Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 31. svibnja - 5. lipnja 2011.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 31. svibnja - 5. lipnja 2011.
hr | en

Pink Floyd - The Wall / Pink Floyd – Zid

KINO ZA UŠI

The_wall_3

Pink Floyd - The Wall / Pink Floyd – Zid


Alan Parker

Ujedinjeno Kraljevstvo / 1982 / 95' 0''



Projekcije


Četvrtak, 02. 06.,
Kino Europa, 22:00 h


Sinopsis


Film govori o rock-pjevaču Pinku, koji sjedi u hotelskoj sobi u Los Angelesu iscrpljen od glazbene industrije, sposoban za scensku izvedbu samo uz pomoć droge. Film se temelji na dvostrukom albumu Pink Floyda The Wall iz 1979, a počinje u vrijeme Pinkove mladosti, kada ga je majka gušila ljubavlju. Nekoliko godina kasnije, u školi, učitelji ga kažnjavaju jer je počeo pisati pjesme. Da bi se zaštitio od vanjskog svijeta, polagano počinje oko sebe graditi zid. Sve to gledamo u grandioznim i epskim prizorima do samog kraja, kada Pink ruši zid i oslobađa se. Film sadrži 15 minuta razrađenih animiranih sekvenci čiji je autor Gerald Scarfe, politički karikaturist i ilustrator, a koje dijelom dočaravaju jezivu viziju njemačke kampanje bombardiranja Ujedinjenog Kraljevstva za vrijeme Drugog svjetskog rata uz pjesmu Goodbye Blue Sky.

Alan Parker


Sir Alan William Parker rođen je u radničkoj obitelji u sjevernom Londonu. Isprva je 60-ih i 70-ih godina radio kao copywriter u marketinškim agencijama, a kasnije je počeo pisati komercijalne scenarije za televiziju te režirati brojne nagrađivane reklame. S filmom Ponoćni ekspres (1978) probio je led. Bio je to grub film, radnje smještene u turskom zatvoru, koji je kritika pohvalila, a Parkeru je donio niz nominacija za nagradu Oscar, pa i onu za najboljeg redatelja i najbolji film. Kasnije je nominiran za najboljeg redatelja za Mississippi u plamenu (1988). Režirao je brojne mjuzikle kao što su Bugsy Malone (1976), Slava (1980), Pink Floyd - Zid (1982), The Commitments (1991) i Evita (1996).

 

Režija

Alan Parker


Produkcija

Goldcrest Films International, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Tin Blue


Scenarij

Roger Waters


Glazba

Pink Floyd, Michael Kamen


Montaža

Gerry Hambling


Animacija

Gerald Scarfe, Carol Slade, Mike Stuart, Chris Caunter, Les Matjas, Greg Miller, Alastair McIlwain, Judy Howieson, Steve Colwell, Michael Gabriel, Bill Hajee, Roland Carter


Kategorije

KINO ZA UŠI