Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
hr | en

ANIMAFESTOV PROGRAM ZA DJECU I MLADE 2018: BALTAZAROVA RADIONICA, OBITELJSKI MEGAHITOVI I UMJETNIČKA ANIMACIJA ZA SVE UZRASTE
21/05/18

Ove godine posebno bogat i raznolik Program za djecu i mlade Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb 2018, čiji se filmski dio najvećim dijelom odvija u dvorani Kinoteke prema rasporedu prilagođenom roditeljima, vrtićima i školama, obuhvaća međunarodno Natjecanje filmova za djecu, atraktivni Obiteljski program s oskarovskim dugometražnim filmovima i tematskim kratkim selekcijama, radionicu animiranog filma za djecu s temom profesora Baltazara, radionicu za srednjoškolce „Animatorski komandosi“ te tradicionalni Animafest u Vašem kvartu. Animafest i 2018. u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost s projekcijama i razgovorima s autorima gostuje i na pedijatrijskim odjelima zagrebačkih bolnica u Klaićevoj, Vinogradskoj i Kukuljevićevoj ulici, na Institutu za tumore te pedijatriji i onkologiji bolnice Rebro od 4. do 7. lipnja. 

Natjecanje filmova za djecu, međunarodna konkurencija koja broji 44 filmova iz svih krajeva svijeta, u središtu je filmske ponude. Najbolje i najnovije svjetske radove medijska psihologinja Martina Peštaj svrstala je u četiri dobne kategorije (4-7, 7-10, 10-14 i 14+). Uz filmove Programa za djecu i mlade, djeci su na ovaj način prilagođeni i odabrani filmovi iz drugih programa, primjerice Kapetan Morten i kraljica paukova te Veliki Zli Lisac i druge priče Benjamina Rennera, novi rad autora djeci omiljenih Ernesta i Celestine u istoj atraktivnoj tehnici akvarela i „slikovnice u pokretu“, iz Velikog natjecanja dugometražnog filma.

Obiteljski program prilagođen je zajedničkom gledateljskom užitku djece i roditelja, a ove su godine kratki filmovi prigodno podijeljeni na one o snazi, o ljubavi i o glazbi. Obiteljski program donosi i tri spektakularna dugometražna filma. Prvi je za Oscara nominirani The Breadwinner (Hraniteljica) Nore Twomey – priča o Parvani, jedanaestogodišnjoj djevojčici koja odrasta u Afganistanu pod talibanskom vlašću. Podjednako uzbudljiv i čaroban, The Breadwinner je aktualna i nadahnjujuća priča o nadmoći pripovijedanja i sposobnosti da nas ujedini i izliječi. Izvršna producentica filma Angelina Jolie i tvorci za Oscara nominiranih filmova Tajna Kellsa i Pjesma mora filmom The Breadwinner predstavljaju željno očekivani novi dugometražni film nastao prema književnoj uspješnici Debore Ellis. Frankenweenie: Moje najdraže čudovište film je pak kreativnog genija Tima Burtona, topla priča o dječaku i njegovu psu. Rađen stop-animacijom i obrađen u 3D-u, Frankenweenie je duhovita i dirljiva varijacija klasičnog gotičkog romana Mary Shelley, kao i njegovih filmskih varijanti, u obiteljskom ruhu. Naposljetku, nastao prema omiljenoj dječjoj slikovnici Roalda Dahla, koju je ilustrirao Quentin Blake, film Buntovni stihovi (r. Jan Lachauer i Jakob Schuh) uzima klasične priče Crvenkapicu, Snjeguljicu i Tri praščića te ih miješa u predstavi s vragolastim obratom.

Film Buntovni stihovi bit će u sklopu Animafesta u Vašem kvartu, programa koji s ciljem približavanja animacije većem broju djece dovodi besplatne projekcije iz programa festivala u kulturne centre zagrebačkih četvrti, prikazan i u Kulturnom centru Dubrava (subota 9. 6., 11 sati), Centru KNAP na Peščenici istoga dana u 17:30 sati, kao i Centru za kulturu i informacije Maksimir (nedjelja 10. 6., 20 sati na otvorenom). U Kulturnom centru Travno i Kulturnom centru Dubrava bit će u subotu 2. 6. u 11 sati prikazani prošlogodišnji dobitnici Nagrade publike Animafesta Ježeva kuća i Moj život kao tikvica, a iste filmove moći će vidjeti i posjetitelji Centra za kulturu i informacije Maksimir istoga dana u 20 sati na otvorenom.

Filmski programi nisu jedino što Program za djecu i mlade Animafesta 2018 nudi svojim najdražim posjetiteljima. Radionica animiranog filma za djecu s temom profesora Baltazara odvija se u Muzeju za umjetnost i obrt pod vodstvom animatorice Antonije Veljačić, 2. 6. (uvodna radionica) te potom od 5. do 8. 6., svakog dana od 17 do 19 sati. Otvorena je za djecu od 8 godina naviše, a u interesu kvalitete rada broj mjesta je ograničen. Prijave se šalju na e-mail adresu [email protected]. Radionica animacije za srednjoškolce „Animacijski komandosi“ odvija se pak u Maloj dvorani kina Tuškanac od 5. do 7. 6. pod vodstvom Miloša Tomića i otvorena je za djecu od 14 godina naviše. Prijavljuje se putem iste e-mail adrese.

Programi Natjecanja filmova za djecu odvijaju se svakoga radnoga dana u Kinoteci s počecima u 9:30 i 11:30, dok filmovi Obiteljskog programa počinju u 15:30 i 17:30 sati. Subota u Kinoteci u potpunosti je posvećena najdražim Animafestovim posjetiteljima. Nakon prvog Natjecanja filmova za djecu u 10 sati, u 11 slijedi kazališna predstava Profesor Baltazar - Put oko svijeta, vesela priča o mogućnostima, različitostima te dobrim namjerama uz originalne likove iz crtića i prepoznatljivu glazbu, te tri filma iz serije Profesor Baltazar. Potom su na rasporedu još jedan program Natjecanja te svi Obiteljski programi, a dan kulminira u 17:30 projekcijom The Breadwinnera.

U petak 8. 6. u 15:30 djeca na besplatnoj projekciji u Kinoteci mogu vidjeti i najbolje filmove svojih talentiranih vršnjaka – nagrađene filmove 8. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin.

Pojedinačne ulaznice za Natjecanje filmova za djecu i Obiteljski program stoje 25 kuna, dok je cijena za dva filma iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma (Kapetan Morten i kraljica paukova, Veliki Zli Lisac i druge priče) 30 kuna. Obiteljske iskaznice, koje omogućuju ulaz na sve projekcije primjerene djeci, dostupne su u dva modela: 1+1 (jedna odrasla osoba i jedno dijete) za 100 kuna te 1+2 (jedna odrasla osoba i dvoje djece) za 150 kuna.