Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
hr | en

U Galeriji Forum otvorena izložba nezavisnih videoigara LEVEL UP! - dođite, poigrajte se
03/06/13

Interaktivna izložba Level Up! koja po prvi put predstavlja svijet animacije nezavisno produciranih videoigara otvorena je danas, 3.lipnja, u 10 sati u Galeriji Forum. 

Dvadeset recentnih radova etabliranih studija indie scene, poput Amanita Designa, Giant Sparrowa i State of Playa, odabrano je kriterijima kreativnosti dizajna, inovativnosti igraće mehanike i izraženosti vizualnog dojma. Kako i priliči izlošcima ove vrste, posjetitelji će se njima moći i poigrati svakoga dana (od 3.lipnja do 8. lipnja) od 10 do 20 sati na za to predviđenim raznolikim platformama, od osobnih i tablet-računala do PlayStationa 3.

Poznati češki studio Amanita Design zastupljen je s čak tri uspješnice, Samorostom 2, Machinariumom i Botaniculom, a među ostalima valja izdvojiti Journey thatgamecompanyja, jednu od najnagrađivanijih nezavisnih igara u povijesti, Limbo danske kompanije Playdead, Spirits Spaces of Playa, The Bridge Tya Taylora i Marija Castañede te The Unfinished Swan Giant Sparrowa.

Uključivši neke od njih u svoje stalne postave, umjetnički potencijal četrdesetogodišnje povijesti računalnih videoigara prepoznali su već vodeći svjetski muzeji i galerije, poput Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Umjetničke galerije Barbican u Londonu i Muzeja američke umjetnosti Smithsonian u Washingtonu.

Budući da su indie igre ograničena budžeta vrlo često poligon iznimne dovitljivosti u području grafičkog dizajna i pripovjedne vještine, a s obzirom i na transmedijski fokus dijela ovogodišnjeg programa, Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu izložbom Level Up! želi videoigre afirmirati kao ravnopravan medij estetskog stvaralaštva.