Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

OD SEDME DO DEVETE UMJETNOSTI: STRIP I ANIMACIJA U SREDIŠTU ANIMAFESTOVA TEMATSKOG PROGRAMA
11/05/17

Animacija i strip naočigled imaju mnogo toga zajedničkog. Najočitije je korištenje sličnih likovnih jezika – i strip i animacija služe se raznim crtačkim tehnikama pripovijedajući kombinacijom crteža i dijaloga. Oba medija su, usprkos razvoju 3D-a i VR-a u filmu, još uvijek dvodimenzionalna. U osnovi skoro svakog animiranog filma je knjiga snimanja – što je tek drugi naziv za strip koji definira radnju filma. Nisu rijetki slučajevi kada se crtači stripova okušaju u animaciji (Marjane Satrapi – Persepolis), a nisu rijetki ni slučajevi kada se od uspješnog animiranog filma rade strip serijali (Rosto).

U središtu tematskog programa Animafesta 2017 nalaze se adaptacije stripova u animirani film. U programu je nekoliko dugometražnih adaptacija kao što su kultni Fritz the Cat Ralpha Bakshija prema stripu Roberta Crumba. Također, tu su tri programa raznolikih kratkometražnih animacija u izboru Amida Amidija, povjesničara animacije te pokretača i glavnog urednika portala Cartoon Brew, Jensa Meinrenkena, berlinskog kustosa i povjesničara umjetnosti, te umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića.

Program ne bi bio potpun bez izbora iz opusa domaćih strip autora koji su se uspješno okušali u mediju animacije, kao što su Ivana Guljašević, Darko Kreč, Milan Trenc, Dinko Kumanović, Nedeljko Dragić, Krešimir Zimonić, Joško Marušić, Matija Pisačić, Irena Jukić Pranjić, Marko Dješka, David Lovrić i Danijel Žeželj. Cjelokupnu sliku zaokružuje izložba motion comicsa – suvremene stripovske forme koja se pojavila s razvojem interneta te se koristi elementima animacije – u suradnji sa švicarskim festivalom stripa Fumetto u galeriji ULUPUH.