Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

Jayne Pilling dobitnica je Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma 29. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb
21/11/18

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelit će Jayne Pilling, svestranoj znanstvenici, edukatorici i promotorici animacije.

Jayne Pilling, utemeljiteljica, a do 2018. godine i direktorica prestižne nagrade British Animation Awards, svojim sveukupnim radom pokazala je veliko znanje, metodološku širinu i poznavanje najrazličitijih područja animiranog filma, radeći na sveučilištima u Europi, Aziji i SAD-u, surađujući s najuglednijim festivalima, ali i kao savjetnica Britanskog filmskog instituta i drugih umjetničkih ustanova. Dakako, što je za ovu nagradu od posebne važnosti, velik je trag ostavila kao autorica i urednica knjiga i drugih publikacija o animaciji i srodnim audiovizualnim umjetnostima – posebno Animating the Unconscious: Desire, Sexuality, and Animation (2012), Animation: 2D & Beyond (2001), Stephen e Timothy Quay (1999), A Reader in Animation Studies (1997), Cartoons & the Movies (1997), Women & Animation: A Compendium (1992), That’s Not All Folks: A Primer in Cartoonal Knowledge (1984).

Priredila je i izdala i niz DVD izdanja klasika animacije, pomogla je afirmaciji ženskih tema u ovom području i olakšala kanonizaciju mnogih animacijskih vrijednosti. Omogućila je novim generacijama da otkriju klasike poput Starewicza, prateći pritom i najnovije trendove u umjetnosti animacije. Režirala je i TV seriju Kontinentalne strasti o europskim doprinosima ovoj umjetnosti te je organizirala više znanstvenih i stručnih skupova, pokazavši neiscrpnu energiju u otkrivanju novih načina kako se animaciju može razumjeti, promovirati i voljeti.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma bit će joj uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu 3. lipnja 2019.