Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

Animafest u Puli
07/05/09

U sklopu Pula ECHO Festa, projekta grada Pule koji svakog mjeseca dovodi najzanimljivije kulturne manifestacije drugih gradova Hrvatske, od 8. do 10. svibnja svoje će djelovanje predstaviti i Animafest. Uz  zanimljiv izbor iz  dječjeg programa, večernjih projekcija i izložbu festivalskih plakata približit će svoj rad i Puljanima. Vrata kina Valli  koje ugošćuje ovu manifestaciju otvorit će se u petak, 8. svibnja u 19:00 sati uz izložbu plakata Animafesta te predstavljenje nadolazećeg 19. izdanja festivala koji će ove godine biti u znaku dugometražnog filma.

Tijekom dječjeg programa publika će moći uživati u popularnom animiranom filmu  Go West, a Lucky Luke Adventure u režiji  Olivier Jean-Marie-a te Animafestovu programu dječjih filmova naziva Čudesni svijet Animafesta koji se trenutno prikazuje i u Kini.

Unutar sekcije večernjih projekcija gledatelji će imati priliku pogledati neke od ovogodišnjih favorita festivala, ali i već nagrađene filmove. Jedan od noviteta je svakako film američke autorice Nine Paley  Sita sings the blues koji je prošle godine u Annecy-u dobio nagradu za najbolji film. Prikazivanje na ECHO Festu ujedno je i premijerno za područje Hrvatske.

Posebno se ističe političko angažirani animirani film Perzepolis koji prati odrastanje djevojčice za vrijeme Islamske revolucije u Iranu. Film koji je bio nominiran i za nagradu Oscar osvojio je prestižne nagrade BAFTA-e, Cannes-a te posebno priznanje Animafesta 2007. godine. 

Uz jedan nadolazeći i jedan već nagrađeni film Animafest će publiku u Puli upoznati i sa animiranim filmom Strah(ovi) od tame   koji predstavlja zanimljiv spoj šestero autora (Blutch/ Burns/ Caillou/ Di Sciullo/ Mattotti/ McGuire), grafičkih umjetnika i strip crtača isprepličući priče koje se temelje na oživljavanju fobija, mora, strahova... 

Za kraj ostavljamo film koji je 2007. godine osvojio Animafestov Grand prix: film Michel Ocelot-a Asur i Asmar donosi priču koja prelazi kulturološke granice naglašavajući važnost životnih izbora koji ispred svega stavljaju prijateljstvo, maštu, nadanja i vjeru u vlastite mogućnosti. 

Filmovi će se prikazivati po sljedećem rasporedu: 

 
9.5.2009

11:00  Go West, a Lucky Luke Adventure (sinkronizirano)
18:00  Asur i Asmar
20:00  Sita pjeva blues

  10.5.2009

11:00  Čudesni svijet Animafesta
18:00  Perzepolis
20:00  Strah(ovi) od tame