Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

PETAK NA ANIMAFESTU: ANIMATORI SAMO PROFESIONALNO, A ZA PUBLIKU VELIČANSTVENI KOLAČ!
08/06/18

Kao i cijeloga festivalskog tjedna, Kinoteka i u petak već od 9:30 pripada djeci i mladima koji nakon Natjecanja filmova za djecu 4 i 1 u Obiteljskom programu mogu vidjeti i najbolje filmove svojih vršnjaka – nagrađene filmove 8. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin. No to je tek uvod u jedan od središnjih događaja cijelog Programa za djecu i mlade – projekciju Frankenweenieja: Mojeg najdražeg čudovišta u 17:30. Riječ je o filmu kreativnog genija Tima Burtona, toploj priči o dječaku i njegovu psu. Rađen stop-animacijom i obrađen u 3D-u, Frankenweenie je duhovita i dirljiva varijacija klasičnog gotičkog romana Mary Shelley, kao i njegovih filmskih varijanti, u obiteljskom ruhu. Za odraslu publiku uputno je i nakon Burtonova remek-djela ostati u dvorani jer slijede filmovi nominirani za europske nagrade za animaciju Emile. U 22 sata program zaključuju klasični hrvatski horori.

U Tuškancu profesionalci animacijske industrije željno iščekuju prijepodnevni blok događanja. Najprije im se, u 10:30, obraća Nicolas Grivel, književni, strip i animacijski agent, predavač i skaut koji će održati praktično predavanje o kreiranju online portfelja, vidljivosti u animacijskoj industriji i vođenju karijere animatora. U 11:30 slijedi masterclass Roberta Morgana, britanskog umjetnika (The Cat with Hands, The Separation, Bobby Yeah) i majstora glinamacije, autora u suvremenoj animaciji jedinstveno stravičnog opusa o čijem nastanku, nastavno na središnji Animafestov tematski program horora, govori u predavanju On Making Films and More. Bit će to izvrsna dopuna izložbi skica, crteža i dijelova lutaka iz njegovih radova, koja se pod naslovom Morgan's Organs do kraja festivala može vidjeti u Galeriji ULUPUH. Od 13 sati PRO blok zaključuje predstavljanje inicijative za okupljanje animacijskih profesionalaca i razvoj animiranih projekata srednjoistočne Europe CEE Animation. Inicijativa se sastoji od animacijskog foruma (pitching natjecanja), radionica te programa promocije i distribucije radova novih talenata, a predstavit će je producent Matija Šturm. U sklopu istog predavanja predstavit će se i dva projekta CEE Animationa – Kristalni otmičari Arsena Antona Ostojića i Unwanted Kolje Sakside. Četvrtak je dakle središnji dan Animafesta 2018 za poslovnu stranu ovog animiranog druženja na svjetskoj razini.

Filmski programi u Tuškancu ponovno preuzimaju dvoranu od 15:30 kada je na rasporedu Veliko natjecanje kratkometražnog filma 2 i posljednja prilika za fantastične filmove kakvi su Priručnik za vrtlarenje, Biciklisti, Predskazanje, 5 eura i Velvet Underground svirali su u mojoj srednjoj školi, nakon čega u Natjecanju studentskog filma 4 gledamo, također posljednji put, Putopis: Tel Aviv, Svemirske pse, Njega i nju, Obdukciju Svena Svenssona itd., ovoga puta uz razgovor s autorima filmova. U 20 sati slijedi vjerojatno najinovativniji naslov jednog filmskog programa Animafesta 2018 – u 4. segmetnu tematskog programa horora „Znam što ste crtali prošloga ljeta“ prikazuju se filmovi toga žanra iz cijeloga svijeta nastali u posljednjih nekoliko godina. Od 22 sata također se daje horor, ovoga puta segment „Krv!!!“ pa će ljubitelji žanra petak navečer željeti provesti upravo u Kinu Tuškanac.

Kino Europa u pretposljednji dan 28. Svjetskog festivala animiranog filma ulazi u 11 sati s Natjecanjem studentskog filma 1 i radikalnim Pronađenim cvijetom! i Mojim kozlićem, tehnički inovativnim Kombiniranim materijalima, Astralnom i Pismom mojoj izmišljenoj ljubavi, fokalizacijski iznenađujućim Treptajima... Slijedi horor-blok od 13 sati s klasicima žanra iz cijeloga svijeta („Memento Mori“) te psihološkim užasima od 15:30. Nakon Velikog natjecanja kratkometražnog filma 5, koje daje sjajan presjek generacija (od Leščiova i Schwizgebela, preko Finea i Snowden, do Mousavija i Morena), globalne rasprostranjenosti umjetničke animacije (od Latvije, Švicarske i Poljske, preko Irana, SAD-a i Kine, do Izraela) i tema (od likovne umjetnosti i povijesti, preko distopije i psihoanalize, do feminističke i gay problematike), slijedi razgovor s autorima. Odmah potom u istom natjecanju br. 6 polazimo od Zečje krvi i Plahog diva preko Kukavice i Kutije do redovnice Marije koja vidi patuljke i indijske Igre skrivača, da bismo avanturu okončali s identitetskim dvojbama i pop-kulturnim referencama raskošnih Pet godina nakon rata. Nakon projekcije – također razgovor s autorima. Kasni termin (22 sata) rezerviran je za posjet kolonijalnoj Africi 19. stoljeća u filmu Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa Kakav veličanstveni kolač! Od pobjednika Animafesta i majstora lutka-filma i u srednjem se metru mnogo očekuje.

U dvorani Müller Kina Europa za 17 sati zakazana je prezentacija i razgovor o knjizi Trajetória do Cinema de Animação (Brazilian Animation's Artbook) Ane Flavije Marcheti – prvom i za sada jedinom djelu koje daje potpuni pregled povijesti danas iznimno prominentne brazilske animirane kinematografije te daje cjeloviti uvid i u suvremenu produkciju te zemlje, kako kroz informativne tekstove i bogate ilustracije, skice i storyboarde, tako i kroz intervjue s recentnim autorima kao što je Animafestov pobjednik Ale Abreu. Knjiga od tristotinjak stranica, namijenjena podjednako studentima i profesionalcima animiranog filma, kao i laičkim interesentima, objavljena je prošle godine o 100. obljetnici brazilske animacije. U razgovoru s Nikom i Nancy Phelps, ovaj u potpunosti nezavisni, crowdfundingom financirani projekt predstavit će autorica i producent Augusto Bicalho Roque.

Kada je o zabavnom programu riječ, petak je dan za još jedan tradicionalni highlight – Animators Jam Session u Kulturnom centru Mesnička. Kako i priliči domaćinima, „povest“ će domaće snage predvođene Danielom Šuljićem (Marko Meštrović, Božidar Trkulja, Veljko Popović), kojima će se pridružiti i multitalentirani gosti.