Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
16. - 20. lipnja 1980.
Svjetski festival animiranog filma / 16. - 20. lipnja 1980.
hr | en

Subota na Animafestu: Svečanost dodjele nagrada, Put na sjever i karaoke
10/06/17

Stigao je i posljednji dan 27. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2017, a s njim i napeto iščekivanje kome će iza 19 sati, kada u Kinu Europa započinje svečana ceremonija dodjele nagrada, pripasti Grand Prix (najbolji filmovi Velikog natjecanja kratkometražnog i Velikog natjecanja dugometražnog filma), Nagrada Dušan Vukotić (najbolji studentski film) i Nagrada Zlatni Zagreb (za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće), a kome Nagrade Zlatko Grgić (najbolji prvi film izvan obrazovne institucije) i Mr. M (najbolji kratkometražni i dugometražni film po izboru publike). Dodijelit će se i nagrade za najbolji hrvatski film i najbolji film za djecu, pa je stoga uputno ranije u subotu pogledati Hrvatska natjecanja 1 i 2 (13:00 i 15:30 u Kinu Europa), kao i Natjecanja filmova za djecu 1 i 2 (15:30 u Kinoteci i 17:30 u Kinoteci) kojima prethode Obiteljski programi (Kinoteka od 11:30). Nakon projekcije filmova Hrvatskog natjecanja, ASIFA Hrvatske u foajeu Kina Europa u 17 sati organizira druženje s domaćim producentima i autorima, u 20 sati HRT-ova emisija Animatik slavi svoju 100. emisiju.  

U subotu se pruža i posljednja prilika za gledanje europskoj publici omiljenog filma Moj život kao Tikvica (11:00, Kino Europa), te raskošnih Louise na obali Jean-Françoisa Laguioniea (11:00, Kino Tuškanac) i antiratne anime U ovom kutu svijeta Sunaa Katabuchija (20:00, Kinoteka). Iako je tradicionalno najposjećenija projekcija ona nagrađenih filmova festivala koja u 20 sati započinje u Europi, da cijeli petak bude doista „best of“ pobrinuli su se festivalski satničari koji su posjetiteljima omogućili da u Kinu Tuškanac u 13, 17:30 i 19 sati pogledaju i cjelokupni program Svjetske panorame, a nakon toga i Rostovu retrospektivu (20:00).

U profesionalnom dijelu programa, kojem međutim slobodno mogu pristupiti svi zainteresirani, Michaël Dudok de Wit održat će masterclass o radu na filmu Crvena kornjača u KIC-u (od 10:30), Christophe Gérard govorit će o izazovima adaptacije grafičkog romana Epileptic Davida B.-a (12:00), a Jelena Popović će u ime prestižne kanadske produkcijske kuće National Film Board of Canada, pod čijim su okriljem stvarali velikani poput Normana McLarena, a odnedavno i naše Eve Cvijanović, održati prezentaciju NFB: Utopia and Practices u sklopu koje će objasniti kako NFB, javi producent i distributer kojeg u cijelosti financiraju porezni obveznici, postiže kreativnu izvrsnost, jednakost i raznolikost kulturnog izričaja.

Subota je i dan u kojem se Animafest, kao i mnogo puta ove godine, širi izvan užeg središta grada prema zagrebačkim kvartovima Dubrava i Maksimir, dok će u Travnom još jednom zasjati i nakon svoga službenog završetka, u nedjelju 11. lipnja. U sklopu programa Animafest u Vašem kvartu, kojim se filmovi iz programa festivala dovode na besplatne projekcije u kulturne centre s ciljem približavanja umjetničkog animiranog filma što većem broju građana svih uzrasta, u subotu u 10 sati u Kulturnom centru Dubrava (Avenija Dubrava 51a) te u Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 16) prikazuje se Put na sjever (uzrast 8+) – zadivljujuć animirani film o herojskoj ekspediciji jedne djevojke na Sjeverni pol. U Centru za kulturu i informacije Maksimir nakon projekcije filma organizira se Radionica animacije za djecu pod vodstvom Dine Vukelić za sve dobne skupine i bez ograničenja broja polaznika. U Kulturnom centru Travno (Božidara Magovca 17) Put na sjever na rasporedu je u nedjelju u 10 sati.                

Brojni gosti festivala, kao i njegovi zaposlenici i volonteri koji su ga zajedno oživjeli u proteklih šest dana od Animafesta 2017 oprostit će se karaokama u baru Vinyl.