Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
30. svibnja - 3. lipnja 1988.
Svjetski festival animiranog filma / 30. svibnja - 3. lipnja 1988.
hr | en

Tri autora i tri djela u 3 x 3!
20/05/14

Na Animafestu 2014. troje autora predstavlja se u Velikom natjecanju i Velikoj panorami s tri potpuno različita, ali vizualno i narativno podjednako briljantna djela. Razlog što im festival već ove godine nije priredio veliku retrospektivu leži u pedantnosti njihova stvaralaštva ili jednostavno mladosti zbog koje su do sada predstavili manji broj djela. No tko god pogleda Boles Špele Čadež, Kupalište Tomeka Duckija i Odsutan Roberta Catanija zasigurno će poželjeti još njihova specifičnog rukopisa. Zato je tu program 3 x 3 u koji umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić izabire troje autora koji su izborili svoje mjesto u glavnim konkurencijama, ali zaslužili i posebno predstavljanje ranijih radova. 

Roberto Catani (1965.) već je sudjelovao na Animafestu: 2012. u programu Nova talijanska animacija s filmom Hodačica po žici koji je nagrađen Cartoon d'Orom, najvažnijom europskom animacijskom nagradom, te 2002. s La Sagra (prva nagrada u kategoriji filmova do 6 minuta). Animafest oba filma ponovno prikazuje u programu 3 x 3 uz Catanijevo djelo Zlatna ribica. Kao što pokazuje i njegov posljednji film Odsutan, Catani je opčinjen alogičnim procesima sna i mašte, vičan vještom preoblikovanju motiva i simbola koji se prelijevaju jedni u druge ukazujući na neprilagođenost te sklon bogatom likovnom naslijeđu talijanske umjetnosti, naročito avangarde, pastelnim bojama i svijetlim tonovima. Njegovi filmovi redom su vrlo intimni i osobni, introspektivni i autobiografski te se najčešće bave djetinjstvom. 

Tomek Ducki (1982.) je madžarsko-poljski animator koji potječe iz umjetničke obitelji. Za svoj je diplomski film Crta života bio nominiran za Cartoon d'Or. Studirao je diljem Europe, otisnuvši se s matičnog, po animiranom filmu glasovitog Sveučilišta umjetnosti i dizajna Moholy-Nagy (MOME) koje se također posebno predstavlja na ovogodišnjem Animafestu. Uz Crtu života, u 3 x 3 prikazuju se Duckijevi filmovi Tihi dodir i Basement Jaxx ft Lightspeed Champion: My Turn. Ducki je još 2008. godine proglašen novom nadom svjetske animacije, prije svega zbog posebnog interesa za tijela u pokretu, kako ljudska poput onih u Kupalištu, tako i mehanička u konceptualno briljantnoj Crti života u kojoj animira antropomorfne zupčanike, ali i nadahnute upotrebe refleksija koje njegove filmove čine pravim slatkišem za oči. 

Špela Čadež (1977.) slovenska je animatorica s diplomama Akademije medijskih umjetnosti u Kölnu i Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani koja uglavnom stvara u tehnici lutka-filma. Na Animafestu se natjecala 2010. godine u konkurenciji Namjenskih filmova, a ove se godine u Velikoj panorami može vidjeti njena interpretacija priče Maksima Gorkog o sentimentalnoj prostitutki i mladom piscu Boles - film nagrađen s više od 30 nagrada u proteklih godinu dana koji je i dobar pokazatelj Čadežinih stalnih preokupacija ljubavi i osamljenosti. U programu 3 x 3 prikazuju se dva Špelina lutka-filma Zasukanac i Bolesni od ljubavi te Zadnja minuta u kojem je s Marinom Rosset animirala sjene. Čadež je i posebna gošća Izložbe hrvatskog lutka-filma u Galeriji ULUPUH u sklopu Animafesta.

 Pregled programa 3 x 3 možete pronaći OVDJE.