Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
hr | en

Treći dan Animafesta obilježili Ars Electronica, studenti i znanstvenici
06/06/14

Treći dan Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2014. obilježili su vrhunac i kraj simpozija Animafest Scanner s izlaganjima Paula Wellsa i Giannalberta Bendazzija - vodećih imena animacijskih studija u svijetu, prezentacija austrijskog festivala, muzeja i istraživačkog centra medijskih umjetnosti Ars Electronica te posjet gostiju festivala izložbi Sestre Lee Vidaković u Galeriji Matice hrvatske. Nastavljeni su i razgovori s autorima u Medijateci Francuskog instituta gdje su se publici obratili Theodore Ushev, autor filma Gloria Victoria, te Tunižanin Lotfi Mahfoudh koji je već prvim filmom Berbersko vjenčanje zaslužio nastup u Velikom natjecanju.

- Odabir u Veliko natjecanje festivala svjetskog ugleda kakav je Animafest Zagreb za mene je veliki uspjeh i poticaj za daljnji rad - rekao je Mahfoudh.

Brojni sudionici Studentskog natjecanja, Michael Frei, Luiz Stockler, Bo-kyoung Kim, Christian Schlaeffer, Hakhyun Kim, Sylwia Szkiladz, Sophie Racine, Na-ri Jang i Ji-won Oh zaključili su kako se azijska animacija sve više nadahnjuje Europom, dok se budući animatori sa zapada i dalje oduševljavaju japanskom i korejskom školom animiranog filma. Filmovi ovih autora danas su prikazani u sklopu Studentskog natjecanja 2 i 3 u Cineplexxu Centar Kaptol od 13 i 17:30 sati. U međuvremenu studentski je program na istom mjestu upotpunjen panoramom. Od 20 sati "plesalo se u foteljama" uz program glazbenih spotova Kino za uši, a večer na Kaptolu završena je Velikim natjecanjem 4.

Lea Vidaković objasnila je prisutnima u Medijateci koncept svog filma Sestre, istaknuvši kako je izvorno namijenjen galerijskom prostoru. Gosti i publika festivala u to su se mogli uvjeriti od 13 sati u Galeriji Matice hrvatske na istoimenoj izložbi. Knjiga Vizualna glazba predstavljena je uz prisustvo Miraija Mizuea te Marine Kožul i Sanje Grbin iz Udruge 25 FPS. Sjajno teorijsko štivo, Vizualna glazba zbornik je koji predstavlja pregled neprekinute težnje umjetnika da postignu sveprožimajuće apstraktno umjetničko djelo. Uz nastavak Radionice videoigara, predstavljanje Adriatic Game Jama, natjecanja u izradi videoigara za profesionalce, te Anidox Adriatica, programa koji okuplja stvaraoce dokumentarnog i animiranog filma iz regije naglasilo je fokus Animafesta na kreativni spoj animacije i digitalne zabave začet tijekom proteklog izdanja festivala.

Program 3x3 ugostio je Roberta Catanija, Špelu Čadež i Tomeka Duckija koji su prije projekcije govorili o svojim djelima u Kinu Europa. Joan Ashworth "nadgledala" je projekciju najboljih filmova svoje akademije Royal College of Art 2, nakon čega su se popodne i večer na središnjoj festivalskoj lokaciji nastavili i zaključili nizom hitova iz selekcija Majstori lutkari 2, Veliko natjecanje 3 i Velika panorama 2 uz prisustvovanje slavnog Georgesa Schwizgebela, Petre Zlonoge, Wei Keong Tana čiji je film Pifuskin imao i svjetsku premijeru, te Paula d'Alve.

Prvi dio dana u Kinu Tuškanac ponovno je bio rezerviran za žestoku konkurenciju Natjecanja filmova za djecu. U predasima od projekcija Dječji žiri u sastavu Marta Bregeš, Noah Maričak, Nina Mileta, Marea Vodopija i Nika Vundać povukao se u mir festivalskog centra kako bi raspravio o svojim favoritima.

Brojni zaljubljenici animacije iskoristili su posljednju priliku da pogledaju najbolja djela Jurija Norštejna, jednog od najvećih živućih animatora u 16 sati u Kinu Tuškanac. Tko zna kada ćemo ponovno vidjeti Bajku nad bajkama, Ježića u magli i druga djela ruskog majstora na 35mm vrpci. Večer u Kinu Tuškanac donijela je najprije filmove Nicka Parka, braće Quay, Jana Švankmajera i drugih "majstora lutkara", a potom dugo iščekivanu prezentaciju Ars Electronice. Juergen Hagler, kustos ovog uglednog austrijskog projekta, kroz desetak filmova predstavio je neograničene dosege proširene animacije. Iako primarno namijenjena filmskim profesionalcima, prezentacija Ars Electronice privukla je brojne poklonike spoja suvremene tehnologije i vizualnih umjetnosti.

Skup Animafest Scanner okončan je druženjem koje je za sudionike priredio Austrijski kulturni forum u Caffe baru Velvet. Dan je protekao u prijateljskim, ali intenzivnim diskusijama o lutka-filmu i smjerovima kojima kreće animirani film. Uz stručnjake, u izlaganjima najvećih umova koji se znanstveno zanimaju ovom umjetnošću uživali su i gosti te publika Animafesta. Paul Wells i Giannalberto Bendazzi privukli su najviše pozornosti predavanjima o studiju Mackinnon & Saunders, odnosno o historiografiji animacije, ali i Midhat Ajanović Ajan, Barbara Laborde, Fatemeh Hosseini-Shakib, Madi Piller, Anna Ida Orosz i Tomislav Mikulić također su zaintrigirali slušatelje. Animafest Scanner u svojem premijernom izdanju ostvario je zacrtani cilj povezivanja teorije i prakse animiranog filma u ugodnoj festivalskoj atmosferi, ponudivši istovremeno publici nove načine gledanja omiljenih djela.

U popodnevnim satima u Zagreb je stigao i Adam Wright, majstor animatronike i specijalnih efekata koji će u petak održati predavanje o svojoj bogatoj karijeri tijekom koje je radio na filmovima Tima Burtona, serijalu o Harryju Potteru te surađivao s dizajnerima visoke mode. Wright će u subotu održati i radionicu animatronike za djecu i sve zainteresirane.

U kasne noćne sate gosti su se uputili u festivalski klub Melin na Animators Jam Session. Kao što je to prije dvije godine učinio spontanim hip-hopom, Lei Lei ponovno je oduševio prisutne glazbenim majstorijama, ovoga puta za VJ pultom sa suprugom Chai Mi.