Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
23. - 27. lipnja 1986.
Svjetski festival animiranog filma / 23. - 27. lipnja 1986.
hr | en

O najboljim filmovima Animafesta odlučuju tri žirija!
29/05/12

O najboljim filmovima natjecateljskih programa Animafesta svoj sud ove će godine dati tri žirija: žiri Velikog natjecanja, žiri Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova te žiri Natjecanja filmova za djecu. Veliko natjecanje, kao najvažniji program Animafesta, ove godine prati peteročlani žiri u kojemu je i glasoviti estonski autor animiranih filmova, stari Animafestov znalac, Priit Pärn, trostruki dobitnik Grand prixa Animafesta i Nagrade za životno djelo 2008, i mladi genij animacije, Irac David OReilly, koji se s nepunih 30 godina već može pohvaliti retrospektivama radova na najvećim svjetskim festivalima. Iz daleke Australije na mjesto člana žirija Velikog natjecanja zasjest će redatelj Dennis Tupicoff, a kao jedina članica iz Hrvatske žiriju će se pridružiti Mirna Belina, jedna je od osnivačica i programerki Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Léa Zagury, suosnivačica i direktorica festivala Anima Mundi, stiže iz Brazila kao peta članica žirija.

Nakon pogledana 32 filma Velikog natjecanja žiri odlučuje kome idu sljedeće nagrade: Grand prix za najbolji kratkometražni film festivala, koji uključuje i počasno predsjedanje sljedećim festivalom, Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće, Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije i pet posebnih nagrada.

U žiriju Studentskog natjecanja i natjecanja namjenskih filmova, koji će ocjenjivati 33 filma, sjedit će njemački redatelj Andreas Hykade, kanadski producent Marc Bertrand te dugogodišnja direktorica Animafesta Margit Antauer. Prema njihovoj odluci dodijelit će se Nagrada Dušan Vukotić za najbolji studentski film, nagrada za najbolji namjenski film i tri posebna priznanja.

O najboljim filmovima za djecu odlučivat će - djeca. Naime, u žiriju Natjecanja filmova za djecu, koji čine Iva Šobak, Nina Čorak, David Dokoza, Lucija Majnarić i Niko Milić, najmlađi član ima 8 godina, a najstariji 18.

Sjajan Animafestov jubilej zasigurno će uveličati i dodjela nagrada o kojima su odlučili članovi Vijeća Animafesta. Upravo zbog proslave 40 godina postojanja Animafesta Vijeće je odlučilo posebnim priznanjem nagraditi Zagrebačku školu animiranog filma koja je zajedno sa svojim predstavnicima direktno odgovorna za osnivanje Animafesta i njegovo pozicioniranje među najvažnije svjetske festivale animiranog filma. Nagradu za životno djelo Vijeće je dodijelilo jednom od najvažnijih japanskih umjetnika animacije i jednom od prvih japanskih animatora koji se proslavio i na Zapadu: Yojiu Kuriu. Publicist, pisac, autor stripova i filmova Olivier Cotte nagrađen je za poseban doprinos proučavanju animiranog filma, dok je nagrada za najbolju školu dopala umjetničkoj Akademiji Turku iz Finske.