Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1990.
Svjetski festival animiranog filma / 1990.
hr | en

Maureen Furniss dobitnica je Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma 27. Animafesta Zagreb
28/11/16

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelit će američkoj povjesničarki animiranog filma Maureen Furniss.

Vijeće festivala u svojoj odluci navodi da je Maureen Furniss, američka povjesničarka animiranog filma, svojim radom ostvarila veoma utjecajne uvide u neke od najvažnijih dosega animacije, a veoma su cijenjene i njene kreativne sinteze najvažnijih aspekata ovog područja. Doktorirala je na apstraktnoj animaciji disertacijom naslovljenom Things of the Spirit: A Study of Abstract Animation, ističući paralele apstraktne animacije s duhovnošću i glazbom, a bavila se i stvaralaštvom Chucka Jonesa, uredivši knjigu Chuck Jones: Conversations, seriju analitičkih intervjua što ih je velikan animacije davao kroz godine svoga stvaralaštva.

Njene sinteze različitih područja animacije rado su čitane diljem svijeta – knjiga Art in Motion: Animation Aesthetics obuhvaća glavna znanja iz područja teorije i estetike animacije, s posebnim naglaskom na stvaralaštvo u SAD-u, praktična znanja o animiranju okupila je u knjizi The Animation Bible: A Practical Guide to the Art of Animating from Flipbooks to Flash, a uredila je i knjigu temeljnih studija o animaciji i njenom medijskom kontekstu Animation: Art and Industry. Godine 2016. objavila je zapaženu i hvaljenu povijest svjetske animacije A New History of Animation, otvorivši novo poglavlje u proučavanju animiranog filma. Izvrstan pisac i jedan od najboljih poznavatelja animiranog filma u svijetu, Maureen Furniss je i osnivačica časopisa Animation Journal (1991. godine) i predsjednica Društva za proučavanje animacije (Society for Animation Studies) od 2006. do 2010., pa je i na taj način dala veliki doprinos organiziranju suvremenog proučavanja animacije i njegovom razvoju u respektabilnu akademsku disciplinu.

Nagrada će joj biti uručena na svečanom otvaranju festivala 5. lipnja 2017.