Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
30. svibnja - 3. lipnja 1988.
Svjetski festival animiranog filma / 30. svibnja - 3. lipnja 1988.
hr | en

Četvrtak na Animafestu - ljubavne priče i horori!
31/05/12

Dan će obilježiti invazija filmova s Istoka - sretne ljubavne priče, ali također sjetne. Najbizarniji festivalski film Bobby Yeah, majstora horora i zagrebačkoga gosta Roberta Morgana začinit će Veliko natjecanje. Kino Tuškanac preplavit će svježina studentskih radova koje predvodi oaza animacije na sjeveru Europe – Umjetnička akademija Turku iz Finske. Potrebnu dozu smijeha naći ćete u programu Čudno voće koji okuplja mala remek-djela čudnog, uvrnutog, montipajtonovskog humora.  

Veliko natjecanje 3, 20.00, kino Europa

Cvijet bitke jedan je od dva domaća filma koja je međunarodna selekcijska komisija svrstala među 32 naslova u konkurenciji za Grand prix ovogodišnjeg Animafesta. Posljednji rad Simona Bogojevića Naratha iz 2011. godine još jednom potvrđuje autora kao jednog od najznačajnijih hrvatskih animatora srednje generacije, a više o njegovu radu pročitajte u intervjuu za Animafestove novine.

Sve koji su ikad upoznali srodnu dušu na aerodromu, razveselit će film veselih boja, lo-fi estetike i jedinstvenog maštovitog stila - Ovo je ljubav autora Lei Leia, dvadesetpetogodišnjeg kineskog multimedijalnog umjetnika u usponu. Beluga Shina Hashimotoa, priča o djevojci koja pati i u snovima, još je jedan film s Istoka, točnije jedan od šest filmova iz Japana koji se natječu za Grand prix Animafesta 2012.   

Veliko natjecanje 5, 22.00, Cineplexx Centar Kaptol 

Zasigurno najneobičniji festivalski film Bobby Yeah apokaliptična je i groteskna priča strave britanskog autora, majstora lutkarskog filma Roberta Morgana, čija ćemo tri filma gledati u miniretrospektivi 3 x 3 u subotu, 2. lipnja u 18 sati u kinu Tuškanac.

Istovremeno težak i lak, mekan i oštar O svinjokolji talijanskog autora Simonea Massia neobično poetično govori o teškim temama. Taj je film nedavno osvojio najvažniju nagradu talijanske kinematografije David di Donatello, što je prvi put u povijesti da jedan animirani kratki film osvaja ovo priznanje. 

Velika panorama 2, 22.00, kino Europa

Portugalska autorica Regina Pessoa, velika autorica animacije i dobitnica glavnih nagrada na minulim festivalskim izdanjima, na Animafest 2012. stiže sa svojim novim radom izvedenim s objektima, pijeskom i solju, Kali, mali vampir.

Začudnu avanturu šumskih životinja koje autobusom bježe od lovaca gledat ćemo u filmu Posljednji autobus slovačkih autora Ivane Laučíkove i Martina Snopeka.  

Studentsko natjecanje 1, 11.00, kino Tuškanac 
Umjetnička akademija Turku, 14.00, kino Tuškanac  
Studentska panorama 2, 16.00, kino Tuškanac 
Studentsko natjecanje 2, 18.00, kino Tuškanac

Svježina i mladost animacije vlada u kinu Tuškanac, gdje je i ovaj festivalski četvrtak, od jutra do večeri, obilježen studentskim filmovima. Na veličanstvenom otvorenju Animafesta Umjetnička akademija Turku iz Finske proglašena je najboljom školom animacije a danas ćemo imati priliku vidjeti i zašto. Osim deset filmova u posebnom programu 'oaze animacije sa sjevera', ova akademija predstavlja svoje tri najnovije uspješnice u Studentskom natjecanju: Rojenje Jonia MännistöaTko se usuđuje? Sanni Lahtinen i Rosy Cheek Hete Bilaletdin.  

Čudno voće animacije, 20.00, Cineplexx Centar Kaptol 

Čudno voće animacije izbor je osebujnih remek-djela neobičnog i uvrnutog humora. Čudan, apsurdan, neuobičajen, nelogičan, brutalan, crn, fascinantan, montipajtonovski, humor dolazi u raznim oblicima. Zahvaljujući svima lako dostupnoj tehnologiji, broj takvih filmova u posljednje je vrijeme eksplodirao tvoreći jedan od kreativno najzanimljivijih podžanrova suvremene animacije.

S područja oko Baltičkog mora, prije svega iz Estonije i Finske, oduvijek su dolazili osobenjaci, a takav je slučaj i s filmom Životinje životinjama Finaca Tatua Pohjavirte iMarka Ståhlea, apokaliptičnom groteskom o agresivnom svijetu. Budalaštine, film britanskog obiteljskog studija The Brothers McLeod, temelji se na ilustracijama koje je Greg McLeod slao svojem sinu na razglednicama. Tajna animacije tih dragulja ne krije se u specifičnoj tehnici, već se čita između sličica, kao i u urnebesno smiješnom filmu Samove hrenovke Davida Lopeza Retamera.