Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

17 domaćih filmova u programu Animafesta
25/04/12

U natjecateljskim programima te panoramama Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb prikazat će se sveukupno 171 film, što je brojka koja vjernim gledateljima jamči uvid u najbolje i najzanimljivije animirane radove nastale u posljednje dvije godine te uvid u nove animacijske tehnike i izričaje. Vidjeti ćemo radove nekih od najuzbudljivijih novih autora i autorica i doznati što su nam novoga pripremili neki poznati pa i kultni autori čiji su radovi redovni ''gosti'' u nekom od brojnih festivalskih programa tijekom svih 40 godina postojanja Animafesta.   Iznimno je zadovoljstvo među svjetskom animacijskom elitom vidjeti čak sedamnaest filmova domaće proizvodnje.

U Velikom natjecanju se među 32 naslova nalaze hrvatski filmovi: ''Cvijet bitke'' Simona Bogojevića Naratha i ''Zašto slonovi?'' Marka Meštrovića. Posljednji rad Simona Bogojevića Naratha iz 2011. godine autora još jednom potvrđuje kao jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika srednje generacije. ''Cvijet bitke'' prošle je godine proglašen najboljim animiranim filmom na Danima hrvatskog filma, na ljubljanskoj je Animateci dobio je posebno priznanje žirija te nagradu za najbolji autorski film Festivala hrvatskog animiranog filma. Prikaz maglovitog podzemnog svijeta arkadijskog ugođaja u kojem obitavaju neobični likovi inspiriran je motivima iz knjiga ''Cvijet bitke'' Fiore dei Liberija iz 1410. i ''Dijalog u paklu između Machiavellija i Montesquieua'' Mauricea Jolyja iz 1864. godine. ''Zašto slonovi?'' Marka Meštrovića nastao je kombinacijom 2D i 3D animacije i pita ''Imamo li odgovore na važna pitanja?'' te ubire nagrade (diploma za najbolju animaciju na 3. Festivalu hrvatskog animiranog filma).  

Autor Alen Vuković jedini je domaći predstavnik u programu namjenskih filmova u sklopu kojeg će se prikazati njegov trailer za dugometražni film ''Koko i duhovi'' nagrađen kao najbolji namjenski film na upravo završenim Danima hrvatskog filma.  

Čak su dva rada domaće iznimno plodne animatorice i ilustratorice Ivane Guljašević zastupljena u natjecateljskom programu dječjih filmova: ''Bu-Tuov bubanj'', film o razlici među generacijama, međusobnom razumijevanju i poštovanju namijenjen djeci od 7 do 10 godina, ujedno i friški dobitnik Zlatne uljanice za film koji najbolje promiče etičke vrijednosti na Danima hrvatskog filma, te ''Potraga'', ekološka priča o životinjama koje su iz zagađenog grada krenule u potragu za boljim i čišćim domom. Film je namijenjen djeci od 4 do 7 godina. Među 33 filma iz konkurencije nalazi se i rad studentice zagrebačke Akademije Mie Murat ''Park''.  

Među 26 filmova Velike panorame jedan je domaći film – ''Nova hipi budućnost'' Dalibora Barića, mladog multimedijalnog umjetnika, strip autora i ljubitelja kolaž tehnike, kojom je napravljen i ovaj film nadrealno-psihodelične atmosfere u duhu Aldousa Huxleya. Jedan će domaći naslov biti prikazan i u Studentskoj panorami, radi se o filmu ''Lisica'' Petre Zlonoge, još jedne mlade autorice koja zaokuplja pažnju i gledatelja i članova žirija s gotovo pa svakim svojim novim radom: ''Gregor'' je proglašen najboljim studentskim filmom na 2. FHAF-u, ''Daniil Ivanović, slobodan si'' na ovogodišnjem, 3. FHAF-u dobio je nagradu za najbolji originalni scenarij.    

U sklopu Hrvatske panorame, programa koji će gledateljima Animafesta dati širi uvid u domaću animiranu produkciju, prikazati će se devet naslova autora uglavnom mlađe i srednje generacije. Količina i kvaliteta filmova koje je izabrao umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić priziva optimizam i radost.

Većina filmova česti su gosti na međunarodnim filmskim festivalima na kojima su nerijetko bivali nagrađivani: ''Dove sei, amor mio'' Veljka Popovića prikazan je na pedesetak festivala, osvojio je pet priznanja među kojima i Posebnu plaketu Sarajevskog filmskog festivala, ''Otac'' grupe autora (među njima i Veljko Popović) će u svibnju ove godine biti prikazan na festivalu u Annecyu, a u Hrvatskoj je već osvojio Posebno prizanje Festivala hrvatskog animiranog filma i Oktavijana za najbolji animirani film na Danima hrvatskog filma, ''Ja već znam što čujem'' Darka Masneca dobitnik je Grand Prixa i nagrade za najbolji studentski film na ovogodišnjem FHAF-u, ''Ornament duše'' Irene Jukić-Pranjić gostovao je na više od desetak međunarodnih festivala, izdvajamo Cannes Court Metrage i nagrade na ljubljanskoj Animateci i domaćem FHAF-u te ''U lancima'' Daniela Šuljića koji je proglašen najboljim autorskim filmom na 2. FHAF-u, a prikazan je i u programu Short Film Corner 64. filmskog festivala u Cannesu.

Pored navedenih naslova, prikazati će se: ''We used to call it: Moon'' istaknutog, nagrađivanog multimedijalnog umjetnika Marka Tadića, ''Mačka'' Gorana Stojnića će nakon Animafesta otputovati ravno na festival u Annecy gdje će biti prikazan u natjecateljskom programu tog čuvenog festivala, te ''Sotonin sin'' Marka Dješke, talentiranog studenta zagrebačke Akademije.  

Mimo navedenih filmova domaće proizvodnje, u programu se našao i jedan norveški film kojeg su radile dvije domaće autorice: Ivana Bošnjak i Lea Vidaković. "Prekrižene haringe" prikazati će se u Studentskoj konkurenciji