Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

SUBOTA NA ANIMAFESTU: SLAVLJE POBJEDNIKA, GOSPODAR PRSTENOVA, DJEČJI FILMOVI I HRVATSKA ANIMIRANA REPREZENTACIJA
12/06/21

Uoči večerašnje ceremonije dodjele nagrada (19:00, Kino SC) i spuštanja zastora na 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021 očekuje nas još pregršt filmskih uzbuđenja i poučnih predavanja. Najsretniji će svakako biti najmlađi posjetitelji i njihovi roditelji koji cijele subote u Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te u gradskim četvrtima Travno i Dubrava mogu uživati u odabranim umjetničkim radovima iz cijeloga svijeta kategoriziranima po uzrastu.

Matineja je u Kinu SC od 10:30 s fantastičnom irskom bajkom WolfWalkers. O tom za Oscara nominiranom filmu sve je već rečeno – ostaje samo da ga pogledate u društvu najmilijih. Sredina dana u SC-u tradicionalno je rezervirana za hrvatsku animiranu reprezentaciju s dvije projekcije Natjecanja hrvatskog filma, dakako uz razgovor s autoricama i autorima. Ove ih je godine 23, a selekcijom dominiraju autorice i filmovi na ovaj ili onaj način povezani s glazbom. Uz sudionike i međunarodnih konkurencija, Bruna Razuma (Vidiš li ih ti?), Marka Meštrovića (The Raft), Luciju Mrzljak (estonski film Roda) Sunčanu Brkulj (Kula), Luciju Oroz (45'') i Ivanu Guljašević Kuman (Crni vuk, bijeli vuk), tu se mogu vidjeti novi radovi naših afirmiranih umjetnika animacije Martine Meštrović (Ljubav), Petre Balekić (Među nama), Chintis Lundgren (One for the Ages), Irene Jukić Pranjić (Real Boy), Dee Jagić (Sjene) i Katrin Novaković (Sve vam zdravo), ali i debitantski filmovi "mladih koji obećaju", poput Stelle Hartman, Mateje Štefinščak, Nikoline Žabčić, Lune Strmotić, Dariana Bakliže itd. Nema nikakve sumnje da je riječ o najznačajnijoj prezentaciji domaće animirane produkcije na našem tlu.

Nakon ceremonije dodjele nagrada u 21 sat SC će ispuniti poklonici epske fantastike – Tolkiena u Zagreb privodi legendarni Ralph Bakshi kroz svevremenskog Gospodara prstenova. Rotoskopski ep koji je pojedine elemente Međuzemlja prikazao kao nitko prije niti poslije njega i od kojega je Peter Jackson prilično "slobodno" posuđivao, nezaobilazna je vizualna lektira ne samo obožavatelja fantasyja, već i svakog koga zanimaju filmska umjetnost i popularna kultura u cjelini.

Kao i prethodnoga dana, Teatar &TD jutro i rano poslijepodne posvećuje panelima, diskusijama i masterclassovima. Dva temeljna masterclassa Animafesta 2021 održat će članice žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma, prošlogodišnja pobjednica Shoko Hara (govorit će, od 10 sati, o nastanku svoga intrigantnog Običnog tipa, dijelom autobiografskog filma o fascinaciji serijskim ubojicom) te Nadja Andrasev, prvakinja suvremene crtane senzualnosti i zakučastih prostora ženske psihologije (11:00).

Slijedi podnevni panel "Faze (i ekstremi) kreativnog partnerstva" koji se nadovezuje na segment ovogodišnjeg tematskog programa "ljubavi" posvećen animatorima koji su povezali profesionalnu suradnju s privatnim vezama. Na panelu će, međutim, biti riječi o kreativnom radu u paru, a razgovor će moderirati Daniel Šuljić i Matea Milić (nisu u vezi).

Posljednja ovogodišnja prilika za koncentraciju najboljega što svjetska animacija ima nudi se u 16 i 18 sati s VN kratkometražnog filma 3 i 4. U 20 sati Teatar &TD nastavlja s CEE Animation Talents – programom namijenjenim promociji i alternativnoj distribuciji najtalentiranijih mladih autora animiranog filma iz srednje i istočne Europe. Projekt računa na prezentaciju na najvažnijim festivalima i spajanje autora s iskusnim međunarodnim producentima. Iako može zvučati kao segment namijenjen profesionalcima, generalna publika u njemu ima prilike vidjeti neke izvrsne filmove poput Mravinjaka Mareka Náprsteka, Arke Natka Stipaničeva, filma o ženskom otporu u Poljskoj i, naročito(!), Ja sam tu Julije Orlik.

Teatar &TD pozdravlja nas u 22 sata s Mačkom Fritzom – najslavnijim filmom Ralpha Bakshija, lascivnom satirom na američke 1960-e nastalom prema underground stripovskom predlošku Roberta Crumba. Riječ je o izvanrednoj projekciji uvedenoj zbog ranijih nepovoljnih vremenskih prilika.

Kino Tuškanac cijeloga je jutra i ranog prijepodneva posvećeno najboljim animiranim filmovima za djecu. Međunarodno i prestižno Natjecanje filmova za djecu kreće u 10 s program za uzrast 4-7 godina te se nastavlja onim za uzrast 7-10 g. (11:30). Potom je na redu izbor nagrađenih filmova festivala VAFI & RAFI (13:00) te Obiteljski program 3 (14:30) u kojemu se nalaze dva krasna francuska srednjometražna filma – Vanille i Mama kiši kao iz kabla. U 15:30 edukativna projekcija pod nazivom Zmaj lutalica selekcija je stilski raznolikih, visokokvalitetnih kratkih filmova za najmlađe (4+) praćena njima prilagođenim razgovorom, a ostvarena projektom europske mreže festivala animacije koju koordinira Animafest Zagreb.

Po istini govoreći, djeci i mladima najbolje bi bilo najveći dio dana provesti u Kinu Tuškanac, a potom se zaputiti malo više, na Ljetnu pozornicu Tuškanac gdje ih na projekciji pod zvijezdama čeka Calamity – raskošni francuski dugometražni obiteljski vestern, pobjednik najvećeg svjetskog festivala animacije u Annecyju. A ako netko slučajno ne želi napuštati svoje bliže okruženje, i u KUC-u Travno (19 sati) i Narodnom sveučilištu Dubrava (11 sati) nudi se Natjecanje filmova za djecu 1 (4-7 godina).

Tuškanac od 17 sati preuzima slavlje Amora s čak tri segmenta tematskog programa posvećenog ljubavi – najprije se lome srca u filmovima o prekidima, potom se voli u dvoje (19:00) da bi nas u 21 po posljednji put obuzela "Strast".

U Galeriji SC u 17 sati Irena Jukić Pranjić predstavit će, uz moderaturu Midhata Ajanovića, svoj izdavački poduhvat Dnevnik snivanja i filozofiranja. Bilježeći vlastite snove, misli i maštarije autorica dolazi do brojnih zapažanja o čovjekovoj nutrini, uspoređuje ih sa svjetovima stripa i animiranog filma, kojima je izvor u čovjekovu unutarnjem svijetu i koji se tom istom svijetu obraćaju.

Animafest je u subotu ponovno i u Splitu, a putuje i u Rijeku. U splitskom Kinu Bačvice u 21:30 dalmatinski ljubitelji animacije mogu vidjeti fantastičnu, blago psihodeličnu avanturu o čuvarici mitoloških bića Cryptozoo. Kvarnerske connoisseure očekuje najprije izbor iz tematskog programa ljubavi pod naslovom "Erotika" (Art-kino Croatia, 19:30), a potom drugi program CEE Animation Talentsa pod naslovom "Bicikli, živine i vešmašine" s filmovima Kate Gugić, Špele Čadež, Veljka Popovića, Darije Kashcheeve itd. (Ljetno Art-kino, 21:30).