Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

„Alisa“ je na Animafestu, oprezno sa zečjim rupama!
23/04/15

25. Animafest Zagreb  tematsku okosnicu ima u svevremenom literarnom klasiku, Alisi u zemlji čudesa Lewisa Carrolla, objavljenoj prije ravno 150 godina. Svijet s druge strane zečje rupe, koji se poigrava logikom na način jednako privlačan i djeci i odraslima, izuzetno je inspirativan za animirani film. Ne čudi stoga da je knjiga doživjela brojne animirane adaptacije, od kojih je kultni status svakako stekao jedan od najuspješnijih Disneyjevih dugometražnih klasika, Alisa u zemlji čudesa iz 1951. 

Izuzetno nam je drago što ćemo imati priliku podsjetiti se na Disneyjevu Alisu, ali i vidjeti sasvim drugačije, također dugometražne, pristupe temi, poput onog velikog češkog nadrealista Jana Švankmajera (Alice / Něco z Alenky), koji je priču doživio kao amoralan san. Mala je poslastica i dugometražni Little From the Fish Shop češkog majstora lutka-filma Jana Baleja.

Animafest Zagreb pripremio je i dva intrigantna programa kratkometražnih filmova koji se Alisom bave direktno ili indirektno, a dijelom ih čine 18+ filmovi, koji nisu namijenjeni djeci. Prvi od programa čine direktne adaptacije Alise koje uključuju i dva kratka Disneyjeva filma, iz 1923. i 1936., zatim film Jabberwocky iz ranije faze Jana Švankmajera, potom začudnu interpretaciju Alise nastalu po narudžbi Američkog nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, te nadrealni seksualni film Vincea Collinsa Malice in Wonderland

Drugi program čine filmovi koje nastanjuju nesvakidašnja stvorenja poput jednoroga, izvitoperenih poligonalnih 3D-tijela ili raznoraznih zečeva.