Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1990.
Svjetski festival animiranog filma / 1990.
hr | en

Srijeda na ANIMAFESTU
01/06/11

Bogati program Animafesta u srijedu 1. lipnja u kinima Europa i Tuškanac prikazuje savšeni mišung crnohumorne animacije (Doviđenja, gospodine Christie), nesretne ljubavi (Chico i Rita), kultnog animirano-glazbenog prašenja (Heavy Metal), visokobudžetne triler akcije (Život jednog mačka), animiranu apokalipsu na skandinavski (Metropia) ili japanski način (Midori-Ko). Kao trešnjica na vrh čokoladnog kolača diči se jedan dio retrospektivnog programa svjetskog majstora animacije – velikoga Paula Driessena.

DOVIĐENJA, GOSPODINE CHRISTIE, Phil Mulloy, 2010, 78' /18:00, kino Europa
Pristojan život obitelji Christie u slikovitom engleskom selu s crkvom, jezercem i igralištem za kriket blago uzdrma gospodin Christie, koji se izvana doima kao savršeni gospodin, ali je iznutra sebično nadmeno čudovište čije snimke seksa s francuskim mornarom jednoga dana vidi čitav svijet putem malih ekrana.

CHICO I RITA, Javier Mariscal, Fernando Trueba, Tono Errando, 2010, 94' / 20:00, kino Europa
Počast kubanskoj glazbi i kulturi kroz epsku animiranu priču o ljubavi i slomljenu srcu smještenu u četvrti Havane, New Yorka, Las Vegasa, Hollywooda i Pariza krajem 40-ih godina uz glazbu Theloniousa Monka, Colea Portera, Dizzya Gillespiea i Freddya Colea.

HEAVY METAL, Gerald Potterton, 1981, 86' /22:00, kino Europa
Znanstveno fantastični animirani klasik koji obiluje nasiljem, golotinjom i seksom a oživotvorili su ga animatori sa svih strana svijeta 1981. godine uz muziku megapopularnih bendova Black Sabbath, Blue Oyster Cult, Nazareth, Cheap Trick, DEVO I Grand Funk.

ŽIVOT JEDNOG MAČKA
, Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol, 2010, 62' /11:00, kino Tuškanac
Najnoviji filmski hit, krimić prekrasne atmosfere, uzbuđenja i dobre glazbe iz maštovite francuske radionice filmova Folimage predstavlja dvostruki život mačka Dina koji dane provodi sa Zoé, kćeri policijske načelnice, a noći kao lopov na pariškim krovovima.

ANIMIRANI UMOVI
, Andy Glynne, 2009, 24' /13:00, kino Tuškanac
Britanski animirano-dokumentarni serijal sa osam kratkih animiranih filmova u kojima su kroz intimna svjedočanstva prikazana iskustva mladih ljudi koji pate ili su patili od različitih mentalnih poremećaja: poremećaja u prehrani, agorafobije, opsesivno-kompluzivnog poremećaja, depresije ili samoranjavanja.

MAJSTORI ANIMACIJE II / PAUL DRIESSEN /18:15, kino Tuškanac
Animafestov laureat, dobitnik Nagrade za životno djelo 2002. godine, Paul Driessen vraća se u Zagreb sa sveobuhvatnom retrospektivom. Redatelj, koji je u svojim dvadesetim radio kao glavni animator na filmu Beatlesa Žuta podmornica (1968) će na ANIMAFESTU 2011 lično predstaviti svoje filmove od kojih će neke i sam pogledati prvi put nakon pauze od 20 godina.

METROPIA, Tarik Saleh, 2009, 86' /20:15, kino Tuškanac
Kompjuterski animirani znanstveno-fantastični dugometražni film, prikazuje Europu 2024. godine kao mračan i strašan svijet sa glavnim junakom Rogerom koji ima dosadan posao, živi u prljavom stanu i počinje čuti tuđi glas u svojoj glavi, što samo pojača njegovu već paranoičnu ličnost.

MIDORI-KO, Keita Kurosaka, 2010, 55' /22:15, kino Tuškanac
Nadnaravna slika Tokija u 21. stoljeću koji se ubrzano približava gladi. Film prikazuje mladu ženu koja radi na razvoju "hrane iz snova" koja će riješiti prehrambenu krizu u gradu. Radeći na projektu susreće tajanstveno biće koje joj mijenja život.

OTVARANJE IZLOŽBE 'OD SKICE DO ANIMACIJE'
12:00, Galerija ULUPUH, izložba traje 1. 6. – 5. 6. 2011.
Publici će se kroz skice, crteže, knjige snimanja, scenografije, lutke, fotografije ili netom završene filmove pružiti ekskluzivni, pretpremijerni uvid u filmove koji tek čekaju svoju javnu promociju a pripremaju se u ovom trenutku u studijima Zagreb filma, Bonobostudija, 3D2D Animatora i Kaskader produkcije.  Pored toga, na DVD-u će se u cjelovitoj verziji moći pogledati filmovi koji su nedavno dovršeni.