Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

Petak na Animafestu: Spektakularni anime, lutkarski performans i motociklističke jakne
09/06/17

Animafestovski se tjedan bliži kraju, ali atraktivnost programa 27. Svjetskog festivala animiranog filma, baš kao i raspoloženje njegovih gostiju koji su prvi dio četvrtka proveli na tradicionalnom pikniku, tek dosižu vrhunac. Igrom festivalskog rasporeda u petak nas na Animafestu 2017 očekuje eksplozija popularne anime: u Kinu Tuškanac u 20 sati na jedinstvenoj projekciji igra vjerojatno najslavniji predstavnik toga japanskog animacijskog stila – Akira Katsuhira Otoma (1988), adaptacija kultne mange istog autora. Istovremeno vrhunac cyberpunka, Akira je s prepoznatljivom distopijskom ikonografijom metropolisa i motociklističkih bandi također i jedan od najznačajnijih znanstvenofantastičnih filmova u povijesti. U Kinu Tuškanac se nakon ove dvosatne anime eksplozije, koja se zbog strogih pravila iz produkcijskog koncerna Akira Committee prikazuje samo jednom, pruža i posljednja prilika za Rostovu rokersko-metalnu retrospektivu (22:00), pa se može reći kako će motociklističke jakne u petak na Animafestu biti neobično na cijeni.

U Velikom natjecanju dugometražnog filma može se, pak, vidjeti kako izgleda „posljednji krik“ anime u filmu U ovom kutu svijeta (Kino Europa, 13:00) Sunaoa Katabuchija. Također adaptacija mange, antiratni film smješten je u Hirošimu i Kure uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata, a o redatelju nešto govori i činjenica da je karijeru započeo kao asistent Hayau Miyazakiju, da bi se potom etablirao kao redatelj feminističkog pedigrea. U istom se natjecanju odmah potom prikazuje i Djevojka bez ruku (Kino Europa, 15:30) – fovistička adaptacija opore bajke braće Grimm.

Tijekom cijeloga dana u predvorju Kina Europa Thomas Johnson Volda, jedan od naših vodećih stop-animatora, stvarat će grupni lutkarski performans Slikarska platforma. U suradnji s nekolicinom pozvanih animatora, Johnsonove će lutke postati umjetnici na platnu i izravno kreirati akcijsko slikarstvo.

Majstorski sat u KIC-u (11:30) održat će jedan od najosebujnijih filmaša današnjice, spomenuti Nizozemac Rosto. Govorit će o kreativnim ambicijama u radu na svojim nadrealističkim glazbenim fantazijama. Ulaz je slobodan i otvoren za javnost, baš kao i na druge programe iz sekcije Animafest PRO koji se odvijaju u petak: diskusiju Making Independent Animation Now! (KIC, 10:30) na kojoj sudjeluju pobjednica Annecyja Dahee Jeong, Marta Pajek, Karsten Matern, Marko Tadić, Ben Mitchell, Amid Amidi i Veljko Popović, te prezentaciju Eve Cvijanović Making of The Hedgehog's Home (KIC, 13:00).

Filmski program za mlađe uzraste u Kinoteci će u petak ozbiljno testirati njihovu izdržljivost jer su od 9:30 do 18:30 na programu redom: Natjecanja filmova za djecu 4 (9:30) i 1 (11:30), Obiteljski program ruskih bajki (15:30) koji Animafest ove godine posebno preporuča djeci i roditeljima za zajedničko gledanje, te Obiteljski program s planetarno popularnim Grubzonom (17:30). Nakon gotovo cjelodnevne omladinske okupacije Kinoteke, na svoje će s filmovima nominiranima za europsku animacijsku nagradu Cartoon d'Or (20:00) i filmovima hrvatskih strip-autora (22:00) doći i nešto zreliji gledatelji.

U Kinu Europa može se vidjeti i atraktivno Natjecanje studentskog filma 1 (11:00) te elitna Velika natjecanja kratkometražnog filma 5 (17:30) i 6 (20:00). Dan u Europi završava kako i doliči kasnom satu – lascivnim sadržajima Mačka Fritza (22:00). U Kinu Tuškanac u očekivanju Akire mogu se vidjeti i Velika natjecanja 3 (11:00) i 2 (13:00), pa je petak idealan dan za gledateljsko „hvatanje priključka“ u elitnom Animafestovom natjecanju. Nakon natjecanja, vrijeme je za Najbolju školu animacije – prašku FAMU (15:30) čiji će studenti i diplomanti demonstrirati koliko su bliski slavnim predstavnicima Jiříju Trnki, Karelu Zemanu i Janu Švankmajeru.

Petak na Animafestu završit će još jednim festivalskim partyjem, ovoga puta u klubu Melin.