Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
hr | en

Waltz with Bashir / Valcer s Bashirom

Veliko natjecanje

Bashir_03

Waltz with Bashir / Valcer s Bashirom


Ari Folman

Izrael, Njemačka, Francuska / 2007 / 87' 0''



Projekcije


Petak, 05. 06.,
Kino Europa, 18:30 h


Sinopsis


Ovo je istinita priča o potrazi za dijelovima koji nedostaju u redateljevu sjećanju iz vremena Libanonskog rata sredinom 1980-ih. Jedne večeri u baru stari prijatelj pripovijeda redatelju Ariju Folmanu o čestoj noćnoj mori u kojoj ga proganja 26 zlih pasa. Svaku noć isti broj zvijeri. Njih dvojica zaključuju da postoji veza između more i njihove misije s izraelskom vojskom u prvom Libanonskom ratu. Na svoje iznenađenje, Ari se više ne može sjetiti ničega o tom dijelu svoga života. Potaknut zagonetkom, odlučuje se sastati i razgovarati sa starim prijateljima i drugovima diljem svijeta kako bi otkrio istinu o tomu, ali i o sebi samome. Ari tone sve dublje, a sjećanje počinje nicati u obliku nadnaravnih prizora...

Ari Folman


Nakon služenja vojnog roka Ari Folman se otisnuo na putovanje iz snova: put oko svijeta s ruksakom na leđima. Poslije samo dva tjedna i dvije zemlje shvatio je da putovanja nisu za njega te se smjestio u mali pansion na jugoistoku Azije i počeo pisati pisma prijateljima; pisma u kojima je potpuno izmislio savršeno putovanje. Cijelu godinu proveo je na jednom mjestu i zapisivao plodove svoje fantastične mašte, što ga je natjeralo da se vrati kući i počne studirati film.

Od 1991. do 1996. režirao je specijalizirane televizijske dokumentarce, uglavnom s okupiranih područja. Svoje prve animacijske korake Ari je napravio u seriji “The Material that Love is Made of” u kojoj svaka epizoda počinje s 5-minutnom dokumentarnom animacijom u kojoj znanstvenici predstavljaju svoje teorije o evoluciji ljubavi. Taj uspješni pokušaj dokumentarne animacije potaknuo je Arija na razvoj jedinstvenog formata u filmu “Valcer s Bashirom.”

Odabrani radovi:

Made in Israel (2001), Saint Clara (1996), Comfortably Numb (1991)

Odabrane nagrade:
Zlatni globus za najbolji strani film , Najbolji animirani dugometražni film  (Asia Pacific Screen Awards), Najbolji animirani dugometražni film  (Los Angeles Film Critics Association), Posebna nagrada žirija (Tallinn IFF), Nagrada publike (Warsaw IFF), Velika nagrada (Tokyo FF)

Odabrani festivali:
Cannes IFF, Sarajevo IFF, Toronto IFF, Ottawa IAF, London IFF, Melbourne IFF

 

Režija

Ari Folman


Produkcija

Bridget Folman Film Gang, Razor Film Production, Les Films d'Ici, Arte France, ITVS International


Scenarij

Ari Folman


Zvuk

Aviv Aldema


Glazba

Max Richter


Montaža

Nilli Feller


Animacija

Yoni Goodman, Tal Gadon, Gali Edelbaum, Neta Holzer, Osi Wald, Sefi Gayego, Orit Shimon, Zohar Shahar, Lilach Sarid, Barak Drori


Kategorije

Veliko natjecanje