Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

Étoiles et bandes / Zvijezde i pruge

McLarenovi klasici

Stars_stripes
Stars_and_stripes_1

Étoiles et bandes / Zvijezde i pruge


Norman McLaren

Kanada / 1941 / 2' 0''



Projekcije


Buy_ticket Kupi ulaznice
Petak, 06. 06.,
Kino Europa, 13:00 h
Buy_ticket Kupi ulaznice
Nedjelja, 08. 06.,
Kino Tuškanac, 13:00 h


Sinopsis


Barunica Von Rebay, pronicljiva kustosica Muzeja nepredmetne umjetnosti (poslije muzeja Guggenheim), uzela je McLarena pod svoje i financirala nastanak ovog filma u kojemu zvijezde i pruge izvode akrobacije na živahnu koračnicu. 

Norman McLaren


Rođen 1914. godine u Stirlingu u Škotskoj, Norman McLaren, osnivač NFB-ova studija za animaciju, uspio je kanadskoj animaciji pružiti viziju i smjer koji traju i danas, dugo nakon što ga je 1941. zaposlio John Grierson. McLaren je odbio prihvatiti jednostavnu priču da su film izumila braća Lumière 1895. godine; njegovo je mišljenje da se ta umjetnička forma tek treba razviti te da su istraživanje i eksperimentiranje prirodni sastojci umjetničkog stvaralaštva. Pojavio se stoga kao rodonačelnik bezbrojnih tehnika koje su postale zaštitnim znakovima animacije: crtanje i graviranje na film, unakrsna pretapanja, piksilacija, sintetizirani zvuk i brojne druge. Za postojeće metode i formule u njegovu pristupu nema mjesta. Neobična odvažnost i originalnost bili su kreativno vrelo svih njegovih radova.

Put koji je Norman McLaren ucrtao u povijest filma osvijetljen je brojnim nagradama kojima je ovjenčan tijekom karijere: Zlatna palma u kategoriji kratkog filma u Cannesu za Blinkity Blank, Oscar za Susjede, Srebrni medvjed u Berlinu za Rythmetic, Srebrna plaketa za Zbogom dosadna brigo, nagrade BAFTA za Blinkity Blank, Jednom bijaše stolac i Pas de deux, uz još bezbroj kanadskih nagrada i priznanja za sveukupna postignuća.

McLarenova osobnost i filozofija neodvojive su od smjera kojim je krenula animacija na NFB-u. Ovaj neumorni inovator promicao je kreativni koncept animacije koji autore doživljava kao majstore zanata koji vladaju svakim korakom u nastanku svojih filmova, baš poput umjetnika u ateljeu. S time u skladu, McLaren je svojim kolegama služio kao primjer i motivirao ih da razvijaju vlastite alate i eksperimentiraju s novim tehnikama.

Norman McLaren umro je 1987. u Montrealu. Njegova važnost u povijesti filmske animacije razvidna je i iz utjecaja koji i dalje ima na stotine autora i umjetnika koji svjesno idu njegovim stopama.

 

Režija

Norman McLaren


Produkcija

National Film Board of Canada


Montaža

Norman McLaren


Animacija

Norman McLaren


Kategorije

McLarenovi klasici