Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1990.
Svjetski festival animiranog filma / 1990.
hr | en

Predstavljen filmski i popratni program festivala Animafest Zagreb 2013.
28/05/13

Ovogodišnji Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb počinje nekoliko dana kasnije nego što je to uobičajeno, u utorak 4. lipnja i traje do nedjelje 9. lipnja. Filmovi će se prikazivati u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, dio programa bit će prikazan i na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, a popratni programi održavat će se u nekoliko gradskih galerija. Predstavnike medija okupljene u novootvorenoj dvorani Müller na katu kina Europa sa svim su filmskim i popratnim programima upoznali umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić, producentice festivala Olinka Vištica i Vjera Matković, koordinatorica programa za djecu i mlade Mia Gvozdić Michl te kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Leila Topić.

DEVET VRHUNSKIH DUGOMETRAŽNIH FILMOVA U VELIKOM NATJECANJU

‘Ove godine za Veliko natjecanje sveukupno je prijavljeno 65 filmova, a među njima smo izabrali najbolje predstavnike široka spektra autorskih pristupa i tema. Tražili smo intrigantne i zanimljive filmove koji će nas učiniti pametnijim i boljim ljudima. Više od 90% programa čine filmovi crtani rukom, s puno ljubavi, a tematski su se iskristalizirale dvije grupe: filmovi bazirani na stripovima i slikovnicama te dokumentarni filmovi. Svih devet filmova u Velikom natjecanju vrijedno je odlaska u kino, a predvodi ih film otvorenja Ernest i Celestina, izabran upravo zbog toga što govori o prevladavanju međurasnih razlika’, predstavio je Daniel Šuljić konkurentski program festivala, u kojem se nalazi i Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu, o životu preminulog člana i osnivača slavnih Monty Pythona, Grahama Chapmana. Gledat ćemo jedan od najuspješnijih japanskih animiranih filmova, anime Djeca-vukovi, ponešto drugačiju priču namijenjenu odraslijoj publici – Tatsumi o istoimenom crtaču mangi za odrasle, španjolski film Bore o prijateljstvu u starijim godinama, talijansku vizualno raskošnu adaptaciju Collodijeve priče Pinocchio, najnoviji film slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja, Slika, te francusko-belgijski film i autobiografsku priču južnokorejskog animatora Junga Usvajanje odobreno. Crni biser Velikog natjecanja Animafesta film je Duhovi prošlosti. Najbolji će film proglasiti tročlani žiri: Norvežanin Gunnar Strøm, izvanredni profesor na Sveučilištu Volda, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi te cijenjena ličnost u svijetu animacije, i Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti (Odsjek za animirani film i nove medije) i Studiju dizajna u Zagrebu te autor animiranih i eksperimentalnih filmova.

PANORAMSKU FILMSKU PETORKU KRASE SPECIFIČNE NARACIJE I ANIMATORSKE TEHNIKE

'Svjetska panorama, publici jedna od najdražih programskih kategorija, nudi širok uvid u recentnu svjetsku produkciju filmova specifičnih naracija. Istaknula bih Kakav divan dan, jednog od najzanimljivijih suvremenih američkih autora i miljenika zagrebačke publike, Dona Hertzfeldta. Za isti, samo u kratkometražnoj formi, Hertzfeldt je na prošlogodišnjem Animafestu osvojio nagradu Zlatni Zagreb. Ovoj predivnoj crnohumornoj priči potpuna je suprotnost hladnokrvni triler o nasilju među adolescentima Kralj svinja, dok je za ljubitelje lutka filma i horora u programu španjolski Apostol’, istaknula je Vjera Matković neke iz panoramske petorke filmova.

PROGRAM MAJSTORA ANIMACIJE SLAVI STOGODIŠNJICU NORVEŠKE ANIMACIJE DOSAD NAJVEĆOM RETROSPEKTIVOM U NAS

Ciklus Majstori animacije ovaj put daje presjek suvremenih i klasičnih autora iz Norveške, a razlog je proslava 100 godina norveške animacije. Prava je poslastica stoga i projekcija njihova najstarijeg sačuvanog filma, Roald Amundsen na Južnom polu, iz 1913. godine. Norveška animacija doživljava velik uzlet 90-ih godina, a 2006. Danski pjesnik osvaja Oscara. Norvežani su aktivni i uspješni u TV-serijama, digitalnoj animaciji i računalnim igrama, te smo ponosni što ćemo dio njihove suvremene produkcije gledati i u Zagrebu’, najavila je dosad najveću retrospektivu norveškog filma u nas Olinka Vištica.

12 DUGOMETRAŽNIH FILMOVA, RADIONICE I ŽIVI ANIMAFESTOV DJEČJI CENTAR PČELICA ČEKAJU NA VJERNU DJEČJU PUBLIKU

Koordinatorica programa za djecu i mlade, Mia Gvozdić Michl, obavijestila je okupljene o čak 12 dugometražnih animiranih filmova koji su u programu istaknuti Mandlekovim šeširićem, a sastavljeni su od svih filmova iz programa imajući na umu pogodnost za sve dječje i mladenačke uzraste. ‘Novost su dvije Obiteljske iskaznice – jedna vrijedi za jedno dijete i odraslu osobu, a druga vrijedi za dvoje djece i odraslu osobu. Pored filmskog programa, u Animafestovu centru Pčelica za vrijeme cijelog festivala organiziraju se radionice izrade optičkih igračaka i stop-animacije’, završila je Mia te pozvala sve zainteresirane roditelje da prijave svoju djecu na radionice putem e-maila [email protected]. Animafest u vašem kvartu ove godine 9. lipnja u Dubravi, Travnom i na Trešnjevci besplatno prikazuje na hrvatski sinkroniziran film Lota i tajna mjesečevog kamena

ANIMAFEST PRO ORGANIZIRA PITCHING FORUM, PREDAVANJA I FILMSKE ANALIZE TE STAVLJA NAGLASAK NA TRANSMEDIJU I ANIMACIJU

Animafest Zagreb 2013. u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske i ove godine organizira Animafest Pro, segment namijenjen profesionalcima iz područja filma i animacije, iz kojeg je Olinka Vištica posebno izdvojila Regionalni forum za razvoj projekata (pitching forum), na kojem će međunarodni odbor Regionalnog foruma u sastavu Jasmina Kallay, Martina Petrović i Mike Robinson izabrati najbolji projekt u razvoju. 

Nagrađenom projektu za daljnji razvoj Animafestov fond osigurava financijsku potporu u iznosu od 3.000 eura te priliku da se 2014. godine izravno predstavi u sklopu koprodukcijskog foruma za europski dugometražni animirani film Cartoon Movie u Lyonu. Program Animafest Pro nudi i niz predavanja, razgovore s autorima te produkcijske analize. 

‘Želeći istaknuti važnost animacije u transmediji, organiziramo i interaktivnu izložbu videoigara 20 recentnih radova predstavnika indie studijske scene – Level up! Videoigre, kao i animacija, mogu biti i zabava i umjetničko djelo, što će u praksi pokazati i videoigre koje će nastati na radionici kojom smo povezali studente iz svijeta animacije i programere, a koja će se održati na zagrebačkom FER-u. Program Animafesta Pro na teorijski i praktičan način prikazuje velike promjene koje se trenutačno događaju u razvoju animacije i njezine primjene, a koje Animafest želi pratiti. Animafest ovim programom želi dati doprinos očuvanju baštine, ali i razvoju medija u budućnosti te sadržaja koji se rade specifično za određene vrste prikazivanja’, istaknule su producentice Vištica i Matković.

PROGRAM ANIMATION GOES MSU POČINJE U SRIJEDU 29. SVIBNJA PROJEKCIJAMA FILMOVA NA MEDIJSKOJ FASADI MSU-A

O raznovrsnosti medija animacije i bezbrojnim mogućnostima interpretacije i načina konzumacije pričala je i kustosica MSU-a Leila Topić: ‘Od sutra, čim padne mrak, na najvećoj medijskoj fasadi u Zagrebu počinje prikazivanje 16 filmova koji su prošli natječaj Animation goes MSU. Njih obilježava širok dijapazon tehnika i izuzetno kreativan način pristupanja arhitekturi Muzeja te dostupnost baš svima koji se nađu ispred novozagrebačkog muzeja. Osim ovih specifičnih filmskih projekcija, Ivan Marušić Klif u prostoru NO galerije priprema svoj prvi umjetnički projekt pri kojem se služi narativnom potkom, nazvan Volim crtiće!’.

PROGRAM WAS IST EUROPA? SASTOJI SE OD VRHUNSKIH ANIMIRANIH FILMOVA IZ EUROPSKE POVIJESTI ANIMACIJE 

Daniel Šuljić predstavio je prigodni filmski programski novitet Was ist Europa?, nastao povodom priključenja Republike Hrvatske Europskoj uniji i sastavljen od vrhunskih djela iz europske povijesti animacije koja se bave društveno-političkim životom Europe dvadesetog stoljeća pa sve do danas. Prikazan je šaljivi film talijanskog autora i dobitnika Animafestove nagrade za životno djelo 1998. godine Bruna Bozzetta, Italija i Europa, koji će Animafestova publika moći vidjeti u sklopu programa Was ist Europa?, kao i izbor ilustracija i karikatura na temu ulaska RH u EU, a koje će se za vrijeme festivala izložiti u predvorju kina Europa.