Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
hr | en

Počinje Animafest 2020!
28/09/20

Svečanim otvaranjem u Kinu SC večeras u 19:30 sati počinje 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020, najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu. Animafest će, ove godine u jesenskom izdanju, kao i uvijek u Zagreb privući ugledne inozemne goste, a u kina, izložbene prostore i druge festivalske lokacije tisuće gledatelja i posjetitelja, dakako uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Na svečano otvaranje Animafesta 2020 svoj su dolazak, uz festivalske goste koji do toga trenutka pristignu u Zagreb, najavili i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić, koja će festival i službeno otvoriti, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, državni tajnik Krešimir Partl, predstavnici veleposlanstava više europskih država i drugi uvaženi gosti. Među uzvanicima bit će i dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta 2020 Georges Schwizgebel koji baš danas slavi 76. rođendan i kojemu će nagradu uručiti predsjednica Vijeća festivala Margit Antauer Buba, dok će Nagradu za najbolju školu animacije u ime Poljske škole za film, televiziju i kazalište u Łódźu primiti Joanna Agata Jasińska-Koronkiewicz.

Zbog prostornih ograničenja koja nameću epidemiološke mjere, ceremonija otvaranja namijenjena je isključivo protokolarnim gostima, ali bogati filmski i izložbeni programi festivala već su u punom jeku. Već protekle subote projekcijama u Kinoteci i Kinu Metropolis MSU-a otpočeo je Program za djecu i mlade, a danas u 12 sati otvorena je u Galeriji Kranjčar i izložba Schwizgebelovih radova "Majstor poetskih vizija" koja se može pogledati sve do završetka festivala (otvaranje za uzvanike na rasporedu je u utorak u 18 sati). U predvorju Kina SC postavljena je ALU AR – aplikacija proširene stvarnosti, projekt Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu nastao u suradnji s tvrtkom Mašinerija. Riječ je o grupnom studentskom projektu ostvarenom pod mentorstvom umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića.

Nakon protokolarnog dijela otvaranja u Kinu SC bit će za uzvanike prikazano Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 u kojemu se mogu vidjeti: kineski film Šestica Xu Ana i Xi Chena, crno-bijeli filozofski triptih s tradicionalnim kineskim motivima koji promišlja cikličnost vremena i muško-ženskih odnosa; sjajni stop-animirani uradak Spone Dine Velikovskaje koji koristi crnu žicu za upečatljivu, emotivnu i tehnički izuzetnu metaforu o napuštanju roditeljskog doma i vezama koje nije lako pokidati; novi film Andreasa Hykadea o vjeri, opsesiji i sazrijevanju u bavarskom marijanskom svetištu Altötting, Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, queer detektivska, subverzivna i prštavo referencijalna humoreska smještena u fin de siècle London oživljen ilustracijama Bobana Savića GETO-a; novi kros-platformski, apsurdističko-meditativni projekt Atsushija Wade Moja tjelovježba; stilski eklektični animirani dokumentarac Suvenir suvenir Bastiena Duboisa koji se bavi obiteljskim sjećanjima jednog veterana na Alžirski rat za nezavisnost. Razgovor s autorima filmova vodit će stalni suradnik Animafesta Alexis Hunot. Projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 za sve Animafestove posjetitelje na rasporedu je u četvrtak 1. 10. u 18:30 u Teatru &TD.

Od 22 sata u Kinu SC igra 4. program "Mađarske u fokusu" u kojem se prikazuje dugometražni film Marcella Jankovicsa Sin bijelog konja, adaptacija drevnih legendi o ranim nomadskim narodima Huna i Avara. Kao radikalan primjer ornamentalnog stila, ovaj film fantazijskog i avanturističkog žanra opčinjuje svojim snolikim svijetom sastavljenim od neprekidnih metamorfoza, živih boja i očaravajućih motiva. Uvod u remek-djelo iz 1981. godine pružit će još raniji, kratki Jankovicsev film Sizif nominiran za Oscara. Ulaznice za program "Mađarska u fokusu" u slobodnoj su prodaji.