrađen je nagradom Echoaward za najuspješniji videospot 1996. godine. Serijal za djecu Tom i kruh s marmeladom od jagoda i medom traje već deset godina i u Njemačkoj jedan je od najuspješnijih serijala. Trenutačno se u proizvodnji nalaze nove epizode za četvrtu sezonu s kojom će serijal sveukupno dogurati do impresivne brojke od 52 epizode.  U programu Majstori animacije vidjet ćemo devet velikih Hykadeovih filmova.